Categorieën
Aandelen en investeren Algemeen Financieel en Economie Maatschappij

Startkapitaal vinden voor je eigen zaak

Iedereen die een eigen zaak wil starten, heeft een startkapitaal nodig. Banken geven minder en minder snel krediet, dus mensen mensen op zoek gaan naar alternatieven. Als de bank je geen lening geeft, berg je droom niet meteen op, misschien lukt het je wel op een andere manier.

Crowdfunding

Crowdfunding is in 2004 ontstaan in de Verenigde Staten. Het idee komt voort uit iets dat al veel langer bestaat bij bedrijven namelijk ‘crowdsourcing’. Hier ging men om te besparen op onderzoek en ontwikkeling vragen aan het publiek hoe ze producten konden verbeteren. De respons was enorm en grote bedrijven als coca-cola en microsoft hebben hiermee ook al goede resultaten geboekt.

Publiek

Bij crowdfunding gaat men dus aan het publiek vragen om het project financieel mee te ondersteunen. Mensen kiezen zelf in welke mate ze investeren. Zelfs mensen die een kleine gift willen doen zijn welkom aan boord. Er zijn bijvoorbeeld al artiesten geweest die dankzij crowdfunding toch hun plaat op de markt konden brengen nadat ze geweigerd zijn bij muziekproducers. Dit principe laat mensen toe toch hun droom te verwezenlijken met de hulp van een heel publiek.

Bedrijfswereld

Men wil het concept crowdfunding ook uitbreiden naar de bedrijfswereld, via het platform angel.me. Jammer genoeg is het ondernemingsklimaat erg slecht, net wanneer er zo veel jonge mensen zijn die willen ondernemen. Er is meer bekendheid nodig van het principe zodat mensen overtuigd raken van de waarde van crowdfunding.

Mede-investeerders

Wellicht was je oorspronkelijke plan om alleen iets op te starten, maar als je er enkel in slaagt door een mede-investeerder of zelfs meerdere, dan is het misschien toch wel de moeite waard op hierover na te denken. Zorg voor een goed uitgewerkt businessplan. Niemand gaat zomaar gewoon een hoop geld investeren. Toon aan welke voordelen er voor de investeerder(s) zijn, dit kan bijvoorbeeld gaan om welk bedrag zij als winst kunnen krijgen, reclame, inspraak, enzovoort.

Volhouden!

Ook al wil het niet meteen lukken om een startkapitaal bijeen te krijgen, geef niet zomaar op, als het je droom is moet je ervoor blijven gaan. Misschien moet je je droom wel even opbergen, en moet je flink aan het sparen (en werken) gaan, maar geef niet zomaar op. Alleen koppige mensen en doorzetters bereiken iets in het leven, omdat ze echt heel graag willen! En waar een wil is, is altijd een weg!

 

Categorieën
Educatie Financieel en Economie Lifestyle Maatschappij

Leer je talenten kennen voor op de arbeidsmarkt

Het wordt steeds moeilijker om een plaats te vinden op onze arbeidsmarkt. Veel mensen zoeken werk, en de arbeidsplaatsen lijken er minder en minder te worden. Daarom is het belangrijk om al vroeg te weten wat jouw talenten zijn, zodat je ze optimaal kan gebruiken op de arbeidsmarkt. We zetten de tien belangrijkste talenten in dit artikel voor jou op een rij. Wellicht zijn er enkele talenten die jij ook bezit, maar die je nog niet volledig ontwikkeld hebt, hoog tijd om aan de slag te gaan dus!

Kritisch oog

Vandaag de dag wordt alles meer en meer computergestuurd, toch is een kritisch oog in elke baan van belang. Een computer is geen mens, en kan dus belangrijke informatie mislopen. Een computer kan geen vragen stellen, heeft geen menselijk inzicht, dit zijn vaardigheden die bij elke baan van pas komen.

Anderen aanvoelen

Werkgevers zoeken mensen die sociaal voelend zijn, dit wil dus zeggen dat je beschikt over grote sociale en emotionele vaardigheden, ook dit hebben computers niet in zich. Wie een hoog sociaal IQ heeft, kan snel de emoties van collega’s en andere mensen op de werkvloer aflezen, zo worden problemen sneller opgemerkt en wordt de goede werking van het bedrijf niet bedreigd. Mensen presteren sowieso beter als ze goed opschieten met de collega’s en zich goed voelen op het werk.

