Categorieën
Info Wiki Lifestyle Maatschappij Zorg

Hoe ga ik om met een tegenslag?

Vroeg of laat worden we allemaal met tegenslagen geconfronteerd. Het is niet makkelijk, en als je met een tegenslag geconfronteerd wordt, lijkt alle grond vanonder je voeten te zakken. Je weet even niet meer hoe alles aan te pakken. Toch is er altijd licht aan het einde van de tunnel. Hoe je precies met tegenslagen kunt omgaan, lichten we toe in dit artikel.

Onverwachts

Tegenslagen komen altijd onverwachts en iedereen denkt altijd dat het op geen slechter moment had kunnen komen. De echte waarheid hierachter zit dat tegenslag altijd op een slecht moment komt. Niemand is er voorbereid op, maar wanneer ze voordoen moeten we proberen ze te overleven.

Steun

Wanneer je geconfronteerd wordt met een tegenslag denk maar aan bijvoorbeeld een overlijden, scheiding, verlies van je baan of je woning, ziekte, enzovoort, dit zijn allemaal zeer ingrijpende gebeurtenissen in je leven. Probeer net op deze moment steun te vinden bij je familie en vrienden. Meer dan ooit heb je op dergelijk moment mensen nodig die naar je luisteren en je onvoorwaardelijk steunen. Ze kunnen je misschien niet meteen vooruit helpen, maar ze kunnen er wel voor je zijn in deze moeilijke periode. Vraag ook om steun wanneer je deze niet meteen vraagt. Mensen zien niet altijd in hoe moeilijk je het hebt. Hulp vragen is geen schande, je moet het gewoon doen.

Verdergaan

Na een tegenslag, moet je uiteindelijk ook weer verder met je leven. Hoe moeilijk ook, de wereld draait door. Soms duurt het even vooral je weer verder kan. Ergens moet je terug opnieuw beginnen. Jezelf en je leven weer gaan opbouwen. Zoek naar de positieve elementen in je leven. Wees lief voor jezelf en omarm alle steun die je hebt om je heen. Wanneer het je in je eentje niet lukt om je leven weer op de rails te krijgen, kan je altijd professionele hulp inroepen. Op zo’n moment kan je je huisarts inschakelen die je kan doorverwijzen naar de juiste vorm van hulpverlening.

Tot slot!

Hoe moeilijk en hoe donker het op sommige momenten in je leven ook is na een zware tegenslag, geef nooit op. Je mag even uitrusten, verdrietig en boos zijn, rouwen en zelfs stilstaan bij je tegenslag, maar geef niet op. Het leven is veel te kostbaar. Na al je tegenslagen zal de zon weer gaan schijnen, ook voor jou!!

Categorieën
Liefde en Gezondheid Lifestyle Zorg

Wat kunnen probiotica voor je betekenen?

Tegenwoordig word je om de oren geslagen met probiotica, maar wat zijn dit juist en zijn ze echt zo goed voor je lichaam? In dit artikel komen we het allemaal te weten.

Wat zijn probiotica?

Probiotica is een verzamelnaam voor de goede bacteriën die een gunstig effect zouden hebben op onze algemene gezondheid, met onze darmen op nummer 1. Producten met als merknaam yakult, actimel, activia en vifit zijn de melkproducten waarvoor veel reclame wordt gemaakt. Dit zijn producten waar probiotica inzit, maar in dit artikel gaan we stilstaan bij de probiotica in zijn pure vorm in tabletten, poeders en druppels. Deze zijn verkrijgbaar bij elke apotheek. Wanneer je twijfelt vraag dan raad aan je apotheker of arts, zij kunnen vast en zeker antwoord geven op al je vragen.

Wat doen ze?

Deze pure vorm van probiotica helpen de spijsvertering, de darmflora, bevorderen het immuunsysteem, verminderen bepaalde allergieën, helpen diarree te voorkomen en zouden ook preventief werken bij allerlei gynaecologische kwaaltjes. Misschien kan je sommige zaken zelfs met probiotica gaan voorkomen in plaats van ze te laten uitmonden in een veel groter medisch problemen. Voorkomen is altijd beter dan genezen.

Darmflora?

Probiotica is het meest gunstige voor onze darmflora, maar wat is dat nu precies darmflora? De darmflora is een verzamelnaam van alle bacteriën in de darm. De samenstelling van de darmflora is bij iedere persoon anders. Er moet een goed evenwicht zijn tussen de goede en slechte bacteriën, en de goede bacteriën moeten natuurlijk in de grote meerderheid zijn. De darmwand bevat afweercellen die samenwerken met de goede darmbacteriën. Deze goede cellen zorgen voor een goede weerstand en beschermt dus zo tegen ziekten.

Praktisch?

