Categorieën
Aandelen en investeren Algemeen Financieel en Economie Maatschappij

Startkapitaal vinden voor je eigen zaak

Iedereen die een eigen zaak wil starten, heeft een startkapitaal nodig. Banken geven minder en minder snel krediet, dus mensen mensen op zoek gaan naar alternatieven. Als de bank je geen lening geeft, berg je droom niet meteen op, misschien lukt het je wel op een andere manier.

Crowdfunding

Crowdfunding is in 2004 ontstaan in de Verenigde Staten. Het idee komt voort uit iets dat al veel langer bestaat bij bedrijven namelijk ‘crowdsourcing’. Hier ging men om te besparen op onderzoek en ontwikkeling vragen aan het publiek hoe ze producten konden verbeteren. De respons was enorm en grote bedrijven als coca-cola en microsoft hebben hiermee ook al goede resultaten geboekt.

Publiek

Bij crowdfunding gaat men dus aan het publiek vragen om het project financieel mee te ondersteunen. Mensen kiezen zelf in welke mate ze investeren. Zelfs mensen die een kleine gift willen doen zijn welkom aan boord. Er zijn bijvoorbeeld al artiesten geweest die dankzij crowdfunding toch hun plaat op de markt konden brengen nadat ze geweigerd zijn bij muziekproducers. Dit principe laat mensen toe toch hun droom te verwezenlijken met de hulp van een heel publiek.

Bedrijfswereld

Men wil het concept crowdfunding ook uitbreiden naar de bedrijfswereld, via het platform angel.me. Jammer genoeg is het ondernemingsklimaat erg slecht, net wanneer er zo veel jonge mensen zijn die willen ondernemen. Er is meer bekendheid nodig van het principe zodat mensen overtuigd raken van de waarde van crowdfunding.

Mede-investeerders

Wellicht was je oorspronkelijke plan om alleen iets op te starten, maar als je er enkel in slaagt door een mede-investeerder of zelfs meerdere, dan is het misschien toch wel de moeite waard op hierover na te denken. Zorg voor een goed uitgewerkt businessplan. Niemand gaat zomaar gewoon een hoop geld investeren. Toon aan welke voordelen er voor de investeerder(s) zijn, dit kan bijvoorbeeld gaan om welk bedrag zij als winst kunnen krijgen, reclame, inspraak, enzovoort.

Volhouden!

Ook al wil het niet meteen lukken om een startkapitaal bijeen te krijgen, geef niet zomaar op, als het je droom is moet je ervoor blijven gaan. Misschien moet je je droom wel even opbergen, en moet je flink aan het sparen (en werken) gaan, maar geef niet zomaar op. Alleen koppige mensen en doorzetters bereiken iets in het leven, omdat ze echt heel graag willen! En waar een wil is, is altijd een weg!

 

Categorieën
Algemeen Maatschappij

Tips bij het solliciteren

Solliciteren, vroeg of laat moet iedereen ermee aan de slag. Het kan een lang en slopend proces zijn waarbij je het soms helemaal wil opgeven. Weet dat iedereen hiermee ooit geconfronteerd wordt, en dat je heus wel eens zal slagen. Wat je kan helpen is een dosis zelfvertrouwen en een goede voorbereiding.

CV + Sollicitatiebrief

Zorg voor een goede CV en sollicitatiebrief. Eerst en vooral ga op zoek op internet naar een goed voorbeeld. Ook qua lay-out kan je hier inspiratie vinden. Let zeker op met schrijffouten want dat is een grote afknapper. Laat je CV en sollicitatiebrief ook door iemand nalezen en vraag eerlijk naar hun mening. Ga ook niet over zaken liegen, of zaken overdrijven, want dan val je tijdens een sollicitatiegesprek toch door de mand.

Langdurig werkloos

Ben je langdurig werkloos, probeer dit dan niet te zwaar te laten doorwegen tijdens een gesprek. Laat zien dat je wel degelijk gemotiveerd bent, maar dat je wat tegenslag gehad hebt. Zorg ook dat je een aantal dingen kan vermelden die je tijdens je werkloosheid gedaan hebt. Dit geeft een beter beeld bij de werkgever dan wanneer je niks gedaan hebt. Denk maar aan dingen als tijdelijke interimjobs, vrijwilligerswerk, taalcursussen,… .

Jobcoach

Het is geen schande dat je het allemaal even niet weet, of dat je niet meer weet hoe verder te gaan in je zoektocht naar een baan. Indien nodig kan je beroep doen op een jobcoach. Deze kan met jou op zoek gaan naar waar het nu precies fout loopt. Ook kan deze je CV, sollicitatiebrief nagaan en jou voorbereiden op een gesprek.