Snel én creatief

Snelheid en resultaten, daar houdt een werkgever van, als je daarbij ook nog eens erg creatief bent, dan ben je helemaal binnen. In verschillende jobs heeft creativiteit een meerwaarde. Bij unieke problemen, kan je soms met een beetje creativiteit een uitkomst bereiken.

Talen

Aangezien veel bedrijven wereldwijd contacten hebben is het spreken van meerdere talen geen overbodige luxe. Ook vind je meer en meer collega’s op de werkvloer met diverse roots. Alleen al om binnen Europa te werken verwacht men een goede kennis van het Nederlands, Frans, Engels en Duits.

Nieuwsgierigheid

Veel problemen waar bedrijven vandaag de dag mee kampen zijn op zijn minst complex te noemen. Er bestaat niet één manier om ze op te lossen. Een gezonde dosis nieuwsgierigheid kan jou als werknemer uitdagen om meer te weten te komen over het probleem, en steeds te blijven zoeken naar de juiste oplossing. Het is als het ware jouw motivator om een oplossing te vinden.

Leergierig

Wanneer je nieuw op de werkvloer bent, of zelfs nog maar op het sollicitatiegesprek moet je laten zien dat je erg graag bij wil leren, en dat je ervan houdt om meer te weten te komen over het bedrijf. Ga in gesprek met oudere collega’s, lees erover, zoek het internet af en blijf leren.

Tot slot

Het is belangrijk om je bewust te zijn van je eigen talenten, en dat je deze kan inzetten in het werkveld. Zorg ook dat je werkgever ziet welke jouw talenten zijn en dat ze wel degelijk nuttig zijn voor het bedrijf. Veel succes ermee!

 

 

 

 

 

Categorieën
Financieel en Economie Info Wiki Maatschappij

Haal meer uit je geld!

Dagdagelijks zijn we met geld bezig, het gaat meer en meer ons leven bepalen. We kunnen niks doen zonder geld. Er bestaan weinig onderwerpen die gevoeliger liggen dan geldzaken. Juist door erover te praten kunnen we net heel wat bijleren van elkaar.

Emoties

Wanneer het om geld gaat spelen emoties en onbewuste voorkeuren een belangrijke rol. Dat beseffen de meeste mensen niet. Veel meer dan je verstand bepaalt je emotie hoe je met geld omgaat. Afhankelijk van een bepaalde gemoedstoestand ga je dus meer of minder geld uitgeven. Onbewuste psychologische processen kunnen mensen blut doen raken, of ook het tegenovergestelde veroorzaken, en mensen heel rijk maken. Het is dus zeker niet van ondergeschikt belang om inzicht in je eigen gevoel, je eigen psyche te krijgen.

Economische crisis

Zoals de huidige economische crisis is het niet onbelangrijk om te weten op welke wijze jij met geld omgaat, en hoe je er nog positiever mee kan omgaan. Met andere woorden, hoe haal jij meer uit je geld? Sommige mensen moeten nu gedwongen wel gaan bezuinigen. Met een aantal praktische tips kan jij vast ook aan de slag om slimmer met je geld om te gaan.

De geldpiramide

Geld uitgeven doen mensen volgens de geldpiramide. Dit wil zeggen dat mensen bovenaan in de piramide hun pensioen hebben staan, daaronder staat de waarde van een eventueel aangekocht huis (huizen), daaronder eventuele beleggingen, daaronder spaarrekeningen, daaronder de zichtrekeningen en helemaal onderaan staat de portemonnee met cash geld. Het geld dat bovenaan in de piramide staat, daar kom je best niet aan, omdat je dat nog nodig hebt voor later. Hoe lager je in de piramide gaat, hoe makkelijker je geld uitgeeft, het is ook toegankelijker. Je gaat eerder geld uit je portemonnee uitgeven dan bijvoorbeeld je beleggingen te gaan verkopen.

Spaarrekening

Mensen die onverwachts een meevaller op hun zichtrekening zien verschijnen, zijn ook eerder geneigd deze meteen weer uit te geven. Omdat ze er toch niks aan verliezen denken ze. Beter is van deze meevaller meteen een trapje omhoog in de piramide te schuiven door het geld op je spaarrekening te plaatsen. Je bent minder snel geneigd om geld van de spaarrekening te halen. Bovendien levert het je jaarlijks nog een kleine rente op.