Je hoeft natuurlijk niet dagelijks je ganse leven probiotica te slikken. Wat je kan doen is af en toe eens een kuur van veertien dagen nemen. Dit heeft zeker al een gunstige invloed op je algemene gezondheid. Na een kuur antibiotica is het ook zeer zinvol om probiotica te nemen. Ook na chemotherapie, een cortisonenkuur of een lange inname van pijnstillers helpt probiotica je lichaam weer in evenwicht te brengen.

De juiste probiotica

Er bestaan uiteraard verschillende merken probiotica. De meest bekende zijn ‘Herborist’ met het preparaat ‘Herba Muco Flora’. Dit is een natuurlijk product dat twee à drie uur in de maag kan blijven. Er zit ook insuline in, wat ervoor zorgt dat de natuurlijke bacteriën weer gaan aangroeien. Er zit ook glutamine in, dit is een aminozuur dat een energieboost geeft aan de slijmvliescellen, waardoor zich die weer gaan herstellen.

Tot slot

Probiotica is geen wondermiddeltje, maar het is wetenschappelijk bewezen dat het wel degelijke een positieve invloed heeft op onze algemene gezondheid, met onze darmflora op de eerste plaats.

Categorieën
Algemeen Lifestyle Maatschappij Zorg

Gepest op het werk

Dagelijks worden mensen slachtoffer van pesterijen op hun werk. Heel wat mensen worden getreiterd, vernederd en uitgescholden. Wanneer wordt plagen pesten, en wanneer loopt de emmer over? En nog beter, hoe stop je deze pesterijen?

Word ik gepest?

Veel mensen kampen met twijfels en vragen omtrent het pesten. Zijn het nu eerder flauwe grappen, of gaat het toch echt wel om pesterijen? Het is niet makkelijk om de ernst van een situatie in te schatten, al zeker niet voor werkgevers die buiten dit alles staan. Soms denken mensen dat de schuld bij zichzelf ligt, dat ze te asociaal en emotioneel zijn, en alles groter maken dan het in werkelijkheid is. Het is ook niet makkelijk om toe te geven dat je gepest wordt, dat je een slachtoffer bent.

Definitie pesten

De wet definieert pesten als volgt: ‘Meerdere gelijkaardige of uiteenlopende onrechtmatige feiten, die plaatshebben gedurende een bepaalde tijd en die tot doel of gevolg hebben dat de persoonlijkheid, waardigheid of de fysieke of psychische integriteit van een persoon wordt aangetast.’ Op de werkvloer wil dit dus zeggen wanneer iemand herhaaldelijk het doelwit is van kritiek, venijnige roddels, plagerijen, buitengesloten, mishandeld of uitgescholden wordt, kan dit als pesterijen worden aanzien.

Impact

Het maakt niet of het één iemand is, of een hele groep die dit iemand aandoet. Jouw welzijn op het werk wordt bedreigd en dat is al erg genoeg. De impact van pesten op het werk mag niet onderschat worden. Dit kan leiden tot totale isolatie, daling van zelfvertrouwen en eigenwaarde en leiden tot een depressie. Ook kunnen deze spanningen invloed hebben op het gezin.

Stappen ondernemen

Het is van groot belang dat er wordt opgetreden vooraleer iets compleet uit de hand gaat lopen. Vaak is het al te laat wanneer de bedrijfsleiding op de hoogte wordt gebracht.

Persoonlijke aanpak

Een persoonlijk gesprek tussen de betrokken partijen lijkt de meest eenvoudige oplossing. Toch moet je hier heel veel voorzichtig mee zijn. Zo’n gesprekken kunnen al snel de verkeerde kant opgaan, en eindigen met beschuldigingen, ruzies en nog meer schuldgevoelens. Hierdoor kunnen pesterijen zelfs verergeren. Men kan altijd trachten om rond te tafel te gaan zitten met een bemiddelaar of arbeidspsycholoog die beide partijen hoort, en waardoor men tot een soort wapenstilstand komt. Het is van belang dat de beide partijen hun fouten erkennen, en samen weer aan een positieve relatie willen bouwen.

Interne procedures

Als praten niet helpt, en de situatie uit de hand dreigt te lopen, zijn er altijd nog een aantal wettelijke interne procedures voorzien. De arbeidspsycholoog kan stappen uitwerken om tot een informele oplossing te komen. Met informeel bedoelt men dat alles met de nodige discretie aanpakt, dus zonder dat de andere werknemers dit te weten komen. Men zorgt voor opvang van de slachtoffers, en ondersteunt hen, en helpt zoeken naar oplossingen. Er kan een klacht naar de werkgever gestuurd worden, en deze kan dan indien nodig acties ondernemen. Ontslag is wel degelijk een aanvaardbare sanctie voor pesterijen.

Tot slot

Als slachtoffer is het belangrijk te weten dat je hier niet alleen in staat. Probeer erover te praten, probeer iemand in te schakelen die jou kan helpen dit te doen stoppen. Je bent meer waard dan zo over je heen te laten lopen. Neem je leven in handen, en laat een ander dit niet doen voor jou. Hulp vragen is geen teken van opgeven, het betekent juist dat je sterk genoeg bent, sterk genoeg om wel door te gaan!

