Categorieën
Info Wiki Liefde en Gezondheid Lifestyle

Wat te doen als je ondergewicht hebt?

De hele wereld lijkt bezeten te zijn door slank en mooi zijn, maar té mager is dan ook weer niet mooi. Er zijn twee mogelijkheden, ofwel ben je van nature erg mager en wil je er dus ook graag iets aan doen. Ofwel lijd je aan een eetstoornis namelijk anorexia nervosa. In onderstaand artikel geven we tips om ondergewicht aan te pakken. Wanneer je lijd aan anorexia is het ook belangrijk van je professioneel te laten begeleiden om dit probleem goed te kunnen aanpakken.

Ondergewicht?

Medisch gezien spreekt men van ondergewicht wanneer je een BMI (Body Mass Index) hebt die lager is dan 20. Een BMI tussen 20 en 25 is ideaal. Ondergewicht geeft je naast esthetische klachten ook lichamelijke problemen. Mensen met ondergewicht worden vaker ziek omdat ze minder weerstand/reserves hebben. Hun organen zijn minder beschermd. Ze hebben het sneller koud, minder energie, last van aanslepende vermoeidheid,… . Het is dus van alle belang om niet te wachten en ondergewicht meteen aan te pakken.

Factoren

Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij ondergewicht. Voeding en sport is uiteraard één van de belangrijkste oorzaken. Iemand die veel te weinig eet, of in verhouding te veel sport, verbruikt meer dan hij opneemt en zal steeds blijven afvallen. Ook geslacht, genen en motivatie spelen een rol. Aankomen is niet makkelijk, net zoals afvallen niet altijd makkelijk verloopt, maar opgeven is geen optie.

Tips

 • Maak tijd om te winkelen, te koken en rustig te eten. Kook en eet samen met anderen als je niet graag alleen eet.
 • Gebruik olijfolie of margarine met een goede vetzuursamenstelling in plaats van de magere minarine.
 • Kies voor gezonde vetten zoals zalm, noten en zaden.
 • Kies voor volle producten. Vol wil niet zeggen ongezond. Denk maar aan volle yoghurt, volle melk, 40+kaas.
 • Maak als broodbeleg zelf enkele salades met als basis ei en mayonaise met daarin garnaal, krab,… . Een beetje variatie is altijd leuk.
 • Maak van eten geen probleem, maak het aangenaam en fijn, geniet ervan.
 • Kies voor linzen, rijst en pasta in plaats van gekookte aardappelen. Ook aardappelpuree is een prima alternatief.
 • Neem een extra boterham (kan ook prima als tussendoortje).
 • Doe aan krachttraining, maar zorg dan ook dat je voldoende eiwitten eet, hierdoor gaan je spieren groeien.
 • Ban alle magere producten. Vermijd bijvoorbeeld even een mager gegrild stukje kip, maar kies voor een gebakken hamburger of een steak.
 • Kies voor 3 grote hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes. Een structuur aanhouden zorgt ervoor dat eten een gewoonte wordt, iets dat je gewoon doet. Na een tijdje zal ook je lichaam zelf aangeven dat het eten nodig heeft.
 • Drink niet alleen maar water. Kies ook eens voor een drank zoals bijvoorbeeld appelsap, ananassap, frisdrank, zuivelproducten.
 • Kies af en toe ook eens voor gefrituurde gerechten.
 • Zorg ook voor voldoende groenten en fruit in je menu.
 • Heerlijke sauzen maken je gerechten echt lekker.
 • Kies voor dextrose in plaats van voor suiker.
 • Aankomen betekent niet jezelf volproppen met allerlei lekkers, je kunt dit zeker en vast met gezonde producten doen, maar uiteraard lekker genieten van iets ongezonds mag zeker ook.
 • Indien je het niet goed meer weet of je voelt dat je het niet alleen kan, schakel dan professionele hulp in. Je hoeft er niet alleen voor te staan.

