Categorieën
Educatie Financieel en Economie Lifestyle Maatschappij

Leer je talenten kennen voor op de arbeidsmarkt

Het wordt steeds moeilijker om een plaats te vinden op onze arbeidsmarkt. Veel mensen zoeken werk, en de arbeidsplaatsen lijken er minder en minder te worden. Daarom is het belangrijk om al vroeg te weten wat jouw talenten zijn, zodat je ze optimaal kan gebruiken op de arbeidsmarkt. We zetten de tien belangrijkste talenten in dit artikel voor jou op een rij. Wellicht zijn er enkele talenten die jij ook bezit, maar die je nog niet volledig ontwikkeld hebt, hoog tijd om aan de slag te gaan dus!

Kritisch oog

Vandaag de dag wordt alles meer en meer computergestuurd, toch is een kritisch oog in elke baan van belang. Een computer is geen mens, en kan dus belangrijke informatie mislopen. Een computer kan geen vragen stellen, heeft geen menselijk inzicht, dit zijn vaardigheden die bij elke baan van pas komen.

Anderen aanvoelen

Werkgevers zoeken mensen die sociaal voelend zijn, dit wil dus zeggen dat je beschikt over grote sociale en emotionele vaardigheden, ook dit hebben computers niet in zich. Wie een hoog sociaal IQ heeft, kan snel de emoties van collega’s en andere mensen op de werkvloer aflezen, zo worden problemen sneller opgemerkt en wordt de goede werking van het bedrijf niet bedreigd. Mensen presteren sowieso beter als ze goed opschieten met de collega’s en zich goed voelen op het werk.

Snel én creatief

Snelheid en resultaten, daar houdt een werkgever van, als je daarbij ook nog eens erg creatief bent, dan ben je helemaal binnen. In verschillende jobs heeft creativiteit een meerwaarde. Bij unieke problemen, kan je soms met een beetje creativiteit een uitkomst bereiken.

Talen

Aangezien veel bedrijven wereldwijd contacten hebben is het spreken van meerdere talen geen overbodige luxe. Ook vind je meer en meer collega’s op de werkvloer met diverse roots. Alleen al om binnen Europa te werken verwacht men een goede kennis van het Nederlands, Frans, Engels en Duits.

Nieuwsgierigheid

Veel problemen waar bedrijven vandaag de dag mee kampen zijn op zijn minst complex te noemen. Er bestaat niet één manier om ze op te lossen. Een gezonde dosis nieuwsgierigheid kan jou als werknemer uitdagen om meer te weten te komen over het probleem, en steeds te blijven zoeken naar de juiste oplossing. Het is als het ware jouw motivator om een oplossing te vinden.

Leergierig

Wanneer je nieuw op de werkvloer bent, of zelfs nog maar op het sollicitatiegesprek moet je laten zien dat je erg graag bij wil leren, en dat je ervan houdt om meer te weten te komen over het bedrijf. Ga in gesprek met oudere collega’s, lees erover, zoek het internet af en blijf leren.

Tot slot

Het is belangrijk om je bewust te zijn van je eigen talenten, en dat je deze kan inzetten in het werkveld. Zorg ook dat je werkgever ziet welke jouw talenten zijn en dat ze wel degelijk nuttig zijn voor het bedrijf. Veel succes ermee!

 

 

 

 

 

Categorieën
Algemeen Educatie Entertainment

Hoe kan ik piloot worden

Kleine jongens en meisjes zijn vaak heel erg gefascineerd door vliegtuigen, ze dromen er dan ook van om piloot te worden. Sommigen maken deze droom waar en vliegen beroepshalve de hele wereld rond. Wil jij dit ook doen? Is dit ook jouw kinderdroom?

Droom

Voor velen is het altijd al een droom geweest om piloot te worden. Door omstandigheden komt het er dikwijls niet van. Een andere studie, een ander beroep, een andere leefomgeving en mensen verliezen hun droom uit het oog. Toch komt het op een gegeven moment weer opduiken, en het is nooit te laat om je droom na te jagen, of zeg maar beter te gaan navliegen.

