Categorieën
Info Wiki Liefde en Gezondheid Lifestyle

Wat te doen als je ondergewicht hebt?

De hele wereld lijkt bezeten te zijn door slank en mooi zijn, maar té mager is dan ook weer niet mooi. Er zijn twee mogelijkheden, ofwel ben je van nature erg mager en wil je er dus ook graag iets aan doen. Ofwel lijd je aan een eetstoornis namelijk anorexia nervosa. In onderstaand artikel geven we tips om ondergewicht aan te pakken. Wanneer je lijd aan anorexia is het ook belangrijk van je professioneel te laten begeleiden om dit probleem goed te kunnen aanpakken.

Ondergewicht?

Medisch gezien spreekt men van ondergewicht wanneer je een BMI (Body Mass Index) hebt die lager is dan 20. Een BMI tussen 20 en 25 is ideaal. Ondergewicht geeft je naast esthetische klachten ook lichamelijke problemen. Mensen met ondergewicht worden vaker ziek omdat ze minder weerstand/reserves hebben. Hun organen zijn minder beschermd. Ze hebben het sneller koud, minder energie, last van aanslepende vermoeidheid,… . Het is dus van alle belang om niet te wachten en ondergewicht meteen aan te pakken.

Factoren

Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij ondergewicht. Voeding en sport is uiteraard één van de belangrijkste oorzaken. Iemand die veel te weinig eet, of in verhouding te veel sport, verbruikt meer dan hij opneemt en zal steeds blijven afvallen. Ook geslacht, genen en motivatie spelen een rol. Aankomen is niet makkelijk, net zoals afvallen niet altijd makkelijk verloopt, maar opgeven is geen optie.

Tips

 • Maak tijd om te winkelen, te koken en rustig te eten. Kook en eet samen met anderen als je niet graag alleen eet.
 • Gebruik olijfolie of margarine met een goede vetzuursamenstelling in plaats van de magere minarine.
 • Kies voor gezonde vetten zoals zalm, noten en zaden.
 • Kies voor volle producten. Vol wil niet zeggen ongezond. Denk maar aan volle yoghurt, volle melk, 40+kaas.
 • Maak als broodbeleg zelf enkele salades met als basis ei en mayonaise met daarin garnaal, krab,… . Een beetje variatie is altijd leuk.
 • Maak van eten geen probleem, maak het aangenaam en fijn, geniet ervan.
 • Kies voor linzen, rijst en pasta in plaats van gekookte aardappelen. Ook aardappelpuree is een prima alternatief.
 • Neem een extra boterham (kan ook prima als tussendoortje).
 • Doe aan krachttraining, maar zorg dan ook dat je voldoende eiwitten eet, hierdoor gaan je spieren groeien.
 • Ban alle magere producten. Vermijd bijvoorbeeld even een mager gegrild stukje kip, maar kies voor een gebakken hamburger of een steak.
 • Kies voor 3 grote hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes. Een structuur aanhouden zorgt ervoor dat eten een gewoonte wordt, iets dat je gewoon doet. Na een tijdje zal ook je lichaam zelf aangeven dat het eten nodig heeft.
 • Drink niet alleen maar water. Kies ook eens voor een drank zoals bijvoorbeeld appelsap, ananassap, frisdrank, zuivelproducten.
 • Kies af en toe ook eens voor gefrituurde gerechten.
 • Zorg ook voor voldoende groenten en fruit in je menu.
 • Heerlijke sauzen maken je gerechten echt lekker.
 • Kies voor dextrose in plaats van voor suiker.
 • Aankomen betekent niet jezelf volproppen met allerlei lekkers, je kunt dit zeker en vast met gezonde producten doen, maar uiteraard lekker genieten van iets ongezonds mag zeker ook.
 • Indien je het niet goed meer weet of je voelt dat je het niet alleen kan, schakel dan professionele hulp in. Je hoeft er niet alleen voor te staan.

 

SUCCES ERMEE!!!

Categorieën
Info Wiki Lifestyle Maatschappij Zorg

Hoe ga ik om met een tegenslag?

Vroeg of laat worden we allemaal met tegenslagen geconfronteerd. Het is niet makkelijk, en als je met een tegenslag geconfronteerd wordt, lijkt alle grond vanonder je voeten te zakken. Je weet even niet meer hoe alles aan te pakken. Toch is er altijd licht aan het einde van de tunnel. Hoe je precies met tegenslagen kunt omgaan, lichten we toe in dit artikel.