De klassieke vragen

Wanneer je op gesprek moet gaan, denk je beter al even na over een altijd antwoorden. Er zijn namelijk een aantal standaardvragen die je vaak zal te horen krijgen.

Wat zijn je sterkste punten?

Probeer te focussen op kwaliteiten die rechtstreeks met de baan hebben te maken. Denk dus op voorhand goed na over welke kwaliteiten iemand voor die functie hoort te hebben. Ga natuurlijk geen kwaliteiten opnoemen die je niet bezit, dat hebben ze al snel door. Het is altijd goed om zo’n kwaliteiten te staven met voorbeelden, want ook hiernaar zullen ze vragen. Als je dan al een voorbeeld in je hoofd hebt, moet je niet ter plaatse iets gaan uitvinden. Wanneer je nog geen werkervaring hebt, refereer dan naar stages, opleidingen, vrijwilligerswerk of voorbeelden uit je persoonlijke ervaring.

Kan je een paar zwakke punten geven?

Het geven van zwakke punten laat zien dat je over de nodige zelfkennis beschikt. Vertel er ook bij hoe je met deze zwakke punten omgaat. Dat laat zien dat je in staat bent om je zwakke punten te compenseren.

Hoe ga je om met stress?

Ook hierbij is eerlijkheid belangrijk. Sommige mensen presteren beter onder stress, anderen werken meteen erg hard, om stress op het einde te vermijden. Verwijs ook hier naar concrete situaties waarmee je met stress te maken had. Je kunt ook vertellen hoe je met stress omgaat. Sommige mensen houden zich bijvoorbeeld bezig met timemanagement, sport of zorgen voor een betere planning.

Waarom zouden we jou aanwerven, en niet iemand anders?

Hier moet je jezelf als het ware gaan verkopen. Noem al jouw kwaliteiten op die gelinkt zijn aan de functie van de baan. Vaardigheden en voorbeelden kunnen hierbij ook helpen. Zeg dit alles met voldoende overtuiging en zelfvertrouwen. Als jij in jezelf gelooft, zullen zij dit ook sneller doen.

Waar wil je binnen 5 jaar staan?

Misschien weet je nog niet waar je binnen 5 jaar wil staan, maar een antwoord als ‘ik weet het niet’ kan niet op een sollicitatiegesprek, dus denk over deze vraag eens na. Wat wil jij echt bereikt hebben binnen 5 jaar, waar wil jij voor gaan? Zorg ervoor dat je antwoord werkgerelateerd is. Droom je van een bepaalde reis of iets materieels te bezitten, mag je dat ook wel zeggen, maar men peilt met deze vraag naar je ambitie op werkvlak. Hier kan je dus vertellen dat je vooral erg goed wil worden in je vak, en dat je er alles voor over hebt en zal doen om dit te bereiken. Denk maar aan extra opleidingen, meetings met collega’s, lezen over je werk, enzovoort. Zeg ook dat je indien mogelijk wil groeien in het bedrijf en dat loyaliteit voor jouw belangrijk is. Zo weet een werkgever dat je niet meteen het bedrijf zal verlaten en dat men op jou de komende jaren kan rekenen.

Volhouden!

Komt er niet meteen wat op je pad, niet opgeven, velen zijn jou voorgegaan. Vroeg of laat vind jij wel de baan die bij je past. Veel succes ermee en onthoud altijd ‘de aanhouder wint!’.

Categorieën
Algemeen Maatschappij

10 jobs die eeuwig blijven bestaan!

Weet je niet goed welke opleiding je moet gaan volgen, of wil je van baan switchen maar wil je deze keer kiezen voor werkzekerheid? In dit artikel bespreken we de top 10 van jobs die altijd zullen bestaan, hier zal je dus altijd werk mee vinden, gelukkig bestaan er nog zekerheden in het leven.

1. Dokter

Mensen zullen steeds ziek blijven worden, en dokters genezen patiënten dus het is vanzelfsprekend dat dit een beroep is waarmee je altijd werk zal hebben. Ook al worden er binnen 100 jaar robots uitgevonden die een operatie zonder supervisie kunnen uitvoeren, een menselijk oog en oordelen zal altijd nodig blijven om een diagnose te kunnen vaststellen.

2. Kok

Iedereen moet eten en wil graag lekker eten, ook als kok zal je dus steeds aan het werk kunnen. Denk niet alleen aan koks in restaurants, maar evengoed in ziekenhuizen, rusthuizen, instellingen, enzovoort, heeft men steeds keukenpersoneel nodig.

