Categorieën
Aandelen en investeren Algemeen Financieel en Economie Maatschappij

Startkapitaal vinden voor je eigen zaak

Iedereen die een eigen zaak wil starten, heeft een startkapitaal nodig. Banken geven minder en minder snel krediet, dus mensen mensen op zoek gaan naar alternatieven. Als de bank je geen lening geeft, berg je droom niet meteen op, misschien lukt het je wel op een andere manier.

Crowdfunding

Crowdfunding is in 2004 ontstaan in de Verenigde Staten. Het idee komt voort uit iets dat al veel langer bestaat bij bedrijven namelijk ‘crowdsourcing’. Hier ging men om te besparen op onderzoek en ontwikkeling vragen aan het publiek hoe ze producten konden verbeteren. De respons was enorm en grote bedrijven als coca-cola en microsoft hebben hiermee ook al goede resultaten geboekt.

Publiek

Bij crowdfunding gaat men dus aan het publiek vragen om het project financieel mee te ondersteunen. Mensen kiezen zelf in welke mate ze investeren. Zelfs mensen die een kleine gift willen doen zijn welkom aan boord. Er zijn bijvoorbeeld al artiesten geweest die dankzij crowdfunding toch hun plaat op de markt konden brengen nadat ze geweigerd zijn bij muziekproducers. Dit principe laat mensen toe toch hun droom te verwezenlijken met de hulp van een heel publiek.

Bedrijfswereld

Men wil het concept crowdfunding ook uitbreiden naar de bedrijfswereld, via het platform angel.me. Jammer genoeg is het ondernemingsklimaat erg slecht, net wanneer er zo veel jonge mensen zijn die willen ondernemen. Er is meer bekendheid nodig van het principe zodat mensen overtuigd raken van de waarde van crowdfunding.

Mede-investeerders

Wellicht was je oorspronkelijke plan om alleen iets op te starten, maar als je er enkel in slaagt door een mede-investeerder of zelfs meerdere, dan is het misschien toch wel de moeite waard op hierover na te denken. Zorg voor een goed uitgewerkt businessplan. Niemand gaat zomaar gewoon een hoop geld investeren. Toon aan welke voordelen er voor de investeerder(s) zijn, dit kan bijvoorbeeld gaan om welk bedrag zij als winst kunnen krijgen, reclame, inspraak, enzovoort.

Volhouden!

Ook al wil het niet meteen lukken om een startkapitaal bijeen te krijgen, geef niet zomaar op, als het je droom is moet je ervoor blijven gaan. Misschien moet je je droom wel even opbergen, en moet je flink aan het sparen (en werken) gaan, maar geef niet zomaar op. Alleen koppige mensen en doorzetters bereiken iets in het leven, omdat ze echt heel graag willen! En waar een wil is, is altijd een weg!

 

Categorieën
Aandelen en investeren Financieel en Economie

Hoe veilig is mijn pensioen?

Vandaag de dag is niks nog zeker, en veel mensen beginnen zich zorgen te maken over hun pensioen. Is je zuur bijeen gespaarde geld wel veilig? Of spaar je het beter voor jezelf op?

Pensioensparen?

Je kan op verschillende manieren aan pensioensparen doen. Een eerste optie die iedereen automatisch krijgt wanneer hij werkt, is via je werk. Je bouwt een pensioen op naargelang je aantal dienstjaren. Hoe langer je werkt, hoe hoger je pensioen later zal liggen. Ook werken bij de overheid bijvoorbeeld, levert een hoger pensioen op.

Bij de bank

Naast dat pensioen dat je van je werkgever zal ontvangen, kan je zelf ook aan pensioensparen doen. De meeste mensen beginnen hiermee wanneer ze beginnen te werken. Ga eens langs bij je bank en laat je informeren over de verschillende spaarformules die ze aanbieden omtrent het pensioensparen. Kies voor een veilige wijze, die bepaalde interesten oplevert. Hou rekening met het gegeven dat het eindbedrag wel eens sterk kan verschillen (in negatieve zin) van hetgene wat men jou beloofd heeft.