Onverwachts

Tegenslagen komen altijd onverwachts en iedereen denkt altijd dat het op geen slechter moment had kunnen komen. De echte waarheid hierachter zit dat tegenslag altijd op een slecht moment komt. Niemand is er voorbereid op, maar wanneer ze voordoen moeten we proberen ze te overleven.

Steun

Wanneer je geconfronteerd wordt met een tegenslag denk maar aan bijvoorbeeld een overlijden, scheiding, verlies van je baan of je woning, ziekte, enzovoort, dit zijn allemaal zeer ingrijpende gebeurtenissen in je leven. Probeer net op deze moment steun te vinden bij je familie en vrienden. Meer dan ooit heb je op dergelijk moment mensen nodig die naar je luisteren en je onvoorwaardelijk steunen. Ze kunnen je misschien niet meteen vooruit helpen, maar ze kunnen er wel voor je zijn in deze moeilijke periode. Vraag ook om steun wanneer je deze niet meteen vraagt. Mensen zien niet altijd in hoe moeilijk je het hebt. Hulp vragen is geen schande, je moet het gewoon doen.

Verdergaan

Na een tegenslag, moet je uiteindelijk ook weer verder met je leven. Hoe moeilijk ook, de wereld draait door. Soms duurt het even vooral je weer verder kan. Ergens moet je terug opnieuw beginnen. Jezelf en je leven weer gaan opbouwen. Zoek naar de positieve elementen in je leven. Wees lief voor jezelf en omarm alle steun die je hebt om je heen. Wanneer het je in je eentje niet lukt om je leven weer op de rails te krijgen, kan je altijd professionele hulp inroepen. Op zo’n moment kan je je huisarts inschakelen die je kan doorverwijzen naar de juiste vorm van hulpverlening.

Tot slot!

Hoe moeilijk en hoe donker het op sommige momenten in je leven ook is na een zware tegenslag, geef nooit op. Je mag even uitrusten, verdrietig en boos zijn, rouwen en zelfs stilstaan bij je tegenslag, maar geef niet op. Het leven is veel te kostbaar. Na al je tegenslagen zal de zon weer gaan schijnen, ook voor jou!!

Categorieën
Financieel en Economie Info Wiki Maatschappij

Haal meer uit je geld!

Dagdagelijks zijn we met geld bezig, het gaat meer en meer ons leven bepalen. We kunnen niks doen zonder geld. Er bestaan weinig onderwerpen die gevoeliger liggen dan geldzaken. Juist door erover te praten kunnen we net heel wat bijleren van elkaar.

Emoties

Wanneer het om geld gaat spelen emoties en onbewuste voorkeuren een belangrijke rol. Dat beseffen de meeste mensen niet. Veel meer dan je verstand bepaalt je emotie hoe je met geld omgaat. Afhankelijk van een bepaalde gemoedstoestand ga je dus meer of minder geld uitgeven. Onbewuste psychologische processen kunnen mensen blut doen raken, of ook het tegenovergestelde veroorzaken, en mensen heel rijk maken. Het is dus zeker niet van ondergeschikt belang om inzicht in je eigen gevoel, je eigen psyche te krijgen.

Economische crisis

Zoals de huidige economische crisis is het niet onbelangrijk om te weten op welke wijze jij met geld omgaat, en hoe je er nog positiever mee kan omgaan. Met andere woorden, hoe haal jij meer uit je geld? Sommige mensen moeten nu gedwongen wel gaan bezuinigen. Met een aantal praktische tips kan jij vast ook aan de slag om slimmer met je geld om te gaan.

De geldpiramide

Geld uitgeven doen mensen volgens de geldpiramide. Dit wil zeggen dat mensen bovenaan in de piramide hun pensioen hebben staan, daaronder staat de waarde van een eventueel aangekocht huis (huizen), daaronder eventuele beleggingen, daaronder spaarrekeningen, daaronder de zichtrekeningen en helemaal onderaan staat de portemonnee met cash geld. Het geld dat bovenaan in de piramide staat, daar kom je best niet aan, omdat je dat nog nodig hebt voor later. Hoe lager je in de piramide gaat, hoe makkelijker je geld uitgeeft, het is ook toegankelijker. Je gaat eerder geld uit je portemonnee uitgeven dan bijvoorbeeld je beleggingen te gaan verkopen.

Spaarrekening

Mensen die onverwachts een meevaller op hun zichtrekening zien verschijnen, zijn ook eerder geneigd deze meteen weer uit te geven. Omdat ze er toch niks aan verliezen denken ze. Beter is van deze meevaller meteen een trapje omhoog in de piramide te schuiven door het geld op je spaarrekening te plaatsen. Je bent minder snel geneigd om geld van de spaarrekening te halen. Bovendien levert het je jaarlijks nog een kleine rente op.