3. Begrafenisondernemer

Er zijn weinig zekerheden in het leven, maar één ding is zeker, vroeg of laat gaan we allemaal dood. Daardoor zijn er dus mensen nodig die zorgen dat alles omtrent na jouw heengaan geregeld worden. Zaken die jouw familie niet kan doen.

4. IT-expert

Computers zijn niet meer weg te denken uit onze evoluerende samenleving. Het ziet er ook niet naar uit dat dit gaat verminderen, integendeel, computers vinden steeds meer en meer hun vaste plaats in onze samenleving.

5. Leraar/professor

Om alle jobs aan te leren, om onze kinderen te leren lezen en schrijven, zullen er dus ook altijd leraars of professors nodig zijn. Voel je je geroepen om voor de klas te staan, dan hoef je zeker niet te twijfelen. Kennis is macht, daar zijn we ons meer dan bewust van vandaag de dag, en wie anders dan leraars en professoren dragen die kennis over?

6. Bouwkundige

Op welk niveau ook, van arbeider op de werf tot architect. Bouwkundigen zullen er altijd nodig zijn, simpelweg omdat mensen huizen zullen willen hebben, bedrijven zullen blijven bouwen, renoveren, enzovoort.

7. Ordehandhaver

Onze wereldbevolking groeit dagelijks aan, er is minder kindersterfte, mensen leven langer, en we leven met hoe langer hoe meer. Deze aangroei van mensen zorgt er ook voor dat ordehandhaving nodig is, en steeds belangrijker zal worden in de toekomst.

8. Afvalverwerker

Meer mensen op onze wereldbol zorgen ook voor meer afval. Dit moet gerecycleerd en verwerkt worden tot iets nieuws.

9. Wetenschapper

Er is al heel wat ontdekt door wetenschappers, maar nog steeds zijn er heel wat vragen. Denk maar aan het leven op mars, hoe zit de maan in elkaar, de behandeling van kanker, alzheimer en andere geheimzinnige ziektes. Onderzoek moet blijven gebeuren zodat men antwoorden en oplossingen kan vinden voor bepaalde problemen, zowel op het vlak van mens, milieu en maatschappij.

10. Artiest

Mensen hebben altijd nood aan amusement, aan ontspanning. Zangers, acteurs, schrijvers, schilders, fotografen, enzovoort. Ze zullen altijd nodig zijn. Natuurlijk is het niet iedereen gegeven om van zijn hobby ook daadwerkelijk zijn beroep te maken, en is de ene succesvoller dan de ander, het is natuurlijk altijd het proberen waard!

Categorieën
Algemeen Lifestyle Maatschappij Zorg

Gepest op het werk

Dagelijks worden mensen slachtoffer van pesterijen op hun werk. Heel wat mensen worden getreiterd, vernederd en uitgescholden. Wanneer wordt plagen pesten, en wanneer loopt de emmer over? En nog beter, hoe stop je deze pesterijen?

Word ik gepest?

Veel mensen kampen met twijfels en vragen omtrent het pesten. Zijn het nu eerder flauwe grappen, of gaat het toch echt wel om pesterijen? Het is niet makkelijk om de ernst van een situatie in te schatten, al zeker niet voor werkgevers die buiten dit alles staan. Soms denken mensen dat de schuld bij zichzelf ligt, dat ze te asociaal en emotioneel zijn, en alles groter maken dan het in werkelijkheid is. Het is ook niet makkelijk om toe te geven dat je gepest wordt, dat je een slachtoffer bent.

Definitie pesten

De wet definieert pesten als volgt: ‘Meerdere gelijkaardige of uiteenlopende onrechtmatige feiten, die plaatshebben gedurende een bepaalde tijd en die tot doel of gevolg hebben dat de persoonlijkheid, waardigheid of de fysieke of psychische integriteit van een persoon wordt aangetast.’ Op de werkvloer wil dit dus zeggen wanneer iemand herhaaldelijk het doelwit is van kritiek, venijnige roddels, plagerijen, buitengesloten, mishandeld of uitgescholden wordt, kan dit als pesterijen worden aanzien.

Impact

Het maakt niet of het één iemand is, of een hele groep die dit iemand aandoet. Jouw welzijn op het werk wordt bedreigd en dat is al erg genoeg. De impact van pesten op het werk mag niet onderschat worden. Dit kan leiden tot totale isolatie, daling van zelfvertrouwen en eigenwaarde en leiden tot een depressie. Ook kunnen deze spanningen invloed hebben op het gezin.