Categorieën
Liefde en Gezondheid Lifestyle Maatschappij Zorg

Chronische werkstress wegwerken

Meer en meer mensen kampen vandaag de dag met chronische werkstress. Iedereen heeft wel eens last van stress, bij een belangrijke deadline, of wanneer het thuis even moeilijker gaat bijvoorbeeld. Wanneer wordt (werk)stress ernstig, wanneer wordt het chronisch? En nog beter, hoe los je het op?

Wat is stress?

Stress is een biologische reactie van ons lichaam die ons waarschuwt voor gevaar. Dit fenomeen komt voort vanuit de prehistorie waar ons lichaam ons waarschuwde wanneer we moesten vechten of vluchten. Via prikkels in onze hersenen kwam er een biochemische reactie tot stand. Adrenaline en cortisol zijn stresshormonen die veranderingen in ons lichaam teweeg brengen. Hierdoor gaat de hartslag versnellen, de bloeddruk verhogen, de oogpupillen verwijden, enzovoort. Dat is de biologische reactie die stress in ons lichaam veroorzaakt. Stress is meestal een tijdelijk iets, mensen voelen de hormonen door hun lichaam gieren, maar later krijgt het lichaam de tijd om weer in balans te komen. Stress die blijft aanhouden, en dit evolueert in chronische stress is nefast voor onze gezondheid.

Soorten stress

Er zijn verschillende soorten stress te onderscheiden. Er is acute stress, posttraumatische stress, en chronische stress.

Acute stress

Acute stress doet zich voor in levensbedreigende situaties, op het moment zelf. Voorbeelden zijn bij een aanslag of een ongeval. Het zijn onverwachte gebeurtenissen waar mensen compleet door overdonderd worden. Bij acute stress kan men verschijnselen ervaren zoals angst, vermoeidheid, duizeligheid, slapeloosheid. Het duurt even om de gebeurtenissen te verwerken. Acute stress duurt niet zo heel lang, tot maximaal één maand kampt men nog met bepaalde symptomen. Wanneer de stress of de symptomen langer aanhouden spreekt men van posttraumatische stress of soms kan het wel evolueren tot chronische stress. In beide gevallen is professionele hulp noodzakelijk.

Posttraumatische stress

Net als bij acute stress, is er bij een posttraumatische stressstoornis sprake van een acute ingrijpende levensgebeurtenis. Integendeel tot bij de acute stress, zijn de symptomen niet van voorbijgaande aard. Dit wil dus zeggen dat zelfs maanden na de gebeurtenis er nog steeds sprake is van stress. Elke kleine prikkel of herinnering aan het trauma blijft de persoon achtervolgen waardoor zelfs het dagdagelijkse functioneren zoals werk of het huishouden niet meer mogelijk zijn.

Chronische stress

Chronische stress eigenlijk datgene wat je moet proberen vermijden, omdat het veel moeilijker is om daaruit te geraken in vergelijking met bovenstaande soorten stress. Bij chronische stress is er sprake van aanhoudende, aanslepende chronische stress. Symptomen die hierbij horen zijn vermoeidheid, slapeloosheid, veel piekeren, depressiviteit, paniekreacties, beperking in het dagelijkse functioneren, angstverschijnselen, hoofdpijn, uitputting, nek- of rugpijn,… . In dit stadium moet er ingegrepen worden en is professionele hulp meer dan noodzakelijk.

Werkstress

Meer dan 10% van het ziekteverzuim heeft als oorzaak stress op het werk. Vrouwen zijn hier meer vatbaar voor. Dit kan te maken hebben met de moeilijke combinatie van werk en gezin, die bij de meeste vrouwen op hun schouders neerkomt. Irritaties, problemen met de kinderen, te weinig tijd voor ontspanning en familie, en al die zaken leiden samen met problemen op het werk tot een veel groter probleem.

Waarom?

Sommige mensen kunnen heel goed om met stress, beter nog, ze hebben stress nodig om beter te kunnen presteren. Waarom heeft de ene mens daar geen problemen mee, en gaat de ander er fysiek aan onderdoor? Dit heeft te maken met een aantal factoren die verantwoordelijk zijn voor het veroorzaken van stress.

1. Onzekerheid

Onzekerheid kan gaan over verschillende zaken namelijk onzekerheid over het behouden van de job, veranderingen in hun functie of uurrooster, dreigend ontslag of reorganisatie,… . Deze onzekerheid kan angstgevoelens, twijfels en depressiviteit uitlokken. Mensen die van nature onzeker zijn worden daar nog meer door getroffen omdat ze dan nog meer gaan eisen en twijfelen aan zichzelf.