Bij de bank is het zo dat ze jouw geld gaan investeren in beleggingen in bepaalde fondsen. Het risico is ook wel dat jouw geld in waarde dagelijks kan veranderen. Je weet dus nooit precies hoeveel je op het einde van de rit zal overhouden. Bespreek deze risico’s op voorhand goed met de bank. Op het moment dat je 65 jaar betaald de bank je pensioen uit, afhankelijk van de koers op dat moment zal jou bedrag dus dalen of stijgen.

Pensioensverzekering

Bij een pensioensverzekering weet je precies welk bedrag je zal ontvangen wanneer je met pensioen gaat. Dergelijke verzekering bevat geen risico’s zoals pensioensparen via de bank. Je zal altijd het bedrag ontvangen zoals dat bij aanvang is vastgesteld. Wil je zekerheid voor je pensioen, en hou je niet van de schommelingen in de financiële wereld, dan kies je beter voor een pensioensverzekering. De verzekeraar staat er garant voor dat jij het geld krijgt waar je volgens de verzekering recht op hebt.

Combinatie

Je kan ook kiezen voor een combinatie tussen de twee bovenstaande spaarformules. Hoe gaat dit nu juist in zijn werk? Wel, het ene jaar doe je pensioensparen via de bank, het volgende jaar via een pensioensverzekering. En zo wissel je steeds. Let er wel op dat je niet met het gespaarde bedrag kan veranderen, enkel met de toekomstige premies.

Toekomst

Er zijn mensen die van risico’s houden, maar onthoud goed, dit gaat over jouw leven later. Daar wil je toch niet te veel risico’s nemen. De beurs kan heel goed doen voor iemands inkomen, maar ook heel slechts. Al die jaren dat je hard gewerkt hebt mogen niet verloren gaan doordat je teveel risico’s hebt genomen. Gebruik je gezond verstand en speel op safe.

Tot slot

Er zijn talloze manieren om je pensioen te vergaren. Welke optie jij kiest, daar ben je vrij in. Vooral je een keuze maakt, laat je voldoende informeren en kies welke optie jou aantrekt. Een beetje zekerheid op je oude dag, meer heeft een mens niet nodig, toch?

 

Categorieën
Aandelen en investeren Financieel en Economie

Hoe kan ik beleggen in een index fonds?

Beleggen in een index fonds is een slimme wijze van investeren. Dit omdat men niet streeft naar een hoger rendement, maar omdat men zich moet houden aan de vooropgestelde index. Daarom is investeren  in een indexfonds een goede zaak. Dit beschermt jou als belegger dat men als bedrijf niet overmoedig gaat zijn met investeringen om een hoger rendement te behalen.

Index fonds

Beleggen in een index fonds of ook wel indexbeleggen genoemd is eigenlijk een vorm van passief vermogensbeheer. Hierbij wordt het vermogen belegd volgens de samenstelling van een aandelenindex of een andere financiële index. Men streeft er niet naar om een hoger rendement te behalen dan de vooropgestelde index.

Vormen

Beleggen in een index fonds wordt steeds populairder. Door deze populariteit heeft men de vormen vereenvoudigd waardoor het voor meer en meer mensen toegankelijk wordt. Er zijn twee verschillende vormen van beleggen in een index fonds.

  1. Fysieke replicatie: Bij deze vorm van indexbeleggen worden de effecten uit de onderliggende index gekocht om na te bootsen. Dit doet men door ofwel ‘optimalisatie’ wat wil zeggen dat een indexfonds niet alle aandelen gaat kopen, maar er enkelen gaat selecteren. Een andere wijze van indexbeleggen is ‘volledige fysieke replicatie’ waarbij het indexfonds alle aandelen koopt.
  2. Synthetische replicatie: Hierbij kiest de beheerder van het fonds niet om effecten uit de box te kopen, maar hij kiest ervoor om een zogenaamde ‘swap’ aan te gaan. Dit wil zeggen dat de tegenpartij een vergoeding levert tegen het rendement van de index. Hierbij hoort wel een zeker credietrisico.