 

SUCCES ERMEE!!!

Categorieën
Info Wiki Lifestyle Maatschappij Zorg

Hoe ga ik om met een tegenslag?

Vroeg of laat worden we allemaal met tegenslagen geconfronteerd. Het is niet makkelijk, en als je met een tegenslag geconfronteerd wordt, lijkt alle grond vanonder je voeten te zakken. Je weet even niet meer hoe alles aan te pakken. Toch is er altijd licht aan het einde van de tunnel. Hoe je precies met tegenslagen kunt omgaan, lichten we toe in dit artikel.

Onverwachts

Tegenslagen komen altijd onverwachts en iedereen denkt altijd dat het op geen slechter moment had kunnen komen. De echte waarheid hierachter zit dat tegenslag altijd op een slecht moment komt. Niemand is er voorbereid op, maar wanneer ze voordoen moeten we proberen ze te overleven.

Steun

Wanneer je geconfronteerd wordt met een tegenslag denk maar aan bijvoorbeeld een overlijden, scheiding, verlies van je baan of je woning, ziekte, enzovoort, dit zijn allemaal zeer ingrijpende gebeurtenissen in je leven. Probeer net op deze moment steun te vinden bij je familie en vrienden. Meer dan ooit heb je op dergelijk moment mensen nodig die naar je luisteren en je onvoorwaardelijk steunen. Ze kunnen je misschien niet meteen vooruit helpen, maar ze kunnen er wel voor je zijn in deze moeilijke periode. Vraag ook om steun wanneer je deze niet meteen vraagt. Mensen zien niet altijd in hoe moeilijk je het hebt. Hulp vragen is geen schande, je moet het gewoon doen.

Verdergaan

Na een tegenslag, moet je uiteindelijk ook weer verder met je leven. Hoe moeilijk ook, de wereld draait door. Soms duurt het even vooral je weer verder kan. Ergens moet je terug opnieuw beginnen. Jezelf en je leven weer gaan opbouwen. Zoek naar de positieve elementen in je leven. Wees lief voor jezelf en omarm alle steun die je hebt om je heen. Wanneer het je in je eentje niet lukt om je leven weer op de rails te krijgen, kan je altijd professionele hulp inroepen. Op zo’n moment kan je je huisarts inschakelen die je kan doorverwijzen naar de juiste vorm van hulpverlening.

Tot slot!

Hoe moeilijk en hoe donker het op sommige momenten in je leven ook is na een zware tegenslag, geef nooit op. Je mag even uitrusten, verdrietig en boos zijn, rouwen en zelfs stilstaan bij je tegenslag, maar geef niet op. Het leven is veel te kostbaar. Na al je tegenslagen zal de zon weer gaan schijnen, ook voor jou!!

Categorieën
Educatie Financieel en Economie Lifestyle Maatschappij

Leer je talenten kennen voor op de arbeidsmarkt

Het wordt steeds moeilijker om een plaats te vinden op onze arbeidsmarkt. Veel mensen zoeken werk, en de arbeidsplaatsen lijken er minder en minder te worden. Daarom is het belangrijk om al vroeg te weten wat jouw talenten zijn, zodat je ze optimaal kan gebruiken op de arbeidsmarkt. We zetten de tien belangrijkste talenten in dit artikel voor jou op een rij. Wellicht zijn er enkele talenten die jij ook bezit, maar die je nog niet volledig ontwikkeld hebt, hoog tijd om aan de slag te gaan dus!

Kritisch oog

Vandaag de dag wordt alles meer en meer computergestuurd, toch is een kritisch oog in elke baan van belang. Een computer is geen mens, en kan dus belangrijke informatie mislopen. Een computer kan geen vragen stellen, heeft geen menselijk inzicht, dit zijn vaardigheden die bij elke baan van pas komen.