2. Controleverlies

Doordat er meer en meer gepresteerd moet worden, en minder naar de menselijke kant wordt gekeken, kunnen mensen het gevoel hebben controle te verliezen over hun job en zichzelf. Alsof er iemand boven hen alles beslist.

3. Vermindering van autonomie

De mate waarin mensen beslissingen mogen nemen beïnvloedt ook het stressniveau. Mensen die bijvoorbeeld weinig inspraak of inbreng hebben op hun werk, vertonen vaak meer stress. Dit komt doordat alles boven hun hoofd beslist wordt, en ze het gevoel hebben dat er naar hen niet geluisterd wordt.

4. Zwakke sociale ondersteuning

Solidariteit komt minder en minder voor, en zeker in erg grote bedrijven. Vaak is het zo dat vandaag de dag werknemer elkaar door hun functie moeten controleren. Ook dit zorgt voor stress.

5. Weinig tijd om te herstellen

Wanneer men ziek valt, heerst er vaak weinig begrip, en verlangt men zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan. Ook is er onbegrip voor mensen die thuis blijven omwille van stressklachten.

Gouden tips

Omgaan met (chronische) stress is niet eenvoudig. Toch is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Veel gezondheidsklachten kunnen voorkomen worden als mensen hun stresssymptomen serieus zouden nemen.

 • Luister naar je lichaam. Durf ‘nee’ zeggen.
 • Durf aan te geven wanneer er een probleem is.
 • Praat erover.
 • Grijp niet te snel naar medicatie.
 • Zorg voor ontspanning: een boek lezen, muziek beluisteren, sauna, sporten,… .
 • Zorg voor sociaal contact.
 • Durf hulp zoeken, je hoeft je niet te schamen, je staat niet alleen!
Categorieën
Liefde en Gezondheid Lifestyle Maatschappij Zorg

Afkicken van suiker

Misschien herken je een aantal van volgende symptomen wel zoals aanslepende vermoeidheid, laag energiegehalte, overgewicht, hoge bloeddruk, veel buikvet,… . Dit zijn allemaal kwaaltjes die te maken kunnen hebben met het opnemen van teveel suikers. Gelukkig kan je er iets aan doen, om af te kicken van suiker moet je een aantal veranderingen doorvoeren in je leefpatroon. Succes ermee, ga voor een gezonder en energieker lever!

Symptomen

Om een goed beeld te geven van alle mogelijke kwaaltjes die bij een suikerverslaving kunnen voorkomen, zetten we ze even op een rij.

 1. Overgewicht (vooral buikvet rond het middel)
 2. Hoge bloeddruk
 3. Lage HDL-waarde of goede cholesterol
 4. Hoge waarden van de bloedglucose
 5. Vermoeidheid
 6. Depressieve gevoelens
 7. Snacken naar zoet
 8. Humeurig

Types suiker

Er zijn verschillende types suiker namelijk glucose, fructose en galactose.

Glucose

Glucose is de meest belangrijke bron van het lichaam voor energie. Glucose vind je terug in zetmeelrijke voedselproducten zoals bijvoorbeeld granen en groenten. Glucose kan je zien als een gezonde suiker.

Fructose

Fructose vind je terug in fruit, stroop, rietsuiker en in honing. Fructose zorgt ervoor dat de calorieën die we opnemen in ons lichaam worden opgeslagen. Te veel fructose is ongezond, deze kan leiden tot een hoge bloeddruk en ook tot diabetes type 2. De inname van fructose dien je dus te beperken tot ongeveer zo’n 35 gram per dag. Als je weet dat er in één stuk cake al 37 gram fructose zit, besef je wel snel dat de meeste mensen dagelijks over de aanbevolen hoeveelheid gaan.

Galactose

Galactose is ook een vrij gezond type suiker. Deze vind je onder andere terug in zuivelproducten.

Fructose minderen

Meteen alle suikers schrappen is erg moeilijk, en mensen die suikerverslaafd zijn kunnen vaak niet zomaar stoppen. Hun lichaam gaat immers reageren op het plotse stoppen. Dit noemen we een ‘cold turkey’. Eigenlijk is het beter om meteen te stoppen, maar is het niet haalbaar dan is het beter om eerst te minderen. Schrap alle tafelsuiker, snoep, koeken, bewerkte voeding, vleeswaren, jam, patisserie, desserten, ontbijtgranen, muesli. Ook bananen, kiwi’s bevatten fructose. Kies eerder voor minder gezoet fruit zoals bessen. Ook gekookte groenten, mager vlees zoals kip of kalkoen, noten en niet al te vette kaas kunnen zeker. Houd dit een twee-tal weken vol.

Alle suikerrijke dranken schrappen

Frisdranken zitten boordevol slechte suikers. Schrap dus al die suikervrije dranken meteen. Het levert je lichaam toch niks op. Vergeet ook de fruitsappen, appelsappen en andere verpakte dranken niet.