Opleidingen

Er zijn verschillende opleidingen tot piloot mogelijk. Deze opleidingen gaan van privaat piloot tot lijnpiloot. Ook wanneer je dit louter als hobby wil doen, wat trouwens de meeste mensen doen, is het perfect mogelijk om een opleiding voor te volgen.

Privaat piloot

De opleiding tot privaat piloot is bedoelt voor mensen die als hobby willen vliegen als piloot. De opleiding bestaat uit een theoretisch deel (met examen), maar vooral uit een praktische opleiding. Binnen de 6 maanden na de start van je praktische opleiding is een medisch onderzoek verplicht. Dit dien je te ondergaan bij het Ministerie van Volksgezondheid. Voor de meeste mensen is dit onderzoek geen probleem. Een bril dragen is geen belemmering. Voor de praktische opleidingen vliegen leerlingen vliegtuigen van het type Cessna 150 en 152. Uiteraard vlieg je altijd onder begeleiding van een instructeur die ten alle tijden kan ingrijpen. Na je training volgt een examen. De meeste mensen slagen er na een 70 à 80 lesuren in om hun examen goed af te leggen.

Lijnpiloot

De opleiding tot lijnpiloot gaat duur in dagonderwijs, maar soms ook in avondschool. Met een diploma als lijnpiloot kan je dus betaald werk vinden als piloot en kan je mensen naar hun bestemming vliegen. Dit vereist wel heel wat meer leertijd dan de opleiding tot privaat piloot. Je moet met veel grotere, en meer ingewikkelde vliegtuigen leren vliegen. Neem hiervoor dus voldoende lestijd, en leg je examen pas af als je er echt helemaal klaar voor bent. Je instructeur staat altijd ter beschikking zowel tijdens je vluchten, als voor of na de lessen. Veel succes en vlieg ze!

Categorieën
Algemeen Educatie

Wat zijn de voordelen en nadelen van een thuisstudie

Vandaag de dag is een goede opleiding een noodzaak. Niet iedereen beschikt echter over de financiële middelen of de tijd om zich te gaan bijscholen. Er is het werk, de kinderen, het huishouden, andere hobby’s, enzovoort waardoor men geen cursus op een vast moment kan gaan volgen. Daarom kan een thuisstudie een goed alternatief zijn.

Wat is een thuisstudie?

Een thuisstudie is een opleiding of cursus die je zoals het woord zelf al zegt thuis kan volgen. Dit doe je vanachter je computer. Soms kan het zijn dat een opleiding een stageperiode vereist. Studiemateriaal en feedback wordt allemaal online meegedeeld. Een thuisstudie levert ook attesten, certificaten, getuigschriften of zelfs een erkend diploma van de gevolgde opleiding af.

Opleidingen

Voor heel wat beroepen en hobby’s zijn er thuisstudies te vinden. Even op google rondkijken, en je krijgt tal van websites die je thuisstudies aanbieden. Enkele populaire opleidingen zijn:

 • Taalcursussen (Van Engels tot Russisch)
 • (Kinder)psychologie
 • Binnenhuisarchitectuur
 • Administratieve cursussen
 • Fotografie
 • Boekhouden
 • Manicure en styliste
 • Schrijfcursussen
 • Persoonlijke ontwikkelingscursussen

Ook is het mogelijk om via een thuisstudie een erkende opleiding voor het hoger onderwijs zoals HBO, HAVO, VWO te volgen.

Voordelen

Er zijn heel wat voordelen om een thuisstudie te volgen. Het belangrijkste voordeel is wellicht dat het makkelijk te combineren is met een baan, je gezin en het huishouden. Het is bovendien ook goedkoper dan wanneer je dezelfde cursus elders zou gaan volgen. Je hebt alle tijd die je nodig hebt om een cursus af te ronden. Heb je even een drukke periode en kan je niet veel tijd aan je thuisstudie besteden dan stel je dit gewoon even uit. Ook is het handig dat je ieder moment van het jaar kan beginnen, er zijn namelijk geen vaste instapmomenten. Je vermijd de reistijd naar de cursus waardoor je tijd overhoudt voor je gezin, of die je kan besteden om meerdere cursussen te combineren, want ook dit is mogelijk.