Stappen ondernemen

Het is van groot belang dat er wordt opgetreden vooraleer iets compleet uit de hand gaat lopen. Vaak is het al te laat wanneer de bedrijfsleiding op de hoogte wordt gebracht.

Persoonlijke aanpak

Een persoonlijk gesprek tussen de betrokken partijen lijkt de meest eenvoudige oplossing. Toch moet je hier heel veel voorzichtig mee zijn. Zo’n gesprekken kunnen al snel de verkeerde kant opgaan, en eindigen met beschuldigingen, ruzies en nog meer schuldgevoelens. Hierdoor kunnen pesterijen zelfs verergeren. Men kan altijd trachten om rond te tafel te gaan zitten met een bemiddelaar of arbeidspsycholoog die beide partijen hoort, en waardoor men tot een soort wapenstilstand komt. Het is van belang dat de beide partijen hun fouten erkennen, en samen weer aan een positieve relatie willen bouwen.

Interne procedures

Als praten niet helpt, en de situatie uit de hand dreigt te lopen, zijn er altijd nog een aantal wettelijke interne procedures voorzien. De arbeidspsycholoog kan stappen uitwerken om tot een informele oplossing te komen. Met informeel bedoelt men dat alles met de nodige discretie aanpakt, dus zonder dat de andere werknemers dit te weten komen. Men zorgt voor opvang van de slachtoffers, en ondersteunt hen, en helpt zoeken naar oplossingen. Er kan een klacht naar de werkgever gestuurd worden, en deze kan dan indien nodig acties ondernemen. Ontslag is wel degelijk een aanvaardbare sanctie voor pesterijen.

Tot slot

Als slachtoffer is het belangrijk te weten dat je hier niet alleen in staat. Probeer erover te praten, probeer iemand in te schakelen die jou kan helpen dit te doen stoppen. Je bent meer waard dan zo over je heen te laten lopen. Neem je leven in handen, en laat een ander dit niet doen voor jou. Hulp vragen is geen teken van opgeven, het betekent juist dat je sterk genoeg bent, sterk genoeg om wel door te gaan!

Categorieën
Algemeen Financieel en Economie Lifestyle

Hoe kan ik besparen op mijn bruiloft?

Het is dan eindelijk zover, je hoort de bruidsklokken al luiden, je gaat trouwen! Een fantastische gebeurtenis, maar tegelijkertijd zit je stiekem al te rekenen hoeveel je dit gaat kosten en of je wel alles zal kunnen verwezenlijken waar je al zoveel jaren van droomt. Hoe kan je nu toch een prachtig huwelijk beleven, en tegelijk wat aan de kostprijs van afdoen. Wij zetten enkele tips voor jou op een rijtje, en alvast van harte gefeliciteerd.

Budget

Eerst en vooral is een goede planning belangrijk. Stel voorop wat je budget op, en kijk van daaruit wat je daar allemaal mee kan doen. Ga niet over je budget. Hoe aantrekkelijk het ook is om het beste van het beste te kopen, je wil nadien niet met een hoop rekeningen blijven zitten die je niet kan betalen. Dat zou pas een domper op de feestvreugde zijn, en geef toe een huwelijk beginnen met schulden is nu ook niet bepaald romantisch.

Delen in de kosten

Misschien weet je zelf van je eigen ouders, of de ouders van je echtgenoot/echtgenote dat zij een deel aan de kant hebben staan voor het huwelijk van hun kind. Wanneer je hiervan weet hebt, is het alvast mooi meegenomen.

Welke dag?

De dag waarop je trouwt is ook voor de prijs van belang. Vrijdag is een populaire dag om te trouwen, maar op woensdag en donderdag zijn de locaties veel goedkoper. Het is natuurlijk moeilijk om je gasten uit te nodigen dan want iedereen werkt, maar misschien kan je kiezen voor een intieme receptie en later nog een grotere.

Lunchtijd

Wanneer je trouwt rond de middag, kan je kiezen voor een brunch/lunch in plaats van een groot avondfeest. Tijdens de middag gaan gasten ook niet zoveel drinken en bespaar je dus veel geld op drank. Je kan dan ’s avonds altijd nog een etentje organiseren met de naaste familie, wat je dan ook heel wat geld op een groot diner en de zaal bespaard.

Seizoensgebonden bloemen

Kies voor bloemen in je bruidsboeket waarvan het het seizoen is. Die zijn dan veel goedkoper. Heel goedkoop zijn bloemen met een lange steel. Je kiest er zo twee of drie uit en laat deze samenbinden met een mooi lint. Voor enkele euro’s heb je zo een prachtig boeketje waar je anders heel wat euro’s voor betaald.