Water & thee

De suikerrijke dranken vervang je door water of thee. Thee drinken moet je leren. Je lust het misschien niet meteen, maar er zijn vandaag de dag zoveel lekkere en vooral gezonde smaken te vinden. Er is er vast wel eentje die je lekker vindt. Voldoende drinken is van groot belang. Wanneer je te weinig dringt, ga je dehydrateren en dat versterkt de drang naar zoet.

Ontbijt

Zorg voor een goed ontbijt bestaande uit proteïnen of ook wel eiwitten genoemd. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuiker zich gaat stabiliseren. Goede voorbeelden zijn magere yoghurt of magere melk (met bijvoorbeeld muesli), havermoutpap, gekookt eitje.

Boost je metabolisme

Zorg voor voldoende beweging, en je moet het al niet te ver gaan zoeken. Dagelijkse 30 minuten wandelen, lopen of fietsen helpt je al een pak vooruit. Ook krijg je daardoor voldoende vitamine D binnen en vooral geniet ervan.

Suikervervangers

Er zijn gezonde suikervervangers op de markt die je kan gebruiken om bijvoorbeeld te bakken, in de yoghurt of thee te doen. Voorbeelden zijn stevia, tagatose, agavenectar en canderel.

SUCCES met je nieuwe leven!!

 

 

Categorieën
Maatschappij Zorg

Hoe kies ik een goede zorgverzekering?

Er zijn vandaag de dag verschillende zorgverzekeringen. Hoe kies je nu de beste eruit? Elke zorgverzekering heeft zo zijn eigen voor- en weliswaar ook nadelen. Eigenlijk moet je de zorgverzekering kiezen die het beste bij jou persoonlijke noden aansluit. Om je een duwtje in de goed richting te geven zetten we een aantal aandachtspunten op een rij die je zeker zullen helpen. Succes!!

Wat is een zorgverzekering?

Vanaf 18 jaar is iedereen in Nederland verplicht om een zorgverzekering te hebben. Je bent vrij om je aan te sluiten bij welke verzekering. Een zorgverzekering is een ander woord voor een ziekte onkostenverzekering. Wat dus wil zeggen dat deze je financiële ondersteuning biedt wanneer je ziek wordt. Dit zijn bijvoorbeeld de kosten van een bezoek aan de dokter, een opname in het ziekenhuis, een operatie, medicijnen,… . Een zorgverzekering betaalt niet alles terug, maar wel een groot deelte.

Je hebt twee soorten van zorgverzekering namelijk de basisverzekering en de aanvullende verzekering. Je bent vrij om te kiezen welke soort je afsluiten, maar de basisverzekering is alvast verplicht.

De basisverzekering

De basisverzekering zorgt voor de terugbetaling van de gewone standaardkosten zoals een bezoek bij de dokter, het ziekenhuis, medicijnen.

De aanvullende verzekering

De aanvullende verzekering dekt ook nog andere kosten die in het basispakket niet verzekerd zijn. Denk maar aan anticonceptie, alternatieve geneeswijzen, brillen en contactlenzen, hulp in het buitenland, fysiotherapie, geneesmiddelen, psychologische hulp, tandheelkundige zorg, zwangerschap,… . Dit zijn toch allemaal zaken waar ieder in zijn leven mee geconfronteerd wordt.

Deze aanvullende verzekering is niet verplicht, maar kan voor mensen met veel medische kosten of ouderen zeker aan te raden zijn. Het kost wel een pak meer dan de gewone basisverzekering, maar ziektekosten kunnen dan ook enorm hoog oplopen.

Zorgverzekering kiezen

De juiste zorgverzekering moet je kiezen op basis van je persoonlijke wensen en noden. De zorgverzekering die je vriendin heeft, is daarom niet voor jou de juiste. Kijk goed en denk na over wat je zeker verwacht van je zorgverzekering, en ga dan op zoek naar diegene die dit aanbiedt. Maak gerust een afspraak met iemand van een zorgverzekering, en zorg dat je antwoord krijgt op al je vragen. Sommige zorgverzekeringen bieden bijvoorbeeld meer aan voor jonge gezinnen of net voor ouderen. Afhankelijk tot welke doelgroep je behoort, kan je je eigen keuze maken. Laat je niet ompraten door anderen, maar ga voor diegene waar je je goed bij voelt. Ook kan de afstand voor jou belangrijk zijn. Wil je niet al te ver gaan als je vragen hebt, of om je ziektebriefjes af te geven, zoek dan een verzekering in de buurt.

 

Heel veel succes ermee!

Categorieën
Liefde en Gezondheid Zorg

Hoe voorkom ik RSI op mijn werk

Wat is RSI?