Nadelen

Naast de vele voordelen die een thuisstudie biedt, zijn er ook een aantal nadelen. Om een thuisstudie te volgen heb je enorm veel discipline nodig. Er is niemand die achter je aan zit, of je verplicht om met de studie bezig te zijn. Je moet jezelf dus motiveren om op bepaalde tijdstippen serieus met de studie bezig te zijn. Het kan demotiverend zijn om geen klasgenoten te hebben waardoor je dus niks kan overleggen, of je interesses mee kan bespreken.

De examens voor een thuisstudie zijnde enige data’s die wel vastliggen. Je kunt je studie dus wel op eigen tempo doen, maar als het examen er is, moet je het wel afleggen. Misschien heb je veel tijd verloren doordat je de studie almaar uitgesteld hebt, en toch moet je examen doen. Een ander groot nadeel is dat het soms lastig kan zijn om bepaalde dingen op eigen houtje aan te leren. Soms heb je een docent nodig die alles plastisch voorstelt, of die antwoord geeft op je vragen. Dit mis je natuurlijk bij een thuisstudie.

Tot slot

Een thuisstudie kan dus zeker werken, en is ideaal in combinatie met werk en gezin. Al is het zeker niet voor iedereen weggelegd. Mits de nodige zelfdiscipline en motivatie is het wel haalbaar. Wat je ook gaat doen, veel succes ermee!

Categorieën
Algemeen Educatie

Hoe leer ik snel een vreemde taal?

Een vreemde taal leren, zelfs op latere leeftijd, is mogelijk. Beschikken over een goed taalgevoel is een groot voordeel, maar het is vooral belangrijk om te durven spreken en veel te oefenen.

Het internet

Via het internet kan je vandaag de dag talloze lessen of zelfs volledige cursussen volgen. Er zijn websites die lessen aanbieden compleet met huistaken, toetsen en een coach bij wie je terecht kan met vragen. Dit is zeker een goede optie om een vreemde taal te leren, omdat je een antwoord krijgt op je vragen. Ook moet je op bepaalde data’s taken/toetsen inleveren waardoor je ergens wel een controle hebt, en je er wel mee bezig moet zijn. Ook deze lessen leveren vaak een attest of certificaat af en dat is zeker mooi meegenomen.

Luisteren

Om een taal goed te leren, en later ook te kunnen spreken, moet je goed luisteren. Wanneer je Frans of Engels gaat studeren, is het makkelijk om op TV naar programma’s te kijken, of de radio op te zetten. Andere talen zijn wat moeilijker terug te vinden. Op http://www.50talen.com/ kun je audiobestanden van 50 vreemde talen downloaden. Ideaal dus om op je MP3 te zetten en te beluisteren tijdens het poetsen, koken of sporten.

Taalbad

Heel veel organisaties bieden een taalbad aan. Dit wil zeggen dat je voor een korte periode bijvoorbeeld twee weken in groep samen een vreemde taal gaat aanleren. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat draait alles om de vreemde taal. In het begin moet je je waarschijnlijk erg aanpassen, maar op korte tijd leer je wel erg veel bij. Dit kan goed zijn voor zakenmensen die snel naar een ander land moeten vertrekken, en de basis van de taal moeten leren. Het enige nadeel aan deze taalbaden is de prijs, het is vrij kostelijk, maar langs de andere kant krijg je er heel wat voor in de plaats. Naast het aanleren van de taal, leer je mensen kennen met dezelfde interesses, en krijg je ook inzicht in de cultuur en achtergrond van de taal die je bestudeert.

Reizen

Een andere misschien leukere manier om een vreemde taal te leren is door naar het land te reizen. Wanneer je voor een langere tijd in een land doorbrengt, en de bevolking spreekt geen Nederlands, Frans of Engels, dan moet je wel trachten te communiceren in de vreemde taal. Al doende leer je dus dit is zeker de ideale leerschool.