Betaal enkel cash

Door enkel met cash geld te betalen heb je een beter zicht op wat je daadwerkelijk uitgeeft. Je ziet het geld namelijk zienderogen minderen in je portemonnee. Met een bankkaart koop je al gauw te veel en zit je over je vooropgestelde bedrag.

Confrontatie

Wanneer je toch moet betalen met je bankkaart, confronteer jezelf nadien met de cijfers. Bekijk je bankafschriften goed. Zo zie je hoeveel er in een heel korte tijd van je rekening is gegaan en er is bijgekomen.

Durf te veranderen

Misschien ben je wel erg gehecht aan je favoriete veel te dure kledingmerk, maar er zijn nog genoeg kleren op deze wereld. Ga op zoek naar een goedkoper merk, en laat die dure spullen voor wat ze zijn. Jij kan ze toch niet betalen. Durf te veranderen, en ook bij voeding of verzorgingsproducten kan je eens op zoek gaan naar de goedkopere varianten. Ook door eens op zoek gaan naar kortingsbonnen of klantenkaarten, kan je enkele euro’s betalen per aankoop. Die kan je dan weer mooi op je bankrekening laten staan.

Tot slot

Vergelijk je situatie nooit met die van een ander, het is niet omdat men misschien meer geld te besteden heeft, dat men ook gelukkiger is. En geef toe, als jij achterblijft met een hoop schulden, omdat je wil meedoen met de rest, dan zal je op het einde van de rit ook niet echt gelukkig zijn.

Veel succes!!

Categorieën
Financieel en Economie

Hoe voorkom ik impuls aankopen?

Impulsaankopen zijn niet verstandig voor je bankrekening. En bovendien, wat doe je uiteindelijk met al die spullen die je uiteindelijk toch niet gebruikt of zelfs niet nodig hebt. Heb jij ook moeite met het weerstaan aan die impulsen tijdens het shoppen? Wij geven je een aantal tips om voortaan moeiteloos de vitrine voorbij de lopen en je geld mooi te laten staan op je bankrekening.

Wat zijn impuls aankopen?

Impuls aankopen zijn aankopen zoals het woord zelf al zegt die veroorzaakt worden door je impulsen. Je hebt die spullen niet nodig, maar je geest en zelfs je lichaam dwingen je om datgene te kopen. Je kan er simpelweg niet aan weerstaan het in de winkel achter te laten, alsof je het moest kopen.

Lijstjes maken

Een eerste stap om te kappen met impuls aankopen is een lijstje maken wanneer je gaat shoppen. Schrijf op wat je echt nodig hebt, en houd je aan dat lijstje. Je weet ook hoeveel iets kost, dus meer dan dat geld mag en ga je ook niet uitgeven. Heb je het in de winkel erg moeilijk, neem dan dat lijstje vast en lees het opnieuw en opnieuw.

Heb ik dit wel nodig?

Sta je in de winkel, en voel je de drang opkomen om iets te kopen, stel jezelf dan de volgende vraag ‘heb ik dit echt wel nodig?’. Wellicht is het antwoord ‘nee’. Leg het voorwerp terug en ga verder. Dat is de eerste stap die je genomen hebt om voortaan nee te zeggen die alle impuls aankopen.

Beperk je mogelijkheden

Wanneer je geen geld hebt, kun je niks uitgeven, en dus ook geen impuls aankopen doen. Haal een beperkt bedrag cash geld af dat je nodig hebt voor vaste aankopen bijvoorbeeld boodschappen, medicatie,… . Wanneer je toch iets wil aankopen, bedenk dan dat je met dit geld nog de hele week moet eten. Eten of een impulsaankoop? Geen moeilijke keuze toch! Zet zoveel mogelijk geld op je spaarrekening, en verbied jezelf er geld af te halen. Zo spaar je geld wat altijd leuk is, en bovendien vermijd je die extra onnodige aankopen.

Opruimen

Ga eens rond in je huis, en ban alle impuls aankopen die je tot nu toe gedaan hebt. Je doet er toch niks mee. Geef je aankopen een tweede leven. Zet ze op marktplaats of ebay, zo verdien je er misschien toch nog een deeltje van terug. Door afscheid te nemen van je impuls aankopen, neem je ook afscheid van die oude levensstijl. Een nieuw huis, een nieuw leven.