Bruidstaart vs cupcakes

Een bruidstaart mag niet ontbreken op een huwelijk, maar deze kan je zeker vervangen door de populaire cupcakes. Je kan er zelfs een heus buffet maken met allerlei verschillende smaken en vormen. Succes gegarandeerd!

Huwelijksreis

Geen geld meer over voor de huwelijksreis? Vraag dan aan de gasten geld of reischeques om naar zonnigere oorden te vertrekken. Probleem meteen opgelost, en voor gasten is een cadeautip ook meteen makkelijk.

Vervoer

Het trouwvervoer kost tegenwoordig ook gigantisch veel geld. Beter nog is te kiezen voor je eigen vervoer. Misschien heb je wel familie of vrienden die een mooi of origineel voertuig hebben?

Trouwjurk

Ook een trouwjurk is een zware kost. Iedere dame wil natuurlijk schitteren op haar grote dag. Alleen jammer dat die jurk daarna jaren in de kast zal hangen. Op tweedehandswebsites vind je mensen die hun jurk voor minder dan de helft aanbieden. En zo’n jurk is eigenlijk ook nog nieuw. Begin op tijd met je zoektocht, en je vindt vast wel wat je zoekt. Ook kunnen zowel trouwjurken als kostuums gehuurd worden, voor jou en je suite.

 

Veel succes, plezier en geniet op je grote dag!!

 

Categorieën
Algemeen Financieel en Economie Lifestyle Maatschappij

Hoe kan ik 1000 euro per jaar besparen?

Alles wordt steeds duurder en duurder, en meer en meer mensen dreigen in armoede terecht te komen of ze moeten het door omstandigheden gewoon opeens met veel minder geld moeten stellen. Daarom is besparen meer dan ooit een must. Met enkele eenvoudige tips en aanpassingen kun je als gezin op 1 jaar wel minstens 1000 euro besparen.

1000 euro?

Bedenk eens wat jij met 1000 euro allemaal kan doen. Een reisje boeken, investeren in een bromfiets of een nieuwe auto, een nieuwe garderobe voor je hele gezin, een flatscreen TV, en nog zo veel meer. Ik ben er zeker van dan ieder van jullie wel iets leuks kan bedenken om met dat geld te doen. Wat als ik je zeg dat dit geld gewoon ter jullie beschikking is volgend jaar. Dankzij enkele aanpassingen en tips kan je die 1000 euro bijeen sparen. Lees snel verder en starten maar!

Breng je kosten in kaart

Eerst en vooral moet je weten hoe je er financieel voor staat. Belangrijk is dus om te weten hoeveel geld er maandelijks binnenkomt en weer buitengaat. Beter nog is te weten aan waaraan je je geld uitgeeft. Maak een schrift en houd hierin je vaste kosten bij zoals huur, leningen, voeding, benzine, vaste kosten voor gas, elektriciteit, medicijnen, schoolkosten, enzovoort. Nu je dit allemaal in kaart gebracht hebt, zie je duidelijk waar al je geld naartoe gaat. Nu moet je gaat uitzoeken op welke vaste kosten je eerst en vooral kan gaan besparen.

Besparen op vaste kosten

Wanneer je op vaste kosten kan besparen levert dit meteen een maandelijks extraatje op. Dit is iets wat je dan voor altijd kan aanhouden en dus voortaan wat meer aan leuke dingen kan uitgeven of gewoon sparen, dat is nog een betere optie.

Voorbeelden om te besparen op je vaste kosten

 1. Bekijk je telefoon- en internetabonnement grondig: Wanneer je een abonnement aangaat, geven ze je daar vaak gratis opties aan, die je nadien toch moet betalen en vaak gebruik je die extra opties niet eens. Schrappen die handel dus en besparen!
 2. Verzekeringen: Maak een afspraak met de bank en bekijk je polissen. Welke dure polissen zijn overbodig? Schrap deze dan. Als je niet op reis gaat bijvoorbeeld, heb je echt geen reisverzekering nodig. Die kan je later nog altijd aansluiten als je wel reisplannen hebt.
 3. Zorg wel altijd voor een degelijke brand-, en zorgverzekering. Kies een zorgverzekering op maat. Als jonge gezonde student bijvoorbeeld heb je voldoende aan een basispakket.
 4. Onnodige lasten schrappen: Misschien zijn er zaken waarvoor je betaalt, maar die je niet echt nodig hebt of amper gebruikt. Denk maar aan het lidgeld voor je bibliotheek bijvoorbeeld. Het is stom om ervoor te betalen als je er nooit heengaat, een abonnement op een tijdschrift dat je eigenlijk ook online kan lezen, enzovoort.

