Oefeningen tegen RSI

RSI staat voor Repetitive Strain Injury. In mensentaal wil dit zeggen ‘een lichamelijke aandoening door overbelasting’. In dit artikel proberen we u wat meer inzicht te geven in de oorzaken en gevolgen van deze aandoening. Tevens richten we ons tot de behandeling.

Wat is RSI?

RSI, oftewel ‘Repetitive Strain Injury’ staat voor verschillende pijnklachten in de nek, schouders, armen, polsen en handen. Heel uitzonderlijk komen ook klachten van de benen voor. Deze pijn komt voort uit overbelasting door veelvuldig herhaalde bewegingen of door statische houdingen.

Wanneer een overbelasting veroorzaakt wordt door een eenmalige hoge belasting is dit geen RSI. Men gebruikt de diagnose RSI wanneer de pijn een chronisch karakter heeft. Dit wil zeggen dat de pijnklachten een lange tijd aanhouden.

Dokters hanteren vaak de ondergrens van minstens drie maanden. Het is niet zo dat de pijn voortdurend aanwezig is. De pijn kan enige tijd verdwijnen na een periode van rust bijvoorbeeld en bij de hervatting van het werk weer opduiken.

Een andere term voor RSI is ‘Work related Musculo Skeletal Disorder’; aandoeningen van spieren en skelet veroorzaakt door het werk. Dit kan veroorzaakt worden door de fysieke omgeving van de werkplaats, maar ook door een regelmatig uitgeoefende hobby.

Klachten

Onder de term RSI vallen spier-, zenuw- en peesaandoeningen van nek tot vingertoppen. Deze pijn ontstaat door het langdurig belasting van dezelfde spieren. Vermoeidheid, tintelingen in de nek, schouders of armen zijn symptomen van RSI.

Bij RSI worden 3 fasen omschreven.

FASE 1: Minder ernstig

In deze eerste fase heeft de patiënt last van pijn en vermoeidheid aan de vingers, handen, polsen, armen, schouders of nek. Deze pijn komt voor na een lange periode van werken. De klachten zijn plaatselijk en kunnen tegelijk voorkomen met krampen of een dof, verdoofd gevoel. Wanneer patiënten enige tijd uitrusten, verbeteren de pijnklachten. Bij het tijdig opsporen van de aandoening kunnen de klachten verminderen of zelfs verdwijnen.

FASE 2: Ernstig

Gedurende deze tweede fase blijven de klachten ook na de werktijd duren, en verstoren de dagelijkse activiteiten. Er is geen duidelijke link met bepaalde werkzaamheden omdat de pijn optreedt bij allerlei taken. Ook de gewone activiteiten kunnen niet meer zonder pijn worden uitgevoerd. De pijn kan zich uitbreiden tot tintelingen, irritaties en een verlies aan kracht. Ook kan de pijn zich uitstralen naar andere delen van het lichaam.

FASE 3: Zeer ernstig

In deze fase is de pijn altijd aanwezig, het heeft een chronisch karakter gekregen. Ook wanneer mensen niet aan het werk zijn. Soms ontstaan er zwellingen in de armen of er treden veranderingen op in de huidskleur. De pijnlijke plekken kunnen ook koud en verlamd aanvoelen met tintelingen. Patiënten in deze fase kunnen zelfs geen licht huishoudelijk werk meer verrichten. Voor een arts is het zeer moeilijk om de diagnose te stellen. In ongeveer 10 procent van de gevallen kan een arts een specifieke diagnose stellen zoals een tenniselleboog, een slijmbeursontsteking aan de schouder of elleboog, maar vaak is het zo dat men geen specifiek letsel kan vaststellen.

Behandeling van RSI

Een specifieke behandeling voor RSI bestaat er niet. Wanneer u vermoedt dat uw pijnklachten RSI zouden kunnen zijn, neem dan zeker contact op met uw huisarts. Hoe sneller de klachten worden aangepakt, hoe groter de kans dat ze volledig zullen verdwijnen. Vroegtijdige opsporing is van het grootste belang.

Bij de behandeling van RSI is het belangrijk om de risicofactoren aan te pakken. Voor de patiënt zijn dit enkele aandachtspunten:

  • Vermijd stress en hoge werkdruk.
  • Eet gezond en gevarieerd.
  • Neem voldoende ontspanning.
  • Werk aan je houding, houdingstherapie kan hierbij helpen.
  • Specifieke oefeningen onder begeleiding van een therapeut.
  • Conditietraining.
  • Medicatie om de pijn te bestrijden.

Tot slot

Bij RSI spelen verschillende factoren mee dus moeten ze allen aangepakt worden. Het vermijden van stress, een betere werkplek, speciale oefeningen en een aangepaste werkhouding zullen een positief effect hebben op iemands pijnklachten. Volledige rust wordt afgeraden, maar de pijnlijke spiergroepen tijdelijk ontlasten, geeft het lichaam de tijd zich te herstellen. Kijk ook eens in de handleiding Lichaamshouding verbeteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.