Bewustwording

Het allerbelangrijkste om te stoppen met die impuls aankopen is dat je je bewust wordt van het probleem. Je gaat beseffen dat je die aankopen echt niet nodig hebt, en dat je impulsen je ertoe aanzetten. Dit besef zal je helpen om impuls aankopen in de toekomst te vermijden. Vanaf nu houd je meer geld over voor de echt belangrijke dingen in het leven bijvoorbeeld je huishuur, hypotheek, voeding, gezondheid, de studie voor je kinderen en bovendien zal je zonder al die impuls aankopen ook veel meer kunnen sparen. Hiep hiep hoera voor jou dus!

 

Categorieën
Financieel en Economie

Wat kan ik doen tegen een pensioen tekort?

Slechts 1 op de 5 mensen van de Nederlandse bevolking haalt de pensioennorm. Dit wil dus dat 4 op de 5 mensen wanneer ze op pensioen gaan niet zullen krijgen waar ze eigenlijk wel recht op hebben. Iedereen werkt zijn hele leven hard, en plots als men op pensioen gaat moet men het met veel minder stellen. Eerlijk? Helemaal niet. Is er iets aan te doen?

Wat is een pensioentekort?

Een pensioentekort is simpelweg het gegeven dat er te weinig geld in de pensioenkas zit waardoor er als het ware een tekort, een gat is. In de praktijk zal dit resulteren in het feit dat veel mensen minder pensioen zullen ontvangen dat het werkelijke bedrag waar ze volgens hun laatst gewerkte baan recht op hebben.

Voorkomen

Om te voorkomen dat jij ook slachtoffer zal worden van het pensioentekort is het belangrijk om de zaak goed in de gaten te houden en op te volgen. Laat je adviseren door specialisten en tracht indien mogelijk jouw pensioensregeling aan te passen.

Oorzaken

Oorzaken van een pensioentekort zijn:

 1. Minder dan 40 jaar gewerkt te hebben wanneer je 65 bent.
 2. Je hebt verschillende werkgevers gehad.
 3. Je bent een tijd werkloos geweest.
 4. Je hebt een tijd partime gewerkt.
 5. Je bent zelfstandig ondernemer. (Dan moet je zelf je pensioen regelen)
 6. Je bent voor je 65ste gestopt/moeten stoppen met werken.
 7. Je hebt in het buitenland gewoond.
 8. Je leefsituatie is gewijzigd bv een scheiding.
 9. Je bent te laat begonnen met het opbouwen van je pensioen.

Hoe tekort aanpakken?

Om het pensioentekort aan te pakken moet het gat gedicht worden in de pensioenkas. Wil jij een goed pensioen hebben, datgene waar je recht op hebt, dan moet het gat gedicht worden alvorens je de leeftijd van 65 jaar bereikt. Anders is het voor jou te laat. Zorg dus dat je jouw financiële situatie tijdig in kaart hebt en voor jezelf weet waar je aan toe bent. Zo kan je zien welke maatregelen je nog kan treffen om het gat te dichten. Een wijze om je gat te dichten is een individuele regeling te treffen met je werkgever. Het nemen van een fiscaal aantrekkelijk lijfrenteverzekering is ook een optie om je pensioen veilig te stellen.

Tot slot

Ook al heb je op dit moment geen pensioen tekort, het is zeker niet onverstandig om je financiële situatie op te volgen. Ga ook zeker na of er bij wijziging van je gezin en/of inkomenswijzing iets voor jou verandert in verband met je pensioen. Ten alle tijden, hoe jong je ook bent, houd je pensioensregeling in te gaten. Weet je er onvoldoende over, heb je vragen, ga zeker ten rade bij specialisten.

Categorieën
Financieel en Economie

Hoe en waarom regel ik een levensverzekering?

Een levensverzekering is een verzekering die verband houdt met het leven of de dood van iemand, of met zorg dragen voor de uitvaart van iemand bij overlijden. Een levensverzekering is niet hetzelfde als een ongevallenverzekering. Een levensverzekering keert uit bij het overlijden van iemand, al dan niet bij een vooraf bepaalde datum, of kan ook uitgekeerd worden wanneer iemand in leven is. Alles is afhankelijk van in welke voorwaarden u de verzekering afsluit/heeft afgesloten.

Waarom?

Er zijn verschillende redenen om een levensverzekering voor jezelf af te sluiten. Wanneer je jong bent sta je er niet bij stil wat er allemaal kan misgaan. Een overlijden van een partner heeft naast de emotionele impact ook een grote financiële impact. Het is goed, hoe jong je ook bent, om hier niet blind voor te zijn.