Schrijfmaatje

Zoek een schrijfmaatje. Dit kan je vinden op het internet, of iemand die je ontmoet in het land waarvan je de taal leert, of in je kennissenkring. Door te schrijven leer je, en die persoon kan je wijzen op je fouten. Bovendien zie je ook telkens de spelling van de andere persoon, en bouw je een band met iemand op.

Categorieën
Algemeen Educatie

Hoe gebruik ik het opleidingsbudget van mijn werkgever op een nuttige manier

Levenslang leren is vandaag de dag een must om mee te kunnen in deze almaar veranderende samenleving. Om bij te blijven moet je ook voor je werk soms bij blijven studeren. Of ook voor jezelf is het goed om te blijven studeren. Daarvoor heeft men het opleidingsbudget in het leven geroepen. Hiermee wil men iedereen de kans geven om bij te leren.

Wat is een opleidingsbudget?

Een opleidingsbudget is een budget dat je werkgever ter beschikking stelt om opleidingen en cursussen te financieren. Vandaag de dag moet je levenslang leren en heel veel mensen willen zelf ook hun kennis uitbreiden. Omdat dit ook het bedrijf ten goede komt, stelt de werkgever dit opleidingsbudget ter beschikking. Sommige cursussen worden volledig, andere deels terugbetaald.

Daling

Doordat de crisis nog steeds actueel is, daalt ook het budget dat men normaal heeft voor opleidingen. Minder en minder worden opleidingen volledig terugbetaalt door de werkgever.

Hoe besteden?

Denk goed na aan wat je dit budget wil besteden. Ook is het goed om eerst eens na te gaan in hoeveel de werkgever tussenkomt in de cursus die jij wil gaan volgen. Misschien moet je zelf nog heel wat opleggen en dan vind je het misschien toch niet de moeite waard. Kies voor iets wat je heel graag wil doen, of voor iets wat noodzakelijk is bij het werk dat je doet.

Hoe aan een opleiding komen?

Wil je een opleiding of cursus gaan volgen, haal dit dan aan bij je werkgever. Wil je dit echt doen, dan moet je het zelf in handen nemen. Bereid dit gesprek goed voor, en vertel waarom jij deze opleiding of cursus moet gaan volgen en welke meerwaarde dit zal hebben voor het bedrijf.

Opleidingscheques

SON staat voor de Stichting Opleidingscheque Nederland en is gevestigd in Rotterdam. Deze stichting wil ervoor zorgen dat mensen een overzicht krijgen van alle opleidingen, avondcursussen en bijscholingen die je kunt volgen omtrent de gezondheidszorg, welzijn en dienstverlening. Men streeft ernaar om voor elk niveau een geschikte cursus te vinden. Heb je interesse in een opleiding omtrent één van deze sectoren, ga dan zeker eens een kijkje nemen op hun website.

Tot slot

Het is belangrijk om toch goed na te denken over welke opleiding of cursus je gaat volgen. Eerst en vooral omdat niet alleen jijzelf je tijd, en wellicht ook een stuk geld eraan besteed, maar ook je werkgever investeert in jou. Daarom is het belangrijk om deze studie met ernst aan te vatten, en naar alle lesmomenten te gaan. Probeer ook vooral te genieten, want leren kan best fijn zijn! Veel succes ermee!

Categorieën
Algemeen Educatie

Hoe maak ik de juiste studiekeuze

Je hebt de middelbare school afgerond, en moet je gaan bepalen wat je met de rest van je leven zal gaan doen. Je gaat verder studeren. Voor sommigen ligt het al lang vast en weten ze perfect wat ze willen gaan studeren. Anderen hebben iets meer moeite om een bepaalde studie te kiezen.

Keuze maken

Een studiekeuze maken is een belangrijke en soms moeilijke beslissing. Wat ga je nu studeren? Waar liggen je interesses? Waar ben je goed in? Welke richting wil je uit gaan in de toekomst? Wat wil je later als beroep uitvoeren? Allemaal vragen waar je misschien nog maar een vaag antwoord op hebt. Door deze vragen voor jezelf te beantwoorden kun je vooruit helpen met de keuze in je studierichting.