Actief vs passief vermogensbeheer

Beleggen in een indexfonds is een vorm van passief vermogensbeheer. Bij actief vermogensbeheer streeft men ernaar om de beste aandelen uit te kiezen om daarmee een zo hoog mogelijk rendement te behalen. Dit is gangbaar voor zowel particuliere beleggers als professionele vermogensbeheerders. Ook beleggingsfondsen houden eerder van het actief beleggen. Ze hebben hun eigen inbreng, en kunnen mikken op hogere winsten.

Hoe beleggen?

1. Zorg voor informatie

Wanneer je wil gaan beleggen en je bent nog niet zo thuis in de financiële wereld, doe dan eerst en vooral veel research. Zorg dat je de begrippen onder de knie hebt, en volg de actualiteit. Weet welke bedrijven aan de top staan, en welke bedrijven je als belegger beter aan de kant laat liggen.

2. Laat je bijstaan

Een bank of beleggingskantoor kan je met raad en daad bijstaan bij het beleggen. Ga naar een erkend en gespecialiseerd kantoor waarvan je weet dat ze goed weg kunnen met beleggingen.

3. Hou een appeltje achter de dorst

Investeer nooit al je geld in één bepaald bedrijf en zorg indien mogelijk voor beleggingen met beperkt risico.

4. Blijf volgen

Ook al beleg je al jaren, blijf je bewust van het feit dat men met jouw geld aan het spelen is. Bekijk de jaarrapporten die je krijgt, vraag naar risico’s, toekomstperspectief,… . Het is jouw geld, dus je hebt zeker het recht om dit bespreekbaar te stellen.

Succes ermee!

 

 

Categorieën
Aandelen en investeren Financieel en Economie

Hoe verstandig is het om geld te beleggen in crisistijd?

Den tijden van crisis is alles wat met geld te maken heeft wel gevaarlijk denken velen. Maar is dat echt zo, of is net beleggen tijdens een crisistijd een goede zaak? In onderstaand artikel zetten we een aantal zaken op een rijtje. Aan jou de keuze!

Geld beleggen

Een belegger wil uiteraard maar één ding, winst maken. Maar naast het feit dat je winst maakt, wil je natuurlijk ook verstandig beleggen. Het gaat tenslotte om jouw geld, jouw toekomst.

Actualiteit

Wanneer je vaak bezig bent met geldzaken en beleggingen, of je wil gaan investeren, dan is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van het reilen en zeilen in de financiële wereld. Alles rond financiën gaat met zijn ups and dows, daarom is het belangrijk van het op de voet te volgen. Weten welke bedrijven de hoge winsten pieken, en welke bedrijven ten onder gaan, kan je helpen om een eventuele persoonlijke ramp te voorkomen. Goede kwartaalcijfers zal resulteren in een forse koersstijging. Dus dan is het zeker interessant om als belegger te gaan investeren.

Wat met de crisis?

Ten tijden van crisis zie je vaak lage rentevoeten, dan is het niet verstandig om te gaan investeren. Lage rentevoeten zorgen ervoor dat de koersen hoog zijn. Als de marktrente stijgt, dan keldert de koers. Dit wil dus zeggen dat jij als belegger erop verliest. Dat is zeker ook niet te bedoeling van beleggen. Wanneer je ziet dat een bedrijf lage rentevoeten heeft, investeer dan niet of nog beter, trek je beleggingen terug of verkoop ze door.

Is sparen beter?