RSI is de verzamelnaam voor spier- en gewrichtsklachten aan de handen, polsen, armen, schouders en/of de nek. Voluit staat RSI voor Repetitive Strain Injury. Dit wil zeggen dat het gaat over een blessure door herhaaldelijke overbelasting van een spier of gewricht. Door een voortdurende overbelasting zet je enorm veel spanning en stress op de spieren en gewrichten waardoor er zich spier- en gewrichtsklachten ontstaan. Ook de muisarm, de tenniselleboog zijn namen van aandoeningen van RSI.

Symptomen

RSI-klachten ontstaan geleidelijk aan en beginnen in de meeste gevallen met tintelingen, een koud en dood gevoel, en lichte pijn. Deze klachten kunnen verergeren tot chronische pijn en stijfheid. Het grote gevaar bij RSI zit in het sluipende verloop van de klachten. De eerste klachten lijken van voorbijgaande aard, maar later treedt constante pijn en vermoeidheid op. Ook irritatie, verlies van kracht, koud gevoel in de gewrichten, zwelling en soms ook verbleking van de huid zijn symptomen die horen bij RSI.

Preventie op het werk

Naast het typwerk en het gebruik van de muis van de computer, spelen ook de werkdruk en arbeidsomstandigheden een rol bij het ontstaan van RSI. RSI wordt vooral veroorzaakt door het herhaaldelijke verkeerd gebruik van bepaalde gewrichten waardoor die overbelasting ontstaat.

Tips op het werk

 • Zorg dat je stoel op de juiste hoogte staat. Je moet met je voeten de grond raken en je benen moeten tegelijkertijd een hoek van 90 graden vormen, terwijl je ook een rechte rug kan vormen.
 • Zorg altijd voor een rechte rug en laat anderen je erop attent maken wanneer je dit niet doet.
 • Zorg voor afwisseling in je werkomstandigheden. Onderbreek computerwerk dus door eens iets anders te gaan doen wat nog op je lijstje staat bijvoorbeeld overleg met een collega, iemand iets bezorgen, … .
 • Ga tijdens je middagpauze een beetje wandelen.
 • Vermijd kou, tocht door een openstaand raam, extreem felle verlichting.
 • Neem uw klachten serieus en meldt deze bij u overste of de bedrijfsarts. Alleen als men weet heeft van de problemen kan men er ook wat aan doen.

Rol van de werkgever

 • Zorg als werkgever voor een goede werkplek- en omgeving. Dit gaat van de bureaustoel tot het computerscherm.
 • Wees alert bij klachten en besteed hier de nodige aandacht aan. Zorg ook dat de werknemers het aangekochte materiaal op de juiste wijze hanteren. Zoals de hoogte van de bureaustoel bijvoorbeeld.
 • Las af en toe eens een korte pauze in waardoor iedereen de benen kan strekken en even wat frisse lucht kan inademen. Onderzoek toont aan dat werknemers die een beetje beweging en zuurstof krijgen, daarna ook veel geconcentreerder zijn en beter presteren. Alleen maar positief dus!
 • Als werkgever is het belangrijk om de klachten van uw personeel serieus te nemen, en tracht de werksituatie dan ook zo goed mogelijk te verbeteren. Tevreden én gezond personeel levert namelijk meer productiviteit.

 

Categorieën
Info Wiki Liefde en Gezondheid Zorg

Hoe voorkom ik rugpijn op mijn werk?

Oorzaken rugpijn

Bij de meeste rugpijnklachten is er geen organische oorzaak te vinden. Dit worden in de medische wereld aspecifieke lage rugpijnklachten. Naast een medisch en sociaal probleem, is rugpijn ook een financieel probleem omdat er veel ziekteverzuim is door klachten van rugpijn. Rugpijn ontstaat in het algemeen door een samenspel van verschillende factoren.

Persoonlijke factoren

Zaken die meespelen als persoonlijke factoren zijn de lichaamsbouw, lichaamsgewicht, stressfactoren, de algemene en lokale conditie van de spieren, hormonale factoren zoals de menstruatie bij vrouwen. Iemand met veel overgewicht en slappe spieren zal ook veel sneller rugpijn hebben door het zware extra gewicht dat ze dagelijks moeten meetorsen. Stressfactoren gaan over externe factoren die een schade hebben toegebracht aan de rug bijvoorbeeld een verrekking, overbelasting of breuk. Dit kan gebeuren door een auto-ongeval, een valpartij,… .

Werk-gerelateerde factoren

Onder werk-gerelateerde factoren vallen alle omstandigheden waarin iemand aan het werk is. Fysiek werk als zware voorwerpen tillen, zittend werk, de hele dag rechtstaan, lopend bandwerk, slechte stoel, verkeerde hoogte van bureau of computer,… . Deze factoren zorgen voor een voortdurend verkeerde houding wat op termijn kan zorgen tot slijtage van de rug en zo tot chronisch rugklachten kan leiden.

Sportieve factoren

Mensen die niet stretchen hebben sneller last van rugpijn. Ook sporten waarbij de rug belast wordt kunnen op lange termijn leiden tot rugpijnklachten zoals turnen, hardlopen, dansen zoals acro en ballet.