Schuldaflossing

Een levensverzekering kan zorgen voor een schuldaflossing. Wanneer je bijvoorbeeld een leenhypotheek op je woning hebt afgesloten, vervalt deze lening wanneer je overlijdt. Zo blijven je partner en/of kinderen niet met een hypotheek achter. De hypotheek wordt op deze wijze in één keer afgelost. Mensen kunnen dus in de woning blijven wonen, en worden eigenaar. Een overlijden is een zeer heftig iets, wanneer ze dan ook nog eens met schulden zitten, en op zoek moeten naar een woning, wordt het allemaal nog moeilijker.

Nabestaanden

Levensverzekeringen zijn doorgaans overlijdensrisicoverzekeringen. Dit wil zeggen dat deze verzekeringen een vast bedrag uitkeren bij overlijden waardoor de zorg voor de nabestaanden verzekerd is.

Denken aan later

Men sluit vaak een levensverzekering af ten aanvulling op de AOW. Dit is dan een pensioen of een lijfrenteverzekering. Op de oude dag hoeft men zich over geld dan geen zorgen meer te maken. Ook voor toekomstige lasten is zo’n levensverzekering een goede zaak. Denk maar aan kinderen die gaan studeren, dit noemt men dan een levensverzekering die dient als studieverzekering. Deze studieverzekering wordt vaak vlak na de geboorte van een kind afgesloten, en keert men bijvoorbeeld uit op de 18de verjaardag.

Hoe een levensverzekering afsluiten?

Het is duidelijk waarom het belangrijk is om een levensverzekering af te sluiten. Je beschermt niet alleen jezelf, maar nog veel belangrijker je nabestaanden van een financiële ramp wanneer je zou overlijden.

Idepender

Zoek je een levensverzekering die echt bij je past? Ga dan eens op zoek via de website ‘independer’. Via deze website http://www.idepender.nl kan je verschillende verzekeringen met elkaar vergelijken, en vind je de verzekering die bij jou past.

Bank of verzekeringskantoor

Ga naar je bank of je verzekeringskantoor en laat je informeren. Beslis niet te snel, en ga nog eens ten rade bij een andere bank of instelling. Het is een belangrijke keuze die je maakt dus gebruik je verstand.

 

Categorieën
Algemeen Financieel en Economie Lifestyle

Hoe kan ik besparen op mijn bruiloft?

Het is dan eindelijk zover, je hoort de bruidsklokken al luiden, je gaat trouwen! Een fantastische gebeurtenis, maar tegelijkertijd zit je stiekem al te rekenen hoeveel je dit gaat kosten en of je wel alles zal kunnen verwezenlijken waar je al zoveel jaren van droomt. Hoe kan je nu toch een prachtig huwelijk beleven, en tegelijk wat aan de kostprijs van afdoen. Wij zetten enkele tips voor jou op een rijtje, en alvast van harte gefeliciteerd.

Budget

Eerst en vooral is een goede planning belangrijk. Stel voorop wat je budget op, en kijk van daaruit wat je daar allemaal mee kan doen. Ga niet over je budget. Hoe aantrekkelijk het ook is om het beste van het beste te kopen, je wil nadien niet met een hoop rekeningen blijven zitten die je niet kan betalen. Dat zou pas een domper op de feestvreugde zijn, en geef toe een huwelijk beginnen met schulden is nu ook niet bepaald romantisch.

Delen in de kosten

Misschien weet je zelf van je eigen ouders, of de ouders van je echtgenoot/echtgenote dat zij een deel aan de kant hebben staan voor het huwelijk van hun kind. Wanneer je hiervan weet hebt, is het alvast mooi meegenomen.

Welke dag?

De dag waarop je trouwt is ook voor de prijs van belang. Vrijdag is een populaire dag om te trouwen, maar op woensdag en donderdag zijn de locaties veel goedkoper. Het is natuurlijk moeilijk om je gasten uit te nodigen dan want iedereen werkt, maar misschien kan je kiezen voor een intieme receptie en later nog een grotere.

Lunchtijd

Wanneer je trouwt rond de middag, kan je kiezen voor een brunch/lunch in plaats van een groot avondfeest. Tijdens de middag gaan gasten ook niet zoveel drinken en bespaar je dus veel geld op drank. Je kan dan ’s avonds altijd nog een etentje organiseren met de naaste familie, wat je dan ook heel wat geld op een groot diner en de zaal bespaard.