Zoals in bovenstaande alinea aangeven heeft een bedrijf in crisis een lage rentevoet, dan is het beter om niet te gaan beleggen. Dan kan je beter het geld op je bankrekening laten staan en sparen. Je kan het bewaren tot het beter gaat in de economie, of zelfs investeren in vastgoed. Ook al is het crisis, er zijn altijd bedrijven die ondanks dat de economie zich in een neerwaartse spiraal bevindt, toch grote winsten behalen. Wil je echt gaan beleggen en actief meedenken, zoek deze bedrijven dan op, en investeer in deze bedrijven.

Risico’s

In tijden van crisis hou je toch nog extra rekening met wat er kan gebeuren. Wat als je je baan verliest, als je ernstig ziek wordt, een ongeval,… . Stel jezelf de vraag of je dit financieel te boven kan komen? Is dit niet zo, dan moet je niet al je geld gaan investeren in beleggingen. Ieder mens leeft graag met een beetje zekerheid, en dat is niet al te gek!

 

Categorieën
Aandelen en investeren Financieel en Economie

Hoe beleg en beheer ik mijn privé vermogen

Er zijn tal van mogelijkheden om je privé vermogen te behoren. Je kunt kiezen voor de gewone spaarrekeningen, aandelen en beleggingen, vastgoed, goud,… . Allemaal investeringsmogelijkheden om op termijn jouw vermogen te vergroten. Elke investering heeft zijn voor- en nadelen. Het is aan jou om te kiezen om in wat voor vorm je jouw geld wil investeren. In dit artikel zetten we alle beleggingsvormen op een rij.

Depositoboekje en spaarrekening

Het depositoboekje is goed voor je dagelijkse verrichtingen mee te doen. Op dit boekje krijg je amper interest. De spaarrekening levert meer interest op dan het depositoboekje, maar erg hoog is de rente zeker niet. Het is een laagdrempelige vorm van sparen, en wanneer je het geld nodig hebt, kan je het ook meteen afhalen.

Beleggingen en aandelen

Je kunt er ook voor kiezen om je vermogen of een deel ervan te investeren in beleggingen en aandelen. Een belegging of aandeel wil zeggen dat je een deeltje van een bedrijf koopt. Wanneer het heel goed gaat met een bedrijf en ze maken hoge winsten, dan zal jij als aandeelhouder ook een deeltje van die winst ontvangen. Langs de andere kant wil het ook zeggen als het bedrijf ten onder gaat, dat jij ook je geld kwijt bent. Daarom is het belangrijk om goed na te denken alvorens je gaat investeren, en te kiezen voor beleggingen zonder of met een beperkt risico.

Beleggingstips

  • Het is beter om elke maand een klein bedrag ergens te investeren, dan een groot bedrag in één keer. Zo merk je meteen welke aandelen niet goed renderen, en deze kan je dan weer doorverkopen.
  • Het is beter om te beleggen in een beleggingsfonds. Hierdoor beleg je jouw vermogen verdeeld in meerdere bedrijven. Wanneer het dan slecht gaat met één bedrijf, heb je de andere nog in de running.
  • Beleg in meerdere sectoren.
  • Leg een bepaalde termijn vast voor je beleggingen. Na een termijn van 10 jaar kan je vast voor jezelf een conclusie maken, en bekijken of je verder gaat beleggen of dat je het geld nodig hebt.
  • Beleg nooit je gehele vermogen. Zo heb je nog wat achter de hand bij onverwachtse tegenvallers zoals bijvoorbeeld een ziekte, ongeluk, aankoop auto,… .

Vastgoed

In tijden van economische crisis nemen weinig mensen het risico om een huis aan te kopen, omdat ze geen zekerheid hebben om het vlak van hun inkomen. Net in deze tijden kan het goed zijn om je vermogen te investeren in vastgoed. Investeren in een huis is altijd goed, want de prijzen blijven stijgen als je naar de toekomst kijkt. Tijdens de economische crisis zijn verkopers verplicht om de prijs van hun huizen te doen zakken omdat ze geen koper vinden, omdat niemand het risico durft te nemen. Zo kan jij een huis aan een lagere prijs kopen en eventueel na X aantal jaar weer doorverkopen op een moment dat het weer goed gaat met de economie. Dit kan je zien als een tijdelijke, of blijvende investering.