Extra tips

Naast het besparen op je vaste kosten zijn er nog een aantal zaken die je op jaarbasis enkele euro’s of zeg maar heel wat euro’s kunnen opleveren.

 1.  Carpoolen of het openbaar vervoer: Gedaan met elke dag met de auto naar je werk rijden. Ga voor carpoolen en spreek met collega’s of mensen die in de omgeving wonen om samen te rijden. Zo bespaar je naast tijd, ook de druk op ons milieu en bovendien heb je sociaal contact. Ook het openbaar vervoer is een prima alternatief. Op de bus/trein/tram heb je bovendien de tijd om al wat voorbereidend werk te doen, te lezen of wat bij te slapen.
 2. Kortingsbonnen en promoties: Speur het internet af en hou de reclameblaadjes voor promoties in de gaten. Regelmatig zal je kortingsbonnen of bonnen voor gratis producten vinden.
 3. Niet-merkproducten: Kies voor producten zonder merk. De producten zijn even goed en vaak de helft goedkoper.
 4. Leg een groentetuintje aan: Groenten en fruit zijn erg duur. Door deze zelf te telen heb je er naast verse goedkope groenten, ook een hoop plezier aan.

SUCCES ERMEE!

Categorieën
Algemeen Educatie Entertainment

Hoe kan ik piloot worden

Kleine jongens en meisjes zijn vaak heel erg gefascineerd door vliegtuigen, ze dromen er dan ook van om piloot te worden. Sommigen maken deze droom waar en vliegen beroepshalve de hele wereld rond. Wil jij dit ook doen? Is dit ook jouw kinderdroom?

Droom

Voor velen is het altijd al een droom geweest om piloot te worden. Door omstandigheden komt het er dikwijls niet van. Een andere studie, een ander beroep, een andere leefomgeving en mensen verliezen hun droom uit het oog. Toch komt het op een gegeven moment weer opduiken, en het is nooit te laat om je droom na te jagen, of zeg maar beter te gaan navliegen.

Opleidingen

Er zijn verschillende opleidingen tot piloot mogelijk. Deze opleidingen gaan van privaat piloot tot lijnpiloot. Ook wanneer je dit louter als hobby wil doen, wat trouwens de meeste mensen doen, is het perfect mogelijk om een opleiding voor te volgen.

Privaat piloot

De opleiding tot privaat piloot is bedoelt voor mensen die als hobby willen vliegen als piloot. De opleiding bestaat uit een theoretisch deel (met examen), maar vooral uit een praktische opleiding. Binnen de 6 maanden na de start van je praktische opleiding is een medisch onderzoek verplicht. Dit dien je te ondergaan bij het Ministerie van Volksgezondheid. Voor de meeste mensen is dit onderzoek geen probleem. Een bril dragen is geen belemmering. Voor de praktische opleidingen vliegen leerlingen vliegtuigen van het type Cessna 150 en 152. Uiteraard vlieg je altijd onder begeleiding van een instructeur die ten alle tijden kan ingrijpen. Na je training volgt een examen. De meeste mensen slagen er na een 70 à 80 lesuren in om hun examen goed af te leggen.

Lijnpiloot

De opleiding tot lijnpiloot gaat duur in dagonderwijs, maar soms ook in avondschool. Met een diploma als lijnpiloot kan je dus betaald werk vinden als piloot en kan je mensen naar hun bestemming vliegen. Dit vereist wel heel wat meer leertijd dan de opleiding tot privaat piloot. Je moet met veel grotere, en meer ingewikkelde vliegtuigen leren vliegen. Neem hiervoor dus voldoende lestijd, en leg je examen pas af als je er echt helemaal klaar voor bent. Je instructeur staat altijd ter beschikking zowel tijdens je vluchten, als voor of na de lessen. Veel succes en vlieg ze!

Categorieën
Algemeen Educatie

Wat zijn de voordelen en nadelen van een thuisstudie

Vandaag de dag is een goede opleiding een noodzaak. Niet iedereen beschikt echter over de financiële middelen of de tijd om zich te gaan bijscholen. Er is het werk, de kinderen, het huishouden, andere hobby’s, enzovoort waardoor men geen cursus op een vast moment kan gaan volgen. Daarom kan een thuisstudie een goed alternatief zijn.