Betaal enkel cash

Door enkel met cash geld te betalen heb je een beter zicht op wat je daadwerkelijk uitgeeft. Je ziet het geld namelijk zienderogen minderen in je portemonnee. Met een bankkaart koop je al gauw te veel en zit je over je vooropgestelde bedrag.

Confrontatie

Wanneer je toch moet betalen met je bankkaart, confronteer jezelf nadien met de cijfers. Bekijk je bankafschriften goed. Zo zie je hoeveel er in een heel korte tijd van je rekening is gegaan en er is bijgekomen.

Durf te veranderen

Misschien ben je wel erg gehecht aan je favoriete veel te dure kledingmerk, maar er zijn nog genoeg kleren op deze wereld. Ga op zoek naar een goedkoper merk, en laat die dure spullen voor wat ze zijn. Jij kan ze toch niet betalen. Durf te veranderen, en ook bij voeding of verzorgingsproducten kan je eens op zoek gaan naar de goedkopere varianten. Ook door eens op zoek gaan naar kortingsbonnen of klantenkaarten, kan je enkele euro’s betalen per aankoop. Die kan je dan weer mooi op je bankrekening laten staan.

Tot slot

Vergelijk je situatie nooit met die van een ander, het is niet omdat men misschien meer geld te besteden heeft, dat men ook gelukkiger is. En geef toe, als jij achterblijft met een hoop schulden, omdat je wil meedoen met de rest, dan zal je op het einde van de rit ook niet echt gelukkig zijn.

Veel succes!!

Categorieën
Financieel en Economie Info Wiki

Hoe kan ik van verzekeraar veranderen?

Misschien twijfel je er al een lange tijd over om van verzekeraar te veranderen. Het kan zijn dat je iets onaangenaams hebt ervaren, of dat je gewoon niet langer tevreden bent van de service die ze bieden. Van verzekeraar veranderen is helemaal niet zo moeilijk als sommige mensen denken. Wat de redenen voor veranderen kunnen zijn, en hoe je nu daadwerkelijk moet gaan veranderen, leggen we in dit artikel uit.

Waarom?

Misschien herken je jezelf wel in onderstaande zaken. Dit kunnen voor jou een reden zijn om van verzekeraar te veranderen. Weet dat je je niet schuldig moet voelen ten opzichte van je oude vertrouwde verzekeraar. Ieder mens heeft de keuze om over te stappen wanneer hij of zij wilt.

Redenen

 1. Het vertrouwen tussen jou en de verzekeraar is weg. Een verzekering is gebaseerd op wederzijds vertrouwen en respect. Als dit vertrouwen voor jou weg is, dan is het tijd om je conclusies te nemen.
 2. Hoge prijsstijgingen/hoge prijs in het algemeen. Het kan zijn dat je verzekeraar plots heel sterk de hoogte in gaan met zijn prijs. Dit wil niet zeggen dat jij blindelings hoeft te volgen. Ook kan het zijn dat andere verzekeraars goedkoper zijn, terwijl ze wel dezelfde voorwaarden bieden. Zeker de moeite waard om dit eens te gaan vergelijken.
 3. Teveel verandering. Onze samenleving is voortdurend onderhevig aan verandering. Ook je verzekeraar moet hieraan meedoen. Het kan zijn dat je verzekeraar een bepaalde weg uitgaat, waar jij je niet goed bij voelt. Ook dit kan een reden zijn om te veranderen.
 4. Verandering in gezinssituatie. Afhankelijk van je leeftijd, je gezondheid en je gezinssamenstelling, krijg je bij elke verzekeraar bepaalde voorwaarden. Sommige verzekeraars richten zich bijvoorbeeld op jonge gezinnen en bieden hen veel voorwaarden aan. Wanneer je dat stadium gepasseerd bent, kan het voor jou zinvol zijn om eens een andere verzekeraar te gaan bekijken.
 5. Samenwonen/alleen wonen/trouwen. Deze levensgebeurtenissen hebben ook invloed op jouw keuze van verzekeraar. Als jongere ben je automatisch bij dezelfde verzekeraar als je ouders. Dit kan veranderen wanneer je gaat samenwonen of trouwen, en je naar dezelfde verzekeraar als je partner wil overstappen.

Hoe veranderen?

