Tips om je huis te isoleren

Wanneer je een huis bouwt, is het belangrijk om je huis goed te isoleren. Isoleren is namelijk de belangrijkste manier om enerzijds energie te besparen, maar eveneens ook je energiefactuur fors te doen dalen.

Energie én geld besparen

Door je woning goed te isoleren, bespaar je naast energie wat positief is voor het milieu, bespaar je ook heel wat geld op je energiefactuur. Enkel en alleen nog maar het dak van je woning isoleren zorgt voor een verlaging van je energiefactuur met 30%. Je huis op een goede manier isoleren, levert je wellicht nog een grotere besparing op. Tegelijkertijd verhoog je het comfort van je woning door isolatie, en draag je mee zorg voor ons milieu. Sommige isolatiematerialen zorgen er ook voor dat je huis in de zomer koeler aanvoelt, wat ook mooi meegenomen is.

Isoleren is trouwens de maatregel die ervoor zorgt dat je het meest kan besparen. Nadat je deze maatregel hebt toegepast, kan je over andere besparende maatregelen voor je woning kan gaan nadenken zoals bijvoorbeeld zonnepanelen.

Goed isoleren

Goed isoleren betekent luchtdicht bouwen. Dit wil zeggen dat je kieren en spleten moet vermijden. Veel mensen denken dat je door overmatig te isoleren, je meer kans hebt tot het ontstaan van schimmels. Dit is een fabel, die dus niet klopt. Isolatie kan immers nooit te dik zijn. Schimmels voorkom je door koudebruggen te vermijden en door goed en gecontroleerd te ventileren. Zo kan al het vocht van bijvoorbeeld te wassen, te koken,.. uit je woning gaan.

Hoe dik isoleren?

Om aanzienlijk te besparen op je energiefactuur moet je dikker isoleren dan het wettelijke minimum van 18 cm. Aan te raden is tussen de 18 en 24 cm. Hoe dikker de laag isolatie, hoe beter ze werkt. Als er nog ruimte over is, kan je zeker nog wat opvullen met extra isolatiemateriaal.

Soorten isolatiemateriaal

Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal op de markt. Deze aandachtspunten kunnen je helpen bij het maken van je keuze.

  • Gebruik een zacht materiaal, deze kan het best aansluiten bij de (hulp)kepers.
  • Gebruik isolatiemateriaal op rollen. Let er dan op dat het materiaal tussen de kepers geklemd kan worden. Zelfs bij een spleet van enkele millimeters verdwijnt er warmte. Kies ook eerder voor rollen die iets te breed zijn, in plaats van iets te klein.
  • Als je met plaatmateriaal werkt en kepers hebt met een onregelmatige tussenafstand, snij deze platen, indien ze zich ertoe lenen, dan diagonaal toe. Zo verlies je minder materiaal, en kun je de platen beter klemmen.
  • Sommige soorten isolatiemateriaal hebben een aluminiumlaag. Deze weerkaatst enkel stralingswarmte (meestal 10% van de warmte).

Hoe meerdere isolatielagen aanbrengen?

  1. Vul de ruimte tussen de bestaande kepers op met isolatiemateriaal.
  2. Sla vervolgens hulpkepers ofwel horizontaal of verticaal. Hou rekening met de breedte van je isolatieplaten of rollen. Zorg ervoor dat de tussenruimte tussen de kepers een centimeter kleiner is dan je isolatiemateriaal. Op deze wijze vermijd je spleten.
  3. Vul de tussenruimte tussen de kepers op met isolatiemateriaal.
  4. Sla opnieuw hulpkepers tussen de gordingen/muurplaat/nok van het dak. Als tussenstand tussen de hulpkepers neem je hier een 60 cm.
  5. Vul de tussenruimtes opnieuw op met isolatiemateriaal. Doorgaans hebben hulpkepers een dikte van 6 cm.

Damprem of dampscherm

Een damprem of een dampscherm is noodzakelijk bij de isolatie van je huis om de isolatie optimaal te laten functioneren, en om condensatie van damp in het isolatiemateriaal te vermijden. Damp dringt immers door de pleister- of isolatielaag. Voorzie daarom een damprem of dampscherm om die condensatie tegen te gaan, waarbij alle opening goed afgeschermd zijn.

Een damprem bestaat uit PVC. Terwijl een dampscherm bestaat uit een dubbele laag dampremmend papier, ook geschikt voor hellende daken.

Tot slot

Het goed isoleren van je woning levert een aantal voordelen op. Je bespaart energie, wat je dus ten goede komt voor je portemonnee. Ook heb je een goede daad verricht in ecologisch opzicht. En als laatste niet onbelangrijk, een goed geïsoleerde woning voorkomt schimmels, wat dan weer het algemene comfort van de woning ten goede komt, alsook de gezondheid van de bewoners.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.