Goud

Goud is een grondstof die in waarde elke dag blijft stijgen. Een deel van je vermogen hierin investeren is zeker geen slecht idee. Bovendien is zoiets ook niet geweten door de fiscus dus als je aan je erfgenamen denkt, op goud hoeven ze geen belastingen te betalen. Op internet kan je de koers van goud volgen want die verandert dagelijks.

Categorieën
Aandelen en investeren Financieel en Economie

Waar moet ik op letten bij het kopen van aandelen

Aandelen kopen is een risicovolle taak, je kan er veel winst uithalen, maar je kan ook geld verliezen. Wil je aandelen aankopen in een bepaald bedrijf, laat je dan op voorhand goed informeren door iemand die er op professioneel vlak mee bezig is. Belangrijk is ook wanneer je aandelen aankoopt in een bedrijf, dat je je er ook een beetje in gaat verdiepen. Het is jouw spaargeld, dus dan moet je toch ook weten wat ermee gebeurd.

Waarom?

Aandelen aankopen is een goede oplossing om de lage spaarrente van banken te ontlopen, en je geld meer te doen opbrengen. In plaats van de lage rentes op de spaarrekeningen kan je grote bedragen ontvangen als het bedrijf het goed doet in de economie.

Online beleggen

Alles kan tegenwoordig online dus ook beleggen kan je online doen. Via de websites van de meeste banken vind je voldoende informatie op je op weg te helpen in de wereld van de aandelen. Aandelen aankopen bij banken is bovendien relatief veilig, maar zal ook geen gigantische winsten opleveren.

Welke aandelen kiezen?

Als je de actualiteit een beetje volgt, krijg je vanzelf al zicht op welke bedrijven/producten het erg goed doen ondanks de economische crisis. Voorbeelden van zo’n bedrijven zijn Apple en ook Facebook blijft dagelijks groeien. Bedrijven die grondstoffen produceren zijn ook altijd een goede zaak want ook al gaat het erg slecht met de economie, grondstoffen zijn er altijd nodig.

Koers en winsten

Alvorens je een aandeel gaat aankopen, moet je de koersen en winsten in verhouding tot het aandeel nauwkeurig bestuderen. Hoe hoger de koers/winst verhouding, hoe lager het rendement zal zijn. Het beste is om bedrijven te zoeken met een lagere koers/winst verhouding. Dit omdat zij nog het meeste kans hebben om te groeien in de toekomst, waar dus op lange termijn nog meer winst voor jou als aandeelhouder zal uitvloeien. Je moet misschien even op die grote winsten wachten, maar wellicht komen die er wel aan.

Hoge dividenden

Wanneer je meer winst wil op de lange termijn is het belangrijk om te streven naar hoge dividenden. Een dividend is niet helemaal hetzelfde als een aandeel. Een dividend is een verbintenis die je aangaat waardoor een deelname van de winst van een bedrijf wordt uitgekeerd aan alle aandeelhouders. Hoe hoger een dividendrendement is, hoe interessanter het wordt om dat aandeel aan te kopen in een bedrijf. Op de lange termijn zal je hier veel winst uithalen. Elk jaar of elk kwartaal strijk je een mooie winst op. De uitbetaling hangt af per bedrijf. Dit wordt bij de aankoop van je aandelen neergeschreven in een contract.

Dividendaandelen of gewone aandelen?

Dividendaandelen lijken voor mensen die actief met aandelen willen bezig zijn op het eerste zicht een beetje saai. Dit omdat je niet echt met de aandelen bezig bent op het vlak van de koersschommelingen. Sommige mensen maken er een sport en een leuke bezigheid van om de koersen van hun aandelen op de voet te volgen. Toch zijn dividendaandelen beter als je naar de toekomst kijkt. Naast je gewone aandelen, kan je dus best een paar dividendaandelen aankopen. Dit kan zeker in hetzelfde bedrijf.