Status

Sommige leerlingen kiezen voor een bepaalde studierichting omwille van een bepaalde status, of omdat vrienden voor die studierichting kiezen. Dit is geen goede motivatie. Een studie slaagt pas als je er zelf volledig achter staat. Bovendien moet je met die studie later aan het werk. Dus je kan maar beter een studiekeuze maken met oog op een baan die je later echt heel graag wil doen. Jammer genoeg speelt ook in de praktijk dat personen met een etnische achtergrond soms niet instromen in bepaalde studierichtingen omdat dit niet in lijn ligt met hun cultuur, ook al zouden ze dit zelf graag willen doen.

Toekomst

We hebben het hierboven al aangehaald dat het belangrijk is om een goede studiekeuze te maken, dit omdat het erg belangrijk is voor je toekomst. Het kan goed zijn om met mensen die dicht bij je staan erover te praten. Zij kennen je goede kanten misschien wel beter dan jij zelf. Toch ben jij het en jij alleen die uiteindelijk beslist wat je zal gaan studeren. Laat je niet beïnvloeden daar wat een ander zegt, maar ga voor wat jij graag wil doen.

Informatie

Zoek informatie op over de studierichting, maar ook over het beroep dat daaraan vasthangt. Zo kan je bijvoorbeeld erg geïnteresseerd zijn in dieren, maar daarom wil je misschien nog geen dierenarts worden.

Opendeurdagen

Ga zeker naar de opendeurdagen of info-avonden van verschillende scholen. Zeker wanneer je nog twijfels hebt kan dit je vooruit helpen. Je kan op deze momenten met docenten praten, cursussen inkijken, de school bekijken,… . Neem hier vooral tijd voor. Het is een keuze die je leven kan gaan bepalen, dus die moet je ook niet zomaar nemen.

Tot slot

Het is duidelijk dat een studierichting kiezen een belangrijke keuze is, maar weet ook dat het geen definitieve keuze moet zijn. Het kan zijn dat een studie te moeilijk is, of dat de studierichting je eigenlijk enorm tegenvalt, je kunt altijd nog veranderen, of later beslissen om nog wat anders te studeren. Vandaag de dag kan je levenslang leren dus bring it on! Veel succes ermee!

Categorieën
Educatie Entertainment Info Wiki Maatschappij

Hoe maak ik zelf een website?

Vele mensen surfen dagelijks op het internet. Websites informeren mensen, maken mensen blij, doen mensen ontspannen. Wil je graag een website maken voor je organisatie, je werk of gewoon om je hobby ten toon te stellen. Het maakt niet uit om welke reden je een website wil maken. Het is gewoon leuk ook. In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je nu zelf een website maakt. Have fun!

Gratis een website maken

Je hebt betaalde websites waar je een vast jaarlijks bedrag betaalt, maar er bestaan ook een hoop gratis websites. Betaalde websites geven uiteraard meer functies, en het is afhankelijk waarvoor je de website gebruikt natuurlijk dat je een keuze maakt. Ben je nog wat aan het uitproberen dan kies je best voor een gratis website.

Voorbeelden

In principe kun je met WordPress een gratis website bouwen. Het enige nadeel is dat je dan geen eigen domeinnaam hebt. Je krijgt namelijk een domeinnaam die gelijk is aan wordpress.voorbeeld.com. Niet echt professioneel dus.

Wil je je eigen domeinnaam en zelf een WordPress website opzetten? Kijk dan eens op deze website waar een goede handleiding staat voor het bouwen van een WordPress website.

Betaalde websites

Onderstaande websites zijn allemaal voorbeelden van links waar je een website kan maken. Dit zijn allen betaalde websites die meer opties bieden dan de gratis websites. Wanneer je voor je bedrijf een website maakt, is het de bedoeling om klanten aan te trekken en dus te laten zien dat je professioneel bent. Je website moet dus ook deze professionaliteit uitstralen. Belangrijk is dat je website eindigt op.nl. Dit wekt vertrouwen bij de klant. Daarnaast kies je best voor de naam van je bedrijf in de domeinnaam. Zo is de website heel eenvoudig terug te vinden, ook in zoekmachines.