Je kan twee dingen doen, ben je niet tevreden over een aantal zaken in je polis, dan kan je misschien wel je polis wijzigen. Maak hiervoor een afspraak met je verzekeraar en leg haarfijn uit wat je wenst te veranderen. Ben je helemaal niet meer tevreden dan is het misschien het beste om geheel van verzekeraar te veranderen.

Informeren

Het allerbelangrijkste voor je de overstap waagt, is het gaan vergelijken en je goed laten informeren over mogelijke verzekeraars. Enerzijds kan je al beginnen met de zoektocht op internet, daarnaast kan je ook informeren bij familie of vrienden. Aan hen kan je de kleine details, en ook negatieve punten vragen die je verzekeraar je misschien niet zal vertellen.

Ga naar een nieuwe verzekeraar

Heb je de keuze gemaakt, maakt dan een afspraak met jouw gekozen verzekeraar. Deze zal jou alle nodige informatie verstrekken, en de nodige formaliteiten voor jou in orde brengen. Ook zal deze een overdracht vragen bij je eerdere verzekeraar. Hier moet jij dus zelf niks voor in orde brengen.

 

Succes!

 

Categorieën
Educatie Entertainment Info Wiki Maatschappij

Hoe maak ik zelf een website?

Vele mensen surfen dagelijks op het internet. Websites informeren mensen, maken mensen blij, doen mensen ontspannen. Wil je graag een website maken voor je organisatie, je werk of gewoon om je hobby ten toon te stellen. Het maakt niet uit om welke reden je een website wil maken. Het is gewoon leuk ook. In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je nu zelf een website maakt. Have fun!

Gratis een website maken

Je hebt betaalde websites waar je een vast jaarlijks bedrag betaalt, maar er bestaan ook een hoop gratis websites. Betaalde websites geven uiteraard meer functies, en het is afhankelijk waarvoor je de website gebruikt natuurlijk dat je een keuze maakt. Ben je nog wat aan het uitproberen dan kies je best voor een gratis website.

Voorbeelden

In principe kun je met WordPress een gratis website bouwen. Het enige nadeel is dat je dan geen eigen domeinnaam hebt. Je krijgt namelijk een domeinnaam die gelijk is aan wordpress.voorbeeld.com. Niet echt professioneel dus.

Wil je je eigen domeinnaam en zelf een WordPress website opzetten? Kijk dan eens op deze website waar een goede handleiding staat voor het bouwen van een WordPress website.

Betaalde websites

Onderstaande websites zijn allemaal voorbeelden van links waar je een website kan maken. Dit zijn allen betaalde websites die meer opties bieden dan de gratis websites. Wanneer je voor je bedrijf een website maakt, is het de bedoeling om klanten aan te trekken en dus te laten zien dat je professioneel bent. Je website moet dus ook deze professionaliteit uitstralen. Belangrijk is dat je website eindigt op.nl. Dit wekt vertrouwen bij de klant. Daarnaast kies je best voor de naam van je bedrijf in de domeinnaam. Zo is de website heel eenvoudig terug te vinden, ook in zoekmachines.

Domeinnaam

Wanneer je een website gaat maken, heb je een domeinnaam nodig. Een domeinnaam is eigenlijk datgene wat mensen moeten intypen om op je website terecht te komen. Dit begint altijd met www. of http://. Je hebt ook gratis domeinnamen, maar die zijn altijd wel langer dan de betaalde domeinnamen. Je hebt niet altijd de keuze. Een domeinnaam mag namelijk maar één keer in de wereld gebruikt worden dus mogelijk moet je je keuze qua naam wat aanpassen wanneer deze al bestaat. Een domeinnaam die eindigt op.nl kost gemiddeld zo’n 10 euro per jaar. Een lage kost waar eigenlijk veel tegenover staat. Om een domeinnaam aan te vragen surf dan even naar ‘123domeinregistratie.be’ of ‘Global Webhosting’.

Opmaak website

De opmaak van een website is niet moeilijk. Via één van de bovenstaande websites opent zich een programma en stap voor stap wordt uitgelegd wat je juist moet doen. Het enige wat je zelf moet doen is keuzes maken. Kies een titel, banner, foto’s, stijl, lettertype,… . Zorg voor een aantrekkelijke mooie website waar mensen lange tijd op kunnen vertoeven. Kies niet voor schreeuwerige kleuren of te veel plaatjes. Let ook goed op je schrijfstijl en overlaad mensen niet met overbodige informatie, te veel info doet mensen ook afhaken.