Seizoensgebonden bloemen

Kies voor bloemen in je bruidsboeket waarvan het het seizoen is. Die zijn dan veel goedkoper. Heel goedkoop zijn bloemen met een lange steel. Je kiest er zo twee of drie uit en laat deze samenbinden met een mooi lint. Voor enkele euro’s heb je zo een prachtig boeketje waar je anders heel wat euro’s voor betaald.

Bruidstaart vs cupcakes

Een bruidstaart mag niet ontbreken op een huwelijk, maar deze kan je zeker vervangen door de populaire cupcakes. Je kan er zelfs een heus buffet maken met allerlei verschillende smaken en vormen. Succes gegarandeerd!

Huwelijksreis

Geen geld meer over voor de huwelijksreis? Vraag dan aan de gasten geld of reischeques om naar zonnigere oorden te vertrekken. Probleem meteen opgelost, en voor gasten is een cadeautip ook meteen makkelijk.

Vervoer

Het trouwvervoer kost tegenwoordig ook gigantisch veel geld. Beter nog is te kiezen voor je eigen vervoer. Misschien heb je wel familie of vrienden die een mooi of origineel voertuig hebben?

Trouwjurk

Ook een trouwjurk is een zware kost. Iedere dame wil natuurlijk schitteren op haar grote dag. Alleen jammer dat die jurk daarna jaren in de kast zal hangen. Op tweedehandswebsites vind je mensen die hun jurk voor minder dan de helft aanbieden. En zo’n jurk is eigenlijk ook nog nieuw. Begin op tijd met je zoektocht, en je vindt vast wel wat je zoekt. Ook kunnen zowel trouwjurken als kostuums gehuurd worden, voor jou en je suite.

 

Veel succes, plezier en geniet op je grote dag!!

 

Categorieën
Aandelen en investeren Financieel en Economie

Hoe veilig is mijn pensioen?

Vandaag de dag is niks nog zeker, en veel mensen beginnen zich zorgen te maken over hun pensioen. Is je zuur bijeen gespaarde geld wel veilig? Of spaar je het beter voor jezelf op?

Pensioensparen?

Je kan op verschillende manieren aan pensioensparen doen. Een eerste optie die iedereen automatisch krijgt wanneer hij werkt, is via je werk. Je bouwt een pensioen op naargelang je aantal dienstjaren. Hoe langer je werkt, hoe hoger je pensioen later zal liggen. Ook werken bij de overheid bijvoorbeeld, levert een hoger pensioen op.

Bij de bank

Naast dat pensioen dat je van je werkgever zal ontvangen, kan je zelf ook aan pensioensparen doen. De meeste mensen beginnen hiermee wanneer ze beginnen te werken. Ga eens langs bij je bank en laat je informeren over de verschillende spaarformules die ze aanbieden omtrent het pensioensparen. Kies voor een veilige wijze, die bepaalde interesten oplevert. Hou rekening met het gegeven dat het eindbedrag wel eens sterk kan verschillen (in negatieve zin) van hetgene wat men jou beloofd heeft.

Bij de bank is het zo dat ze jouw geld gaan investeren in beleggingen in bepaalde fondsen. Het risico is ook wel dat jouw geld in waarde dagelijks kan veranderen. Je weet dus nooit precies hoeveel je op het einde van de rit zal overhouden. Bespreek deze risico’s op voorhand goed met de bank. Op het moment dat je 65 jaar betaald de bank je pensioen uit, afhankelijk van de koers op dat moment zal jou bedrag dus dalen of stijgen.

Pensioensverzekering

Bij een pensioensverzekering weet je precies welk bedrag je zal ontvangen wanneer je met pensioen gaat. Dergelijke verzekering bevat geen risico’s zoals pensioensparen via de bank. Je zal altijd het bedrag ontvangen zoals dat bij aanvang is vastgesteld. Wil je zekerheid voor je pensioen, en hou je niet van de schommelingen in de financiële wereld, dan kies je beter voor een pensioensverzekering. De verzekeraar staat er garant voor dat jij het geld krijgt waar je volgens de verzekering recht op hebt.

Combinatie

Je kan ook kiezen voor een combinatie tussen de twee bovenstaande spaarformules. Hoe gaat dit nu juist in zijn werk? Wel, het ene jaar doe je pensioensparen via de bank, het volgende jaar via een pensioensverzekering. En zo wissel je steeds. Let er wel op dat je niet met het gespaarde bedrag kan veranderen, enkel met de toekomstige premies.