Domeinnaam

Wanneer je een website gaat maken, heb je een domeinnaam nodig. Een domeinnaam is eigenlijk datgene wat mensen moeten intypen om op je website terecht te komen. Dit begint altijd met www. of http://. Je hebt ook gratis domeinnamen, maar die zijn altijd wel langer dan de betaalde domeinnamen. Je hebt niet altijd de keuze. Een domeinnaam mag namelijk maar één keer in de wereld gebruikt worden dus mogelijk moet je je keuze qua naam wat aanpassen wanneer deze al bestaat. Een domeinnaam die eindigt op.nl kost gemiddeld zo’n 10 euro per jaar. Een lage kost waar eigenlijk veel tegenover staat. Om een domeinnaam aan te vragen surf dan even naar ‘123domeinregistratie.be’ of ‘Global Webhosting’.

Opmaak website

De opmaak van een website is niet moeilijk. Via één van de bovenstaande websites opent zich een programma en stap voor stap wordt uitgelegd wat je juist moet doen. Het enige wat je zelf moet doen is keuzes maken. Kies een titel, banner, foto’s, stijl, lettertype,… . Zorg voor een aantrekkelijke mooie website waar mensen lange tijd op kunnen vertoeven. Kies niet voor schreeuwerige kleuren of te veel plaatjes. Let ook goed op je schrijfstijl en overlaad mensen niet met overbodige informatie, te veel info doet mensen ook afhaken.

Tot slot

Nadat je de website hebt opgemaakt, laat deze uittesten door enkele mensen alvorens je hem online plaatst. Op deze manier kunnen foutjes nog opgespoord worden en krijg je de mening van anderen. Maak reclame voor de website want naamsbekendheid levert klanten of bezoekers van je website op. Hou je website ook up-to-date en plaats geregeld iets nieuws. Mensen houden van verandering dus jaarlijks de website in een nieuw kleedje steken is zeker ook een goed idee. Veel succes met je eigen website!

Categorieën
Educatie Financieel en Economie

Hoe kan ik effectiever werken?

Effectiever werken, dat wil iedereen wel voor tekenen. Zowel privé als op je werk kan je dit gebruiken. In dit artikel staan we even stil bij het begrip efficiëntie, en hoe je dit nu in de praktijk en dus in je dagelijkse leven kan gaan toepassen.

Begrip efficiëntie en effectiviteit

Er bestaat een subtiel verschil tussen de begrippen efficiëntie en effectiviteit. Al worden beide begrippen meestal wel door elkaar gebruikt. Toch zetten we de juiste betekenis nog even voor u neer.

Efficiëntie

Efficiëntie of doelmatigheid is de mate waarin je gebruikt maakt van middelen om je uiteindelijke doel te bereiken. Een proces wordt efficiënt wanneer je voor je einddoel weinig middelen nodig hebt, en ook weinig tijd met andere woorden de snelste wijze om je doel te bereiken, dat is efficiëntie. Efficiënt werken gaat altijd over op zo goedkoop mogelijke wijze een goed eindproduct realiseren met zo weinig mogelijk mankracht. Het gaat over het proces, de weg die men afgelegd heeft om tot het perfecte eindproduct te geraken.

Effectiviteit

Effectiviteit of doeltreffendheid gaat meer over de uitkomst/het einddoel van het proces dat gerealiseerd wordt. Hier gaat het over je doel bereiken. Het heeft in tegenstelling tot bij efficiëntie geen betrekking op het proces zelf, maar wel op het eindproduct zelf. In bedrijven en tijdens productieprocessen tracht men efficiëntie en effectiviteit met elkaar te combineren. Door deze twee te combineren kan men de productiviteit verhogen. Dit is niet altijd even eenvoudig omdat het soms tot een intern conflict kan komen tussen beide doelstellingen.

Hoe effectiever werker?

Hoe kunnen we nu effectiever werken? Dat is de hoofdvraag die we ons stellen in dit artikel. Dit wil dus eigenlijk zeggen hoe kunnen we werken zodanig dat we een zo zo goed mogelijk eindproduct bereiken. Een kwalitatief, sterk en winstgevend eindproduct, ongeacht hoe de weg ernaartoe verloopt.