Speel op zeker!

Wanneer je je spaargeld inzet, kan je beter op zeker spelen! Het gaat ten slotte om het geld dat je waarschijnlijk jaar na jaar bij elkaar hebt gespaard. Het zou zonde zijn om daar grote risico’s mee te gaan nemen. Zekerheid is bij aandelen dus een must, al ben je nooit voor de 100% zeker natuurlijk. Als een bedrijf bijvoorbeeld plots de dieperik ingaat, moet je op tijd je aandelen verkopen. Een beetje opvolgen van de gang van zaken is geen overbodige luxe.

Sommige bedrijven zijn minder afhankelijk van de gevolgen van de economie. Het is dus beter in bedrijven te investeren die constant renderen, en wiens aandelen niet opeens heel erg gaan stijgen of dalen. De beste sectoren zijn bedrijven die grondstoffen of goederen produceren die mensen dagdagelijks nodig hebben en dus onmisbaar zijn. Denk maar aan bakstenen, voeding, kledij en schoenen, maar ook groothandels en multinationals blijven vaak in tijden van crisis nog goed renderen.

Toekomstgericht denken!

Wanneer je spaargeld gaat investeren, denk dan positief, denk aan de toekomst. Wanneer je uw gezond verstand gebruikt, weet je wel welke bedrijven over 10 jaar nog goed zullen renderen, en welke bedrijven kopje onder zullen gaan. Alvorens je ergens gaat investeren, bekijk dan eens de toekomstplannen van een bedrijf. Als eventueel investeerder mag je hier best naar vragen. Hebben ze plannen om meer te gaan produceren, gaan ze iets nieuws op de markt brengen, hebben ze nieuwe machines/ideeën om nog beter te gaan werken? Dat zijn allemaal zaken die jou als eventueel investeerder kunnen overtuigen om met een bedrijf in zee te gaan. Neem ook vooral de tijd en laat je niet overdonderen door een bedrijf. Het gaat om jouw geld, dus moet je een doordachte keuze maken. Ga eventueel ook langs bij iemand voor financieel advies en volg de gang van zaken goed op.

Heel veel succes gewenst!

 

 

Categorieën
Aandelen en investeren Financieel en Economie

Hoe en wanneer moet ik goud kopen als investering

Goud kopen is altijd een goed idee, zeker in tijden van financiële crisis is geld investeren in goud erg slim. Weet op voorhand goed hoe je dit juist moet doen, en laat je goed informeren alvorens je je geld gaat investeren. Veel succes ermee!

Waarom goud?

Goud is het enige dat niet daalt ongeacht hoe de economische markt er op een bepaald moment aan toe is. Mensen die bang zijn voor de financiële crisis, zoeken daarom hun toevlucht in goud. Ze willen hun kapitaal veilig stellen, en dat is ook erg slim.

Hoe en waar goud kopen?

Goud aankopen is eigenlijk erg eenvoudig. Bepaal eerst en vooral het bedrag dat je wil investeren. Wanneer je het geld nodig hebt, kan je het goud natuurlijk altijd weer verkopen, maar zie het echt als een investering. Investeer dus het geld dat je de eerstkomende tijd niet nodig hebt. Wanneer je een bepaald bedrag voorhanden hebt, contacteer dan een goudhandelaar. Je kunt ook naar een bank gaan en je op internet op zoek gaan naar meer informatie.

Waarde van goud

De goudprijs wordt in de regel in euro’s of dollars aangegeven, en heeft meestal betrekking op één ounce. Een ounce goud is precies gelijk aan 31.1034768 gram. Goud is onderhevig aan schommelingen. Op enkele minuten tijd kan de waarde zelfs veranderen. Op het internet vind je de juiste gegevens van de waarde van goud op een bepaalde dag op een bepaald tijdstip.