Preventie op het werk

Voorkomen is beter dan genezen, dat spreekwoord kent iedereen wel, maar toch wordt er nog te weinig aandacht besteedt op het werk om rugpijnklachten te voorkomen. Toch kan je met enkele kleine aanpassingen heel wat rugpijn voorkomen.

Aanpassen stoel en bureau

Een bureaustoel heeft de juiste grootte wanneer de persoon met de benen in een hoek van 90 graden op de grond kan plaatsen. Bovendien moeten de armsteunen net onder het bureau passen. Ook dit moet op de juiste hoogte staan.

 Computerscherm

Je computerscherm moet op ooghoogte staan. Zo moet je de hals en rug niet op een verkeerde manier belasten om je werk te kunnen uitvoeren.

Rechtstaand werk

Er zijn mensen die de ganse dag moeten rechtstaan, denk maar aan mensen die aan de lopende band werken, in een winkel, leerkrachten,…. . Wanneer je een lange tijd op één plaats stilstaan is het belangrijk om trachten te bewegen. Dit kan je doen door je gewicht af en toe van het ene been naar het andere te verplaatsen, en door rond te lopen wanneer je dit wel kan doen. Regelmatig de knieën heffen, of je benen naar je zitvlak brengen, met de armen en schouders bewegen, kan ook helpen om je lichaam in beweging te houden.

Zware voorwerpen tillen

Mensen die zware voorwerpen moeten tillen, moeten trachten hun rug zoveel mogelijk te sparen. Kan je gebruik maken van een krik, een transpalet, een rolwagen, gebruik dit dan. Moet je toch een zwaar iets tillen, buig dan door de knieën en hou je rug recht.

Blijf in beweging

Het klinkt misschien een beetje gek maar rugklachten behandel je door juist in beweging te blijven. Hardlopen is natuurlijk geen goed idee, maar zwemmen en wandelen zijn perfect. Ook enkele sessies bij een kinesist of fysiotherapeute kunnen je klachten doen afnemen.

Categorieën
Info Wiki Liefde en Gezondheid Zorg

Wat kan ik doen tegen een winterdepressie?

De één heeft er al wat meer last van dan de andere, een winterdepressie. Een winterdepressie heeft dezelfde kenmerken als een gewone depressie, maar gaat meestal wel gewoon weer over wanneer het zonnetje weer gaat schijnen. In dit artikel geven we wat meer informatie over wat een winterdepressie juist inhoudt, en nog veel belangrijker wat je er allemaal tegen kan doen.

Wat is een winterdepressie?

Iedereen heeft wel eens last van depressieve of sombere gevoelens wanneer het dagenlang slecht weer is. Maar wanneer deze seizoensgebonden stemmingswisseling ervoor zorgt dat je niet meer normaal kunt functioneren, wordt dat een winterdepressie genoemd. Deze aandoening heeft te maken met het feit dat onze biologische klok verstoord wordt, en deze niet meer gelijk loopt met het daglicht. Vrouwen lopen vier keer meer risico op een winterdepressie.

Symptomen

De symptomen van een winterdepressie komen overeen met een gewone depressie. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen en is het dus belangrijk erachter te komen of je een winterdepressie of een niet-seizoensgebonden depressie doormaakt. Iemand met een niet-seizoensgebonden depressie voelt zich voortdurend moe, ook wanneer het geen winterperiode is. Ook lukt het hen dan vaak niet om te slapen, ook willen ze dit heel graag, terwijl mensen met een winterdepressie vaak erg veel slapen. Ook de trek in zoetigheden is iets wat typisch bij een winterdepressie hoort, of in de volksmond ook wel de winterblues genoemd. Iemand die lijdt aan een gewone depressie zal eerder gewicht verliezen omdat men totaal geen eetlust heeft.

 • Je voelt je lusteloos en moe.
 • Je bent prikkelbaar en overdreven angstig.
 • Concentratiestoornissen.
 • Toename gewicht.
 • Overdreven eten en slapen.
 • Onbedwingbare drang naar zoetigheden.

Wat doen?

Er zijn verschillende behandelingen om winterdepressies tegen te gaan. Bij de ene werd een bepaalde behandeling al beter dan een andere. Vaak is een combinatie van verschillende dingen de ideale oplossing. Hou er rekening mee dat een winterdepressie, net als een gewone depressie niet zomaar overgaat. Het is een lang proces, en kan bij moeilijke momenten in het leven weer de kop opsteken.

Lichttherapie met UV-licht

Een goede behandeling voor mensen met een winterdepressie is lichttherapie. Hierdoor wordt de afscheiding van melatonine gereguleerd. Men creëert op deze wijze met een wit kunstlicht de stoffen die men anders door de zon binnenkrijgt.