Wat is een thuisstudie?

Een thuisstudie is een opleiding of cursus die je zoals het woord zelf al zegt thuis kan volgen. Dit doe je vanachter je computer. Soms kan het zijn dat een opleiding een stageperiode vereist. Studiemateriaal en feedback wordt allemaal online meegedeeld. Een thuisstudie levert ook attesten, certificaten, getuigschriften of zelfs een erkend diploma van de gevolgde opleiding af.

Opleidingen

Voor heel wat beroepen en hobby’s zijn er thuisstudies te vinden. Even op google rondkijken, en je krijgt tal van websites die je thuisstudies aanbieden. Enkele populaire opleidingen zijn:

 • Taalcursussen (Van Engels tot Russisch)
 • (Kinder)psychologie
 • Binnenhuisarchitectuur
 • Administratieve cursussen
 • Fotografie
 • Boekhouden
 • Manicure en styliste
 • Schrijfcursussen
 • Persoonlijke ontwikkelingscursussen

Ook is het mogelijk om via een thuisstudie een erkende opleiding voor het hoger onderwijs zoals HBO, HAVO, VWO te volgen.

Voordelen

Er zijn heel wat voordelen om een thuisstudie te volgen. Het belangrijkste voordeel is wellicht dat het makkelijk te combineren is met een baan, je gezin en het huishouden. Het is bovendien ook goedkoper dan wanneer je dezelfde cursus elders zou gaan volgen. Je hebt alle tijd die je nodig hebt om een cursus af te ronden. Heb je even een drukke periode en kan je niet veel tijd aan je thuisstudie besteden dan stel je dit gewoon even uit. Ook is het handig dat je ieder moment van het jaar kan beginnen, er zijn namelijk geen vaste instapmomenten. Je vermijd de reistijd naar de cursus waardoor je tijd overhoudt voor je gezin, of die je kan besteden om meerdere cursussen te combineren, want ook dit is mogelijk.

Nadelen

Naast de vele voordelen die een thuisstudie biedt, zijn er ook een aantal nadelen. Om een thuisstudie te volgen heb je enorm veel discipline nodig. Er is niemand die achter je aan zit, of je verplicht om met de studie bezig te zijn. Je moet jezelf dus motiveren om op bepaalde tijdstippen serieus met de studie bezig te zijn. Het kan demotiverend zijn om geen klasgenoten te hebben waardoor je dus niks kan overleggen, of je interesses mee kan bespreken.

De examens voor een thuisstudie zijnde enige data’s die wel vastliggen. Je kunt je studie dus wel op eigen tempo doen, maar als het examen er is, moet je het wel afleggen. Misschien heb je veel tijd verloren doordat je de studie almaar uitgesteld hebt, en toch moet je examen doen. Een ander groot nadeel is dat het soms lastig kan zijn om bepaalde dingen op eigen houtje aan te leren. Soms heb je een docent nodig die alles plastisch voorstelt, of die antwoord geeft op je vragen. Dit mis je natuurlijk bij een thuisstudie.

Tot slot

Een thuisstudie kan dus zeker werken, en is ideaal in combinatie met werk en gezin. Al is het zeker niet voor iedereen weggelegd. Mits de nodige zelfdiscipline en motivatie is het wel haalbaar. Wat je ook gaat doen, veel succes ermee!

Categorieën
Algemeen Educatie

Hoe leer ik snel een vreemde taal?

Een vreemde taal leren, zelfs op latere leeftijd, is mogelijk. Beschikken over een goed taalgevoel is een groot voordeel, maar het is vooral belangrijk om te durven spreken en veel te oefenen.

Het internet

Via het internet kan je vandaag de dag talloze lessen of zelfs volledige cursussen volgen. Er zijn websites die lessen aanbieden compleet met huistaken, toetsen en een coach bij wie je terecht kan met vragen. Dit is zeker een goede optie om een vreemde taal te leren, omdat je een antwoord krijgt op je vragen. Ook moet je op bepaalde data’s taken/toetsen inleveren waardoor je ergens wel een controle hebt, en je er wel mee bezig moet zijn. Ook deze lessen leveren vaak een attest of certificaat af en dat is zeker mooi meegenomen.

Luisteren

Om een taal goed te leren, en later ook te kunnen spreken, moet je goed luisteren. Wanneer je Frans of Engels gaat studeren, is het makkelijk om op TV naar programma’s te kijken, of de radio op te zetten. Andere talen zijn wat moeilijker terug te vinden. Op http://www.50talen.com/ kun je audiobestanden van 50 vreemde talen downloaden. Ideaal dus om op je MP3 te zetten en te beluisteren tijdens het poetsen, koken of sporten.