Checklist

Wanneer je weinig zelfdiscipline hebt kun je door middel van een checklist je effectiviteit verhogen. Begin met alle taken die je nog moet doen op een lijstje en zet het meest dringende bovenaan op je lijst. Zo hoef je in ieder geval niet de hele dag bezig te zijn met wat je nog allemaal moet doen, en dat je zeker niets mag vergeten. Eens het op papier staat heb je een goed overzicht over de tijd die je hieraan zal moeten spenderen. Na elke taak die je uitgevoerd hebt, kan je dit doorstrepen.

Zet je kookwekker

Zet een time op elke taak die je moet uitvoeren en ga ervoor om binnen de tijd een bepaalde opdracht af te werken bijvoorbeeld een uur per taak. Zo ga je sneller doorwerken om je toch aan je vooropgestelde planning te houden.

Rijm en melodie

Wanneer je bezig bent met reclame of het uitwerken van plannen, denk dan in rijm of melodie. Campagnes slaan aan wanneer ze een herkenbare of gemakkelijke rijm of melodie bevatten.

Zorg voor een goede werkplek

Een goede werkplek motiveert je om goed te werken. Zorg ervoor dat je afgeleid kan raken en maak van je werkplek echt een plek om te werken dus geen TV of radio, foto’s, prullen op je bureau waardoor je afgeleid kan geraken,… .

Categorieën
Educatie

Hoe leer ik voor een onlinecursus?

Online cursussen zijn vandaag de dag erg populair. Er zijn op het internet tal van cursussen te vinden, je hoeft het zo gek niet bedenken of je vindt er al een cursus van op het net. Veel gevolgde cursussen zijn een nieuwe taal aanleren, cursussen omtrent psychologie, geschiedenis en gezondheid, kralen maken, een muziekinstrument leren spelen,… .

Voordelen online cursus

Er zijn een aantal voordelen te vinden aan het volgen van een cursus online. Eerst en vooral is het vrij toegankelijk voor iedereen. Je hoeft geen bepaalde vooropleiding te volgen, je kan je gewoon inschrijven als je daar zin in hebt. Bovendien is er een groot aanbod dus je vindt vast en zeker iets dat je interesse wekt. Ook kan je zo’n cursus volgen wanneer je maar wil en op welk tijdstip dan ook. Het internet is ten slotte 24/24 beschikbaar. Ideaal te combineren met werk en gezin. Je hoeft je niet te verplaatsen en je kan een onderbreking nemen wanneer je even wat minder tijd hebt.

Diverse cursussen

In deze alinea zetten we een aantal scholen op een rijtje die online/thuiscursussen aanbieden. Op eigen tempo kan je de onlinecursus doorlopen. Sommige cursussen kan je op één avond doorlopen, andere vragen meer tijd (zoals bijvoorbeeld 10 lessen, 20 uur,…).

 • NTI: http://www.nti.be Bieden heel diverse cursussen gaande van masteropleidingen, Hbo-opleidingen, PC-opleidingen, talen tot hobbycursussen. Voorbeelden zijn: Office, haarverzorging, weddingplanner, life coach, klinische psychologie, arbeid en gezondheid, MBO pedagogisch medewerker jeugdzorg, MBO onderwijsassistent, en nog vele andere beroepsopleidingen.
 • NHA: http://www.nha.be Bieden heel diverse cursussen aan zoals bijvoorbeeld: basiskennis boekhouden, bedrijfsbeheer, medisch secretaresse, talen, webpage designer, kinderverhalen schrijven, begeleider buitenschoolse opvang, kinderpsychologie en vele andere opleidingen.
 • http://leren.nl deze website biedt heel wat kortdurende online cursussen aan. Deze cursussen zijn gratis en vrij toegankelijk voor iedereen. Onderwerpen van de cursussen zijn: CV en sollicitatiebrief schrijven, presentatie geven, coaching, marketing, actief leren, timemanagement, omgaan met agressie, kritiek geven en ontvangen, burn-out herkennen en ook voorkomen, enzovoort. Voor ieder wat wils!