Antidepressiva

Wanneer je twee opeenvolgende seizoenen last hebt van een winterdepressie is het raadzaam om je arts te raadplegen. Het kan zijn dat hij ervoor kiest om je een antidepressivum voor te schrijven.

Fruit

Om te trek tegen zoetigheid tegen te gaan, zorg er dan voor dat je voldoende fruit eet. Deze natuurlijke zoete stoffen zullen de trek in ongezonde zoetigheden doen afnemen, waardoor je ook geen last krijgt van schuldgevoelens of gewichtstoename.

Praten

Het is belangrijk om erover te kunnen praten, vertel wat er in je hoofd omgaat. Als mensen weten wat er met je aan de hand is, pas dan kunnen ze er ook begrip voor opbrengen. Durf je het niet meteen aan iemand uit je omgeving te vertellen, kies dan voor een vertrouwenspersoon. Je arts kan je hierin bijstaan, en je eventueel doorverwijzen. Denk positief en weet dat je er nooit alleen voor staat.

Categorieën
Liefde en Gezondheid Zorg

Wat te doen om oorsuizen te voorkomen?

Oorsuizen zijn herkenbaar door het horen van fluiten, sissen, bromtonen in één of beide oren. Anderen horen dit niet, het is enkel jij die dit hoort. Oorsuizen zijn heel erg vervelend, en kunnen evolueren tot tinnitus. Dit moet je zeker vermijden want tinnitus is onomkeerbaar. Oorsuizen kunnen iemand belemmeren om normaal te functioneren omdat ze een voortdurende ruis op de achtergrond horen.

Oorzaken

De oorzaak van oorzaken vind je in de hersenen. Bepaalde hersendelen worden overactief en geven daardoor voortdurend signalen via de oren. Een directe oorzaak van oorsuizen is er vaak niet te vinden. Het kan wel te maken hebben met één van onderstaande zaken.

 • Gehoorschade door harde geluiden bijvoorbeeld na een rockconcert. Na een dag is het oorsuizen meestal weer verdwenen.
 • Emotionele spanningen door stress, oververmoeidheid, posttraumatische stress, depressiviteit, angst.
 • Een opgelopen hoofdletsel.
 • Gehoorverlies.
 • Gebruik van bepaalde medicijnen.
 • Diabetes of suikerziekte.
 • Een hoge bloeddruk.
 • Ziekte van Alzheimer.
 • Ziekte van lyme.
 • Ziekte van ménière.
 • Operatie aan het oor.
 • Een ontsteking van een tand.
 • Chronische middenoorontsteking.
 • Overmatig oorsmeer.

Oorsuizen voorkomen

Tijdelijke oorsuizen kunnen voorkomen na bijvoorbeeld een concert of bezoek aan de discotheek. Veel jongeren ervaren dit de ochtend erna. In deze gevallen gaan de oorsuizen meestal na enkele uren of dagen vanzelf weer weg. In discotheken en op festivals staat het geluid veel te hard. Dit zorgt wel voor blijvende gehoorschade bij jongeren. Dit kun je wel voorkomen door gehoorbescherming zoals oordopjes te dragen. Misschien vind je het niet zo cool, maar jouw gehoor is toch wel veel meer waard. Zorg er ook voor dat je op voldoende afstand van de speakers staat. Las ook af en toe een pauze in door de zaal te verlaten of door even op grote afstand te gaan staan. Hierdoor geef je de oren even wat rust.

Behandeling

Er bestaat nog steeds geen behandeling voor oorsuizen of tinnitus. Soms past men een infuusbehandeling toe om het bloed weer te doen stromen. Deze behandeling moet wel worden toegepast binnen de twee weken na het ontstaan van de oorsuizen. Binnen deze tijd is de kans op een verbetering 80%. Helemaal verdwijnen is niet mogelijk. Bij oorsuizen is het belangrijk om meteen NKO-arts te consulteren. Dit omdat sommige vormen van oorsuizen wel nog beter behandeld kunnen worden. Wanneer je vermoed dat de oorsuizen veroorzaakt worden door het gebruik van geneesmiddelen, raadpleeg je arts daarover maar stop in geen geval zomaar met de geneesmiddelen. Antidepressiva en kalmeermiddelen kunnen mensen helpen een beetje rust te krijgen want oorsuizen wegen mentaal zwaar door.

Moeite met inslapen?

Mensen met oorsuizen hebben vaak ook problemen om goed te slapen. Dit omdat ze het voortdurende suizen op de achtergrond blijven horen. Het wordt nooit echt stil in hun hoofd, en om in te slapen heb je wel die rust en stilte nodig. Het opzetten van rustige muziek op de achtergrond kan je afleiden van het gesuis in je oren. Oorsuizen hebben vaak een emotionele oorzaak daarom kan psychotherapie helpen om die oorzaak aan te pakken. De oorsuizen verdwijnen niet altijd, maar een verbetering kan iemand helpen om weer te kunnen functioneren in het dagelijkse leven.