Tot slot

Nadat je de website hebt opgemaakt, laat deze uittesten door enkele mensen alvorens je hem online plaatst. Op deze manier kunnen foutjes nog opgespoord worden en krijg je de mening van anderen. Maak reclame voor de website want naamsbekendheid levert klanten of bezoekers van je website op. Hou je website ook up-to-date en plaats geregeld iets nieuws. Mensen houden van verandering dus jaarlijks de website in een nieuw kleedje steken is zeker ook een goed idee. Veel succes met je eigen website!

Categorieën
Info Wiki Maatschappij

Hoe ga ik om met een tegenslag?

Vroeg of laat wordt iedereen in zijn leven geconfronteerd met tegenslagen. Op het moment dat je met een tegenslag geconfronteerd wordt, lijkt het alsof alle grond vanonder je voeten wegzakt en je geen oplossing ziet. Aan tegenslagen kan je niks veranderen, er gebeuren allerlei zaken in het leven. Wel kan je de manier waarop je ermee omgaat wel veranderen. Hoe je precies om kan gaan met tegenslagen lichten we in onderstaand artikel toe.

Iedereen

Ieder mens wordt in zijn leven geconfronteerd door kleine en/of grote tegenslagen. De ene al wat meer dan de andere, maar er is geen ontkomen aan. Er zullen tegenslagen op ieders pad komen die je onmogelijk uit de weg kan gaan, en die een heel grote impact op je verdere leven kunnen hebben. Jong of oud, arm of rijk, blank of zwart, iedereen kan een ongeluk krijgen, zijn baan verliezen, scheidingen doorstaan, een dierbare verliezen, een ziekte krijgen,… . Tegenslagen horen bij het leven, je ondergaat ze, en vooral je leert er op een positieve manier mee om te gaan.

Impact beperken

Je kunt geen tegenslagen voorkomen, het is belangrijk om dat goed te beseffen. Schuldgevoelens helpen je niks vooruit in een crisissituatie. Wat je wel kan doen is tegenslagen gaan beperken. Hoe doe je dit nu? Wel dat is heel eenvoudig. Bereid je psychologisch voor op tegenslagen. Je moet beseffen en af en toe eens stilstaan bij het feit dat dingen kunnen gebeuren in het leven, heel slechte dingen. Mensen gaan dood, worden ziek, ieder bedrijf kan mensen moeten ontslaan,… . Door in je hoofd te weten hoe je met rampsituaties moet omgaan, kan je beter mee omgaan als het je zelf overkomt.

Aan de slag!

Het is van belang om psychisch sterker te worden, om zo wanneer je een tegenslag overkomt je er beter mee kan omgaan op het moment zelf. Hoe beter je dit kan, hoe sneller je over een tegenslag heen zal komen. Niet alleen jijzelf, maar ook de andere leden van je gezin hebben hier baat bij. Ieder bedenkt voor zichzelf manieren die werken. Het is van belang dat je je richt op het positieve in je leven. Wat is er voor jou wel nog de moeite waard, wat maakt het dat jij kan opstaan in de morgen. Zo blijft er na een negatieve gebeurtenis, wel nog een hoop positiefs over.

(Ver)werken

Na een tegenslag moet je na verloop van tijd je leven weer op de rails krijgen. Je moet jezelf de tijd geven om dit te boven te komen, om te rouwen, maar na een tijdje moet je jezelf en je leven weer in handen nemen. Dat vraagt actie en heel veel steun van je omgeving. Een negatieve tegenslag verwerken moet je op je eigen manier doen. Sommige mensen gaan terug werken (en werken heel hard), sporten, roepen, zingen, huilen, schrijven, op wereldreis, vrijwilliger worden,… . Ga weer op zoek naar jezelf en zoek dingen die de moeite waard zijn. Ga weer genieten van het leven, en sta jezelf ook moeilijke momenten toe.

Tot slot

Wanneer je met een vreselijk iets geconfronteerd wordt, is het belangrijk om jezelf tijd te geven, heel veel tijd. Tijd om te rouwen, tijd om een nieuwe plekje in deze wereld te vinden, tijd om nieuwe zaken te ontdekken, en dan vooral de tijd om weer te gaan leven. Sommige tegenslagen kunnen je leven ingrijpend veranderen. Het is niet altijd makkelijk om hierin een evenwicht te vinden. Geraak je hier alleen niet uit, schaam je dan niet om professionele hulp in te schakelen. Jij bent de moeite waard, vergeet dat nooit! Heel veel succes!

Categorieën
Info Wiki

Hoe solliciteer ik na mijn studie?