Toekomst

Er zijn mensen die van risico’s houden, maar onthoud goed, dit gaat over jouw leven later. Daar wil je toch niet te veel risico’s nemen. De beurs kan heel goed doen voor iemands inkomen, maar ook heel slechts. Al die jaren dat je hard gewerkt hebt mogen niet verloren gaan doordat je teveel risico’s hebt genomen. Gebruik je gezond verstand en speel op safe.

Tot slot

Er zijn talloze manieren om je pensioen te vergaren. Welke optie jij kiest, daar ben je vrij in. Vooral je een keuze maakt, laat je voldoende informeren en kies welke optie jou aantrekt. Een beetje zekerheid op je oude dag, meer heeft een mens niet nodig, toch?

 

Categorieën
Algemeen Financieel en Economie Lifestyle Maatschappij

Hoe kan ik 1000 euro per jaar besparen?

Alles wordt steeds duurder en duurder, en meer en meer mensen dreigen in armoede terecht te komen of ze moeten het door omstandigheden gewoon opeens met veel minder geld moeten stellen. Daarom is besparen meer dan ooit een must. Met enkele eenvoudige tips en aanpassingen kun je als gezin op 1 jaar wel minstens 1000 euro besparen.

1000 euro?

Bedenk eens wat jij met 1000 euro allemaal kan doen. Een reisje boeken, investeren in een bromfiets of een nieuwe auto, een nieuwe garderobe voor je hele gezin, een flatscreen TV, en nog zo veel meer. Ik ben er zeker van dan ieder van jullie wel iets leuks kan bedenken om met dat geld te doen. Wat als ik je zeg dat dit geld gewoon ter jullie beschikking is volgend jaar. Dankzij enkele aanpassingen en tips kan je die 1000 euro bijeen sparen. Lees snel verder en starten maar!

Breng je kosten in kaart

Eerst en vooral moet je weten hoe je er financieel voor staat. Belangrijk is dus om te weten hoeveel geld er maandelijks binnenkomt en weer buitengaat. Beter nog is te weten aan waaraan je je geld uitgeeft. Maak een schrift en houd hierin je vaste kosten bij zoals huur, leningen, voeding, benzine, vaste kosten voor gas, elektriciteit, medicijnen, schoolkosten, enzovoort. Nu je dit allemaal in kaart gebracht hebt, zie je duidelijk waar al je geld naartoe gaat. Nu moet je gaat uitzoeken op welke vaste kosten je eerst en vooral kan gaan besparen.

Besparen op vaste kosten

Wanneer je op vaste kosten kan besparen levert dit meteen een maandelijks extraatje op. Dit is iets wat je dan voor altijd kan aanhouden en dus voortaan wat meer aan leuke dingen kan uitgeven of gewoon sparen, dat is nog een betere optie.

Voorbeelden om te besparen op je vaste kosten

 1. Bekijk je telefoon- en internetabonnement grondig: Wanneer je een abonnement aangaat, geven ze je daar vaak gratis opties aan, die je nadien toch moet betalen en vaak gebruik je die extra opties niet eens. Schrappen die handel dus en besparen!
 2. Verzekeringen: Maak een afspraak met de bank en bekijk je polissen. Welke dure polissen zijn overbodig? Schrap deze dan. Als je niet op reis gaat bijvoorbeeld, heb je echt geen reisverzekering nodig. Die kan je later nog altijd aansluiten als je wel reisplannen hebt.
 3. Zorg wel altijd voor een degelijke brand-, en zorgverzekering. Kies een zorgverzekering op maat. Als jonge gezonde student bijvoorbeeld heb je voldoende aan een basispakket.
 4. Onnodige lasten schrappen: Misschien zijn er zaken waarvoor je betaalt, maar die je niet echt nodig hebt of amper gebruikt. Denk maar aan het lidgeld voor je bibliotheek bijvoorbeeld. Het is stom om ervoor te betalen als je er nooit heengaat, een abonnement op een tijdschrift dat je eigenlijk ook online kan lezen, enzovoort.

Extra tips

Naast het besparen op je vaste kosten zijn er nog een aantal zaken die je op jaarbasis enkele euro’s of zeg maar heel wat euro’s kunnen opleveren.