Wanneer goud kopen?

Eigenlijk kan je goud altijd kopen. Op internet kan je dagelijks de waarde van het goud volgen. De waarde van goud stijgt elke dag dus als je vandaag goud aankoopt is het over 20 jaar misschien wel dubbel zoveel waard. Een erg mooie investering om aan je kinderen of kleinkinderen mee te geven is het dus zeker. Ook kan je op internet grafieken terugvinden die bewijzen dat het goud al meer dan 100 jaar in een opmars is.

Waar je goud bewaren?

Een kluis in de bank is een prima manier op je goud in te bewaren. Wanneer je thuis een kluis hebt kan je natuurlijk ook hiervoor kiezen, maar de bank is toch wel de meest veilige optie. Ook sommige goudhandelaren bieden naargelang de waarde van de aankoop van uw goud een opslagplaats aan. Zorg er altijd voor dat de inhoud verzekerd is en dat je over de juiste documenten beschikt.

Categorieën
Aandelen en investeren Financieel en Economie

Hoe financier ik een onderneming?

Ondernemen vraagt veel tijd, denkwerk en de juiste mensen op de juiste plaats binnen het bedrijf. Een goede boekhouder is zeker geen overbodige luxe als je zelf niet zo goed met de boekhouding.

Financiering

Om een bedrijf draaiende te houden heb je voldoende financiële middelen nodig. Voldoende financiële middelen wil zeggen dat je geen schulden ten laste hebt van je bedrijf, en dat je winsten boekt. Met deze winsten kan je nieuwe investeringen doen, wat op termijn nog meer winst oplevert. Met deze winsten kan je nieuwe werknemers aannemen, wat dan ook weer een grotere productiviteit levert, en ook meer winst.

Eigen en vreemd vermogen

Familieleden, vrienden of kennissen willen je misschien wel geld lenen voor de opstart of verbetering van je bedrijf. Dit kunnen ze doen met een achtergestelde lening. Dit is een lening die je pas terugbetaald wanneer je als bedrijf eerst alle andere schuldeisers hebt betaald. Bij een BV kunnen deze mensen aandelen aankopen in je bedrijf. Wanneer het dan erg goed gaat met het bedrijf, kunnen zij hier ook een beetje winst uit opstrijken. Deze middelen, samen met je eigen financiële middelen vormen zo het eigen vermogen van je bedrijf. Naast het eigen vermogen van je bedrijf kan je ook beroep doen op een vreemd vermogen. Een vreemd vermogen is het geld dat je leent van de bank.

Leasen en huren

Leasen wil zeggen dat je bepaalde bedrijfsmiddelen gaat aankopen, maar zonder het bedrag in één keer te moeten betalen. Dit is vooral erg goed voor mensen die net een bedrijf opstarten en nog niet het gehele kapitaal ter beschikking hebben. Zo kunnen ze toch al starten met hun onderneming. Bijna alle duurzame productiemiddelen kun je leasen, voorbeelden zijn panden, auto’s, machines,… . Ook kan je productiemiddelen huren. Het nadeel is dat je dan moet nemen wat de verhuurder te bieden heeft.

Leverancierskrediet

In de meeste gevallen is het mogelijk om krediet te krijgen van je leveranciers. In de praktijk wil dit zeggen dat je de goederen die je aankoopt bij de leveranciers pas later betaald. Deze kan je dan betalen wanneer je eigen afnemers jou hebben betaald. Zo heb je ook geen groot beginkapitaal nodig om goederen aan te kopen.

Durfkapitaal

Het durfkapitaal is ontworpen voor starters van een eigen onderneming. Door middel van deze regeling is het voor particulieren aantrekkelijk om geld te lening aan startende ondernemingen. Voor starters is het aantrekkelijk omdat men zo zonder heel veel moeite toch een beginkapitaal bijeen krijgt om je onderneming op te gaan starten. Diegene die zijn geld investeert, krijgt extra fiscale voordelen wat mensen dan weer motiveert om te gaan investeren.