Na jarenlange studie is het eindelijk zover, je bent afgestudeerd. Nu moet je op zoek gaan naar een baan die liefst van al zoveel mogelijk te maken heeft met je studie. Dit is een spannende en ook belangrijke zoektocht. Hoe pak je deze zoektocht nu best aan zodanig dat deze zoveel mogelijk kans op slagen heeft? In dit artikel willen we je een eind op weg helpen in dit soms moeilijke proces.

Een goede CV

Een goede CV, dat is het begin van alles. Een CV stelt als het ware jou voor op papier. Het is jouw levenslijn. Het zegt iets meer over je studies, stages, eerdere werkervaringen, andere opleidingen en vaardigheden. Weet je niet goed hoe hieraan te beginnen, zoek dat eens op het internet (google) naar voorbeelden, of spreek iemand in je kennis- of familiekring die daar meer ervaring mee heeft. Je moet je CV zeker laten checken op fouten, want werkgevers haken meteen af wanneer een CV vol spellingsfouten staat. Zorg er ook voor dat op je CV je juiste contactgegevens staan. Een juist GSM-nummer en een emailadres dat je regelmatig nakijkt. Zorg er ook voor dat je emailadres naar je naam verwijst, en geen ludieke naam is.

Vacatures zoeken

Vacatures vind je overal. Een gemakkelijke bron is uiteraard het internet. Op de websites van verschillende bedrijven en organisaties vind je de vacatures. Ook via verschillende zoekmachines kan je doorverwezen worden naar websites met vacatures op. Kijk zeker goed naar de datum van de vacature, want op het internet blijven dingen vaak erg lang staan. Ook in kranten of tijdschriften kan je vacatures vinden.

Sollicitatiebrief

Op iedere vacature zal je zien staan dat je naast een CV ook een sollicitatiebrief moet sturen. Een ander woord voor een sollicitatiebrief is een motivatiebrief. In een sollicitatiebrief is het de bedoeling dat je jezelf kort voorstelt, en daarnaast uitlegt waarom je voor deze functie solliciteert. Het is de bedoeling dat je de werkgever nieuwsgierig maakt zodanig dat hij je uitnodigt voor een gesprek. Het is jezelf verkopen op papier als het ware.

Netwerken

Bij het op zoek gaan naar een eerste baan, kan het aanspreken van je netwerk een grote hulp zijn. Netwerken noemen we dat in de arbeidswereld. Ken je vrienden, familie of kennissen die in de sector werken waarvoor jij gestudeerd hebt, spreek deze dan aan. Misschien hebben zij weet van een bepaalde vacature of kunnen ze zelfs een goed woordje voor je doen.

Ervaringen opdoen

Lukt het niet meteen om een baan te vinden naargelang je studie, zorg er dan voor dat je ervaringen opdoet. Als schoolverlater is het soms moeilijk om een eerste baan te vinden, omdat men graag iemand heeft die al ervaring heeft. Blijf niet bij de pakken neerzitten, maar zorg voor deze ervaringen. Loop mee met iemand in de functie die je zoekt of ga tijdelijk werken als vrijwilliger. Dit zijn allemaal mooie ervaringen die je op je CV kan vermelden.

Bijleren

Soms is het nodig om je extra bij te scholen voor een bepaalde functie. Sta hier ook voor open, en neem hierin zelf initiatief. Werkgevers ontvangen graag werknemers die bereid zijn om alles te doen om zo productief mogelijk te werken.

Tot slot

Ook al duurt de zoektocht een tijdje, of vind je niet meteen de ideale baan. Laat je niet ontmoedigen, iedereen moet ergens beginnen, en op een dag zal er iemand zijn die jou een kans geeft. Veel succes!

Categorieën
Info Wiki

Hoe organiseer ik een conferentie?

Een conferentie organiseren is helemaal niet zo eenvoudig. Er is heel wat kennis en vooral mankracht voor nodig. Is het de eerste keer dat je dit doet, laat je dan bijstaan door mensen die hier ervaring mee hebbe. Eerst en vooral gaan we even stilstaan bij het begrip ‘conferentie’ en daarna bespreken we waar je allemaal rekening mee moet houden wanneer je een conferentie organiseert.

Wat is een conferentie?

Een conferentie is een bijeenkomst waarbij op basis van gelijkwaardigheid wordt gepraat/gedebatteerd over thema’s die op de agenda staan. Bedrijven of organisaties organiseren een conferentie op basis van een bepaald agendapunt of actueel onderwerp. Vaak stelt men op voorhand een aantal doelstelling die men na de conferentie wil behalen. Een conferentie over een bepaald onderwerp wordt vaak maar één keer georganiseerd.