Taalbad

Heel veel organisaties bieden een taalbad aan. Dit wil zeggen dat je voor een korte periode bijvoorbeeld twee weken in groep samen een vreemde taal gaat aanleren. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat draait alles om de vreemde taal. In het begin moet je je waarschijnlijk erg aanpassen, maar op korte tijd leer je wel erg veel bij. Dit kan goed zijn voor zakenmensen die snel naar een ander land moeten vertrekken, en de basis van de taal moeten leren. Het enige nadeel aan deze taalbaden is de prijs, het is vrij kostelijk, maar langs de andere kant krijg je er heel wat voor in de plaats. Naast het aanleren van de taal, leer je mensen kennen met dezelfde interesses, en krijg je ook inzicht in de cultuur en achtergrond van de taal die je bestudeert.

Reizen

Een andere misschien leukere manier om een vreemde taal te leren is door naar het land te reizen. Wanneer je voor een langere tijd in een land doorbrengt, en de bevolking spreekt geen Nederlands, Frans of Engels, dan moet je wel trachten te communiceren in de vreemde taal. Al doende leer je dus dit is zeker de ideale leerschool.

Schrijfmaatje

Zoek een schrijfmaatje. Dit kan je vinden op het internet, of iemand die je ontmoet in het land waarvan je de taal leert, of in je kennissenkring. Door te schrijven leer je, en die persoon kan je wijzen op je fouten. Bovendien zie je ook telkens de spelling van de andere persoon, en bouw je een band met iemand op.

Categorieën
Algemeen Educatie

Hoe gebruik ik het opleidingsbudget van mijn werkgever op een nuttige manier

Levenslang leren is vandaag de dag een must om mee te kunnen in deze almaar veranderende samenleving. Om bij te blijven moet je ook voor je werk soms bij blijven studeren. Of ook voor jezelf is het goed om te blijven studeren. Daarvoor heeft men het opleidingsbudget in het leven geroepen. Hiermee wil men iedereen de kans geven om bij te leren.

Wat is een opleidingsbudget?

Een opleidingsbudget is een budget dat je werkgever ter beschikking stelt om opleidingen en cursussen te financieren. Vandaag de dag moet je levenslang leren en heel veel mensen willen zelf ook hun kennis uitbreiden. Omdat dit ook het bedrijf ten goede komt, stelt de werkgever dit opleidingsbudget ter beschikking. Sommige cursussen worden volledig, andere deels terugbetaald.

Daling

Doordat de crisis nog steeds actueel is, daalt ook het budget dat men normaal heeft voor opleidingen. Minder en minder worden opleidingen volledig terugbetaalt door de werkgever.

Hoe besteden?

Denk goed na aan wat je dit budget wil besteden. Ook is het goed om eerst eens na te gaan in hoeveel de werkgever tussenkomt in de cursus die jij wil gaan volgen. Misschien moet je zelf nog heel wat opleggen en dan vind je het misschien toch niet de moeite waard. Kies voor iets wat je heel graag wil doen, of voor iets wat noodzakelijk is bij het werk dat je doet.

Hoe aan een opleiding komen?

Wil je een opleiding of cursus gaan volgen, haal dit dan aan bij je werkgever. Wil je dit echt doen, dan moet je het zelf in handen nemen. Bereid dit gesprek goed voor, en vertel waarom jij deze opleiding of cursus moet gaan volgen en welke meerwaarde dit zal hebben voor het bedrijf.

Opleidingscheques

SON staat voor de Stichting Opleidingscheque Nederland en is gevestigd in Rotterdam. Deze stichting wil ervoor zorgen dat mensen een overzicht krijgen van alle opleidingen, avondcursussen en bijscholingen die je kunt volgen omtrent de gezondheidszorg, welzijn en dienstverlening. Men streeft ernaar om voor elk niveau een geschikte cursus te vinden. Heb je interesse in een opleiding omtrent één van deze sectoren, ga dan zeker eens een kijkje nemen op hun website.

Tot slot

Het is belangrijk om toch goed na te denken over welke opleiding of cursus je gaat volgen. Eerst en vooral omdat niet alleen jijzelf je tijd, en wellicht ook een stuk geld eraan besteed, maar ook je werkgever investeert in jou. Daarom is het belangrijk om deze studie met ernst aan te vatten, en naar alle lesmomenten te gaan. Probeer ook vooral te genieten, want leren kan best fijn zijn! Veel succes ermee!