Cursus doorlopen

Wanneer je je inschrijft voor een onlinecursus moet je een bepaald aantal lessen/onderwerpen doorlopen. Belangrijk is om ervoor te zorgen dat je alles goed begrijpt en indien nodig wat extra opzoekwerk omtrent het onderwerp doet. Pas wanneer je alles goed begrijpt, kan je een goed inzicht krijgen in de studie.

Opdrachten/examen

Elke onlinecursus bestaat uit het maken van enkele opdrachten en het maken van een examen. Na de gevolgde cursus ontvang je een certificaat en kan je eventueel ook aan de slag met je pas behaalde diploma/certificaat.

Om te studeren voor een online cursus ga je hetzelfde tewerk als het studeren voor een gewone test of examen. Sommige mensen leren makkelijker als ze visueel te werk gaan. Dit houdt in dat je dingen gaat lezen, herhaalt zodanig dat je ze bij een examen makkelijk voor de geest kan halen.

Onderwerp bijhouden

Nadat de online cursus is afgelopen, zelfs al heb je het examen gehaald, is het toch belangrijk om het onderwerp goed bij te houden. Herhaling helpt om een onderwerp nog beter onder de knie te krijgen.

 

Veel succes bij je online cursus!

Categorieën
Educatie

Hoe leer ik efficient een nieuwe taal online?

Een nieuwe taal leren kan je op allerlei verschillende manieren doen. Online een nieuwe taal leren is tegenwoordig erg populair. Het biedt ook tal van voordelen. In dit artikel staan we even stil bij hoe je een nieuwe taal online aanleert, en zetten de voordelen voor je op een rijtje. Dus denk maar al na over welke vreemde taal jij wil gaan leren!

Lezen

Zowel online als in boeken/teksten leer je een nieuwe taal door ze te lezen. Een nieuwe taal moet je ontleden, zin per zin en woord per woord. Zorg ervoor dat je begrijpt wat je leest. Vraag desnoods raad aan iemand, of neem een woordenboek bij de hand. Woordenboeken vind je ook heel makkelijk online. Door een verhaal te lezen, te begrijpen, leer je stukje voor stukje bij over de zinsbouw en woordenschat van een nieuwe taal.

Luisteren

Door naar een nieuwe taal te luisteren, leer je bij over de uitspraak van een taal. De uitspraak van een taal is erg belangrijk wanneer je de taal echt goed onder de knie wil krijgen, en bijvoorbeeld met anderen wil gaan communiceren in deze taal. Op alle websites die aanbieden om online een nieuwe taal aan te leren vind je teksten, voorbeelden, gedichten, liedjes,… om de uitspraak zo goed mogelijk te leren.

Instuderen

Na het lezen en beluisteren van een nieuwe deel is het van belang dat je de nieuwe taal gaan instuderen. Vooral qua woordenschat is het belangrijk dat je zoveel mogelijk woorden bijleert. Door kennis van woorden kan je zinnen gaan vormen, en de nieuwe taal gaan spreken.

Blijven herhalen

Zoals bij alles wat je leert, moet je ermee bezig blijven en de taal blijven herhalen. Zo blijf je de taal machtig, en leer je dag na dag bij. Deze herhaling kan je doen door dagelijks woorden en zinnen te lezen, teksten te zoeken op internet, muziek te beluisteren, de taal te spreken,… .

Praktijk

Nadat je zoveel tijd en moeite hebt gestopt in het bestuderen van een nieuwe taal, ben je rijp om de taal te gaan spreken. Reizen is een eerste mogelijkheid om dit te volbrengen. Ook vind je online chatboxen en fora waar je terecht kan om te communiceren in je nieuwe vreemde taal.

Tot slot

Het allerbelangrijkste bij het aanleren van een nieuwe taal online, is dat je ook al is de onlinecursus afgelopen, bezig blijft met de taal. Dit kan je doen door na een tijdje de cursus opnieuw te doorlopen, of een andere online cursus op een andere website. Op het net valt genoeg te vinden om bezig te blijven, je moet er alleen af en toe je tijd instoppen.

Heel veel leerplezier met het aanleren van je nieuwe taal!