Hoe organiseren?

Er zijn een aantal zaken die je moet om je conferentie georganiseerd te krijgen. Laat je bij deze organisatie bijstaan door vakmensen zodanig dat je niet gestresseerd rondloopt op de eigenlijke conferentie.

Thematiek afbakenen

Kies voor een onderwerp/thema waarover je conferentie zal gaan. Op basis hiervan kan je de deelnemers gaan selecteren en uitnodigen. Zorg dat je de uitnodigingen goed opmaakt zodat mensen geïntrigeerd worden om naar de conferentie te komen. En zeker erg belangrijk, verstuur de uitnodigingen tijdig.

Zaal/plaats vastleggen

Een eerste iets dat je nodig hebt voor een conferentie, een zaal. Zorg dat de zaal op een makkelijk bereikbare plaats ligt, en dat je voldoende zitplaatsen hebt. Ook een podium met een microfoon is zeker handig om sprekers tot hun recht te laten komen.

Folders, brochures, themamap

Elke deelnemer krijgt op een conferentie ook een informatiemap met brochures en extra informatie over het thema van de conferentie. Dit vraagt heel wat werk en voorbereiding. Ook dit kan je uitbesteden aan mensen die met het onderwerp bezig zijn.

Eten/drank/personeel voorzien

Op de dag zelf van de conferentie heb je natuurlijk ook helpende handen nodig. Je hebt mensen nodig die de mensen verwelkomen, naar hun plaats begeleiden, drank en eten voorzien, en ook mensen die achter de schermen werken zijn noodzakelijk.

Budget

Het budget, dat is misschien wel het allerbelangrijkste waarmee je rekening moet houden. In opdracht van je bedrijf moet je een conferentie organiseren. Zorg dat het op voorhand duidelijk is over hoeveel budget je beschikt. Zo kom je na het evenement niet voor verrassingen te staan.

 

Veel succes met de organisatie!!

 

Categorieën
Info Wiki Liefde en Gezondheid Zorg

Hoe voorkom ik rugpijn op mijn werk?

Oorzaken rugpijn

Bij de meeste rugpijnklachten is er geen organische oorzaak te vinden. Dit worden in de medische wereld aspecifieke lage rugpijnklachten. Naast een medisch en sociaal probleem, is rugpijn ook een financieel probleem omdat er veel ziekteverzuim is door klachten van rugpijn. Rugpijn ontstaat in het algemeen door een samenspel van verschillende factoren.

Persoonlijke factoren

Zaken die meespelen als persoonlijke factoren zijn de lichaamsbouw, lichaamsgewicht, stressfactoren, de algemene en lokale conditie van de spieren, hormonale factoren zoals de menstruatie bij vrouwen. Iemand met veel overgewicht en slappe spieren zal ook veel sneller rugpijn hebben door het zware extra gewicht dat ze dagelijks moeten meetorsen. Stressfactoren gaan over externe factoren die een schade hebben toegebracht aan de rug bijvoorbeeld een verrekking, overbelasting of breuk. Dit kan gebeuren door een auto-ongeval, een valpartij,… .

Werk-gerelateerde factoren

Onder werk-gerelateerde factoren vallen alle omstandigheden waarin iemand aan het werk is. Fysiek werk als zware voorwerpen tillen, zittend werk, de hele dag rechtstaan, lopend bandwerk, slechte stoel, verkeerde hoogte van bureau of computer,… . Deze factoren zorgen voor een voortdurend verkeerde houding wat op termijn kan zorgen tot slijtage van de rug en zo tot chronisch rugklachten kan leiden.

Sportieve factoren

Mensen die niet stretchen hebben sneller last van rugpijn. Ook sporten waarbij de rug belast wordt kunnen op lange termijn leiden tot rugpijnklachten zoals turnen, hardlopen, dansen zoals acro en ballet.

Preventie op het werk

Voorkomen is beter dan genezen, dat spreekwoord kent iedereen wel, maar toch wordt er nog te weinig aandacht besteedt op het werk om rugpijnklachten te voorkomen. Toch kan je met enkele kleine aanpassingen heel wat rugpijn voorkomen.

Aanpassen stoel en bureau

Een bureaustoel heeft de juiste grootte wanneer de persoon met de benen in een hoek van 90 graden op de grond kan plaatsen. Bovendien moeten de armsteunen net onder het bureau passen. Ook dit moet op de juiste hoogte staan.

 Computerscherm

Je computerscherm moet op ooghoogte staan. Zo moet je de hals en rug niet op een verkeerde manier belasten om je werk te kunnen uitvoeren.