 

Categorieën
Aandelen en investeren Financieel en Economie

Hoe bereken ik de waarde van gouden voorwerpen?

Vandaag de dag zijn er maar weinig zaken die hun reële waarde behouden. Door de crisisgaan de meeste waardevolle zakken in prijs afnemen. Goud niet, integendeel zelfs, de waarde van goud blijft zelfs stijgen. Goud is dus zeker een goede belegging, en hou je best opzij als appeltje voor de dorst.

Gouden voorwerpen

De meeste mensen hebben uiteraard geen kilo’s goud in huis, maar ieder heeft ergens wel een gouden ring of oorbellen liggen. Ook deze kleine stukken goud zijn geld waard. Gouden munten breng je het beste naar een goudexpert. Deze hebben vaak meer waarde dan het gewicht in goud.

Karaat

Karaat zegt iets meer over de zuiverheid van je goud. Hoe zuiverder je goud is, hoe meer karaat, en hoe duurder of hoe waardevoller het goud ook is. Bij veel gouden sieraden staat het karaat erin gegraveerd. Dit kan je zien door een vergrootglas te gebruiken. Wanneer dit niet zo is, kan je de waarde zelf testen. Hierover lees je meer in de volgende alinea. Bij twijfels kan je ook altijd langsgaan bij een professionele goudtester. Dit mag je altijd vrijblijvend doen.

Zelf karaat bepalen

Met een speciale goudkit kan je bepalen hoeveel karaat je goud bevat. Deze kit vind je in speciaalzaken, maar ook op het internet. Zo’n goudkit bestaat uit flesjes salpeterzuur van 10, 14, 18 en 22 k, en uit een steen. Deze steen is een novaculitsteen. Meestal krijg je er ook een weegschaal bij geleverd. Nu kan je het goud gaan testen. Wanneer je denkt dat een gouden voorwerp 14 k is, dan gebruik je het flesje salpeterzuur van 14 k. Begin met het gouden voorwerp tegen de steen te schuren. Het salpeterzuur van 14 k moet je op deze plaats achterlaten. Als het goud 14 k is dan zal er niks aan het voorwerp veranderen, en zal het zuur gewoon op het voorwerp blijven. Wanneer het 10 k is, zal het zuur bruin kleuren. Als het zuur helemaal verdwijnt, dan is het voorwerp geen echt goud.

Als je geen vermoeden hebt over het karaat dan moet je het een beetje anders gaan aanpakken. Begin nu met het salpeterzuur van 22 k. Doe hetzelfde als hierboven beschreven staat. Wordt het zuur bruin, dan wil dit zeggen dat je moet doorgaat met het zuur van 18 k. Ga zo verder tot je een zuur hebt dan onveranderd blijft, wat dus wil zeggen dat je het gewenste karaat gevonden hebt.

Goudprijs bepalen

Om de goudprijs te bepalen, moet je eerst en vooral het goud gaan wegen. Aan de hand van het aantal gram kan je de prijs bepalen. Via diverse websites kan je de goudprijs bepalen. Deze verschilt van dag tot dag en momenteel stijgt de goudprijs zelfs bijna dagelijks. Je houdt goud dus best zo lang mogelijk bij wanneer je het geld niet nodig hebt. Op termijn kan je er dus een aanzienlijk bedrag voor krijgen.

Categorieën
Aandelen en investeren

Op jonge leeftijd met pensioen gaan

Soms voelen mensen dat ze niet langer meer kunnen gaan werken. Zowel mentaal als fysiek kunnen ze hun arbeid niet langer aan. Dan rest hen de mogelijkheid om op vervroegd pensioen te gaan. Dit vraagt heel wat inspanning dus wij zetten even voor u op een rijtje hoe je dit het beste aanpakt.