 1.  Carpoolen of het openbaar vervoer: Gedaan met elke dag met de auto naar je werk rijden. Ga voor carpoolen en spreek met collega’s of mensen die in de omgeving wonen om samen te rijden. Zo bespaar je naast tijd, ook de druk op ons milieu en bovendien heb je sociaal contact. Ook het openbaar vervoer is een prima alternatief. Op de bus/trein/tram heb je bovendien de tijd om al wat voorbereidend werk te doen, te lezen of wat bij te slapen.
 2. Kortingsbonnen en promoties: Speur het internet af en hou de reclameblaadjes voor promoties in de gaten. Regelmatig zal je kortingsbonnen of bonnen voor gratis producten vinden.
 3. Niet-merkproducten: Kies voor producten zonder merk. De producten zijn even goed en vaak de helft goedkoper.
 4. Leg een groentetuintje aan: Groenten en fruit zijn erg duur. Door deze zelf te telen heb je er naast verse goedkope groenten, ook een hoop plezier aan.

SUCCES ERMEE!

Categorieën
Aandelen en investeren Financieel en Economie

Hoe kan ik beleggen in een index fonds?

Beleggen in een index fonds is een slimme wijze van investeren. Dit omdat men niet streeft naar een hoger rendement, maar omdat men zich moet houden aan de vooropgestelde index. Daarom is investeren  in een indexfonds een goede zaak. Dit beschermt jou als belegger dat men als bedrijf niet overmoedig gaat zijn met investeringen om een hoger rendement te behalen.

Index fonds

Beleggen in een index fonds of ook wel indexbeleggen genoemd is eigenlijk een vorm van passief vermogensbeheer. Hierbij wordt het vermogen belegd volgens de samenstelling van een aandelenindex of een andere financiële index. Men streeft er niet naar om een hoger rendement te behalen dan de vooropgestelde index.

Vormen

Beleggen in een index fonds wordt steeds populairder. Door deze populariteit heeft men de vormen vereenvoudigd waardoor het voor meer en meer mensen toegankelijk wordt. Er zijn twee verschillende vormen van beleggen in een index fonds.

 1. Fysieke replicatie: Bij deze vorm van indexbeleggen worden de effecten uit de onderliggende index gekocht om na te bootsen. Dit doet men door ofwel ‘optimalisatie’ wat wil zeggen dat een indexfonds niet alle aandelen gaat kopen, maar er enkelen gaat selecteren. Een andere wijze van indexbeleggen is ‘volledige fysieke replicatie’ waarbij het indexfonds alle aandelen koopt.
 2. Synthetische replicatie: Hierbij kiest de beheerder van het fonds niet om effecten uit de box te kopen, maar hij kiest ervoor om een zogenaamde ‘swap’ aan te gaan. Dit wil zeggen dat de tegenpartij een vergoeding levert tegen het rendement van de index. Hierbij hoort wel een zeker credietrisico.

Actief vs passief vermogensbeheer

Beleggen in een indexfonds is een vorm van passief vermogensbeheer. Bij actief vermogensbeheer streeft men ernaar om de beste aandelen uit te kiezen om daarmee een zo hoog mogelijk rendement te behalen. Dit is gangbaar voor zowel particuliere beleggers als professionele vermogensbeheerders. Ook beleggingsfondsen houden eerder van het actief beleggen. Ze hebben hun eigen inbreng, en kunnen mikken op hogere winsten.

Hoe beleggen?

1. Zorg voor informatie

Wanneer je wil gaan beleggen en je bent nog niet zo thuis in de financiële wereld, doe dan eerst en vooral veel research. Zorg dat je de begrippen onder de knie hebt, en volg de actualiteit. Weet welke bedrijven aan de top staan, en welke bedrijven je als belegger beter aan de kant laat liggen.

2. Laat je bijstaan

Een bank of beleggingskantoor kan je met raad en daad bijstaan bij het beleggen. Ga naar een erkend en gespecialiseerd kantoor waarvan je weet dat ze goed weg kunnen met beleggingen.

3. Hou een appeltje achter de dorst

Investeer nooit al je geld in één bepaald bedrijf en zorg indien mogelijk voor beleggingen met beperkt risico.

4. Blijf volgen

Ook al beleg je al jaren, blijf je bewust van het feit dat men met jouw geld aan het spelen is. Bekijk de jaarrapporten die je krijgt, vraag naar risico’s, toekomstperspectief,… . Het is jouw geld, dus je hebt zeker het recht om dit bespreekbaar te stellen.

Succes ermee!