Rechtstaand werk

Er zijn mensen die de ganse dag moeten rechtstaan, denk maar aan mensen die aan de lopende band werken, in een winkel, leerkrachten,…. . Wanneer je een lange tijd op één plaats stilstaan is het belangrijk om trachten te bewegen. Dit kan je doen door je gewicht af en toe van het ene been naar het andere te verplaatsen, en door rond te lopen wanneer je dit wel kan doen. Regelmatig de knieën heffen, of je benen naar je zitvlak brengen, met de armen en schouders bewegen, kan ook helpen om je lichaam in beweging te houden.

Zware voorwerpen tillen

Mensen die zware voorwerpen moeten tillen, moeten trachten hun rug zoveel mogelijk te sparen. Kan je gebruik maken van een krik, een transpalet, een rolwagen, gebruik dit dan. Moet je toch een zwaar iets tillen, buig dan door de knieën en hou je rug recht.

Blijf in beweging

Het klinkt misschien een beetje gek maar rugklachten behandel je door juist in beweging te blijven. Hardlopen is natuurlijk geen goed idee, maar zwemmen en wandelen zijn perfect. Ook enkele sessies bij een kinesist of fysiotherapeute kunnen je klachten doen afnemen.

Categorieën
Financieel en Economie Info Wiki

Hoe start ik een franchise onderneming?

Een onderneming met franchise opstarten wordt steeds populairder. Hierdoor kan je als zelfstandige onderneming vandaag de dag een onderneming opstarten zonder heel grote risico’s te nemen op financieel vlak.

Wat is franchise?

Franchise is de verzamelnaam voor wat men noemt ‘het gedeelte van de kosten dat je zelf moet betalen’. In het kader van het opstarten van een franchise onderneming wil dit dus zeggen dat je zelf een deeltje investeert in een bekende en goed draaiende onderneming, zodanig dat je zelf weinig moet investeren en gebruik kan maken van de kennis van een bestaande onderneming. Franchise wordt ook gebruikt wanneer iemand tegen betaling de naam van een bedrijf/product mag exploiteren. De voordelen om in zee te gaan met een onderneming op basis van franchise is dus voor beide partijen een goede zaak.

De franchisenemer

De franchisenemer kan een beroep doen op de kennis van de onderneming. Alsook kunnen zij gebruik maken van de merknaam en de goede raad die gegeven wordt door de franchisegever. Deze heeft namelijk het hele concept voor de onderneming bedacht en uitgewerkt. Bovendien kan de franchisenemer ook genieten van de schaalvoordelen van de onderneming. Het is een onderneming die al eens uitgeprobeerd is, dus men weet perfect hoeveel die waard is. Mensen weten al wat ze van een onderneming mogen verwachten, dus klanten ronselen is niet meer zo moeilijk. De franchisenemer hoeft ook bepaalde inspanningen zelf niet te leveren zoals marketing, bevoorrading of de financiële kant. Allemaal voordelen voor de franchisenemer.

De franchisegever

Naast alle voordelen voor de franchisenemer zoals hierboven vermeldt zijn er uiteraard ook voordelen voor de franchisegever. De franchisegever bouwt zijn netwerk uit door heel weinig te hoeven investeren. Voor de franchisegever is het namelijk van groot belang dat zijn net werk groeit, en blijft groeien. Daarom zal de onderneming wel blijven investeren in training, reclame, administratie en aankopen. Hierdoor kan de onderneming klanten blijven aanwerven, netwerk uitbreiden en winsten blijven boeken. De franchisegever is diegene die bepaalt hoe de franchisenemer het bedrijf gaat leiden. Voor de steun die franchisegever biedt, moet deze wel een deel van zijn zelfstandigheid opofferen. Het grote succes van de franchise schuilt in de eenvormigheid en bekendheid van het merk van een onderneming.

Kostprijs

De kostprijs van een franchise varieert gezien de onderneming. Meestal wordt gewerkt met een instapvergoeding, en soms moet er een percentage op de omzet of goederenfactuur betaald worden. Ook betaald de franchisenemer een bijdrage voor reclame en ondersteuning.

Tot slot

Een eigen onderneming opstarten via een franchise is geen slecht idee. Het is positief voor beide partijen. Diegene die de franchise opstart kan op deze wijze geniet van de kennis en naambekendheid van het bestaande product/bedrijf. Voor de onderneming die gebruik laat maken van de franchise, kan genieten van het uitbreiden van het netwerk en bekendheid.