Anderen aanvoelen

Werkgevers zoeken mensen die sociaal voelend zijn, dit wil dus zeggen dat je beschikt over grote sociale en emotionele vaardigheden, ook dit hebben computers niet in zich. Wie een hoog sociaal IQ heeft, kan snel de emoties van collega’s en andere mensen op de werkvloer aflezen, zo worden problemen sneller opgemerkt en wordt de goede werking van het bedrijf niet bedreigd. Mensen presteren sowieso beter als ze goed opschieten met de collega’s en zich goed voelen op het werk.

Snel én creatief

Snelheid en resultaten, daar houdt een werkgever van, als je daarbij ook nog eens erg creatief bent, dan ben je helemaal binnen. In verschillende jobs heeft creativiteit een meerwaarde. Bij unieke problemen, kan je soms met een beetje creativiteit een uitkomst bereiken.

Talen

Aangezien veel bedrijven wereldwijd contacten hebben is het spreken van meerdere talen geen overbodige luxe. Ook vind je meer en meer collega’s op de werkvloer met diverse roots. Alleen al om binnen Europa te werken verwacht men een goede kennis van het Nederlands, Frans, Engels en Duits.

Nieuwsgierigheid

Veel problemen waar bedrijven vandaag de dag mee kampen zijn op zijn minst complex te noemen. Er bestaat niet één manier om ze op te lossen. Een gezonde dosis nieuwsgierigheid kan jou als werknemer uitdagen om meer te weten te komen over het probleem, en steeds te blijven zoeken naar de juiste oplossing. Het is als het ware jouw motivator om een oplossing te vinden.

Leergierig

Wanneer je nieuw op de werkvloer bent, of zelfs nog maar op het sollicitatiegesprek moet je laten zien dat je erg graag bij wil leren, en dat je ervan houdt om meer te weten te komen over het bedrijf. Ga in gesprek met oudere collega’s, lees erover, zoek het internet af en blijf leren.

Tot slot

Het is belangrijk om je bewust te zijn van je eigen talenten, en dat je deze kan inzetten in het werkveld. Zorg ook dat je werkgever ziet welke jouw talenten zijn en dat ze wel degelijk nuttig zijn voor het bedrijf. Veel succes ermee!

 

 

 

 

 

Categorieën
Liefde en Gezondheid Lifestyle Zorg

Wat kunnen probiotica voor je betekenen?

Tegenwoordig word je om de oren geslagen met probiotica, maar wat zijn dit juist en zijn ze echt zo goed voor je lichaam? In dit artikel komen we het allemaal te weten.

Wat zijn probiotica?

Probiotica is een verzamelnaam voor de goede bacteriën die een gunstig effect zouden hebben op onze algemene gezondheid, met onze darmen op nummer 1. Producten met als merknaam yakult, actimel, activia en vifit zijn de melkproducten waarvoor veel reclame wordt gemaakt. Dit zijn producten waar probiotica inzit, maar in dit artikel gaan we stilstaan bij de probiotica in zijn pure vorm in tabletten, poeders en druppels. Deze zijn verkrijgbaar bij elke apotheek. Wanneer je twijfelt vraag dan raad aan je apotheker of arts, zij kunnen vast en zeker antwoord geven op al je vragen.

Wat doen ze?

Deze pure vorm van probiotica helpen de spijsvertering, de darmflora, bevorderen het immuunsysteem, verminderen bepaalde allergieën, helpen diarree te voorkomen en zouden ook preventief werken bij allerlei gynaecologische kwaaltjes. Misschien kan je sommige zaken zelfs met probiotica gaan voorkomen in plaats van ze te laten uitmonden in een veel groter medisch problemen. Voorkomen is altijd beter dan genezen.

Darmflora?

Probiotica is het meest gunstige voor onze darmflora, maar wat is dat nu precies darmflora? De darmflora is een verzamelnaam van alle bacteriën in de darm. De samenstelling van de darmflora is bij iedere persoon anders. Er moet een goed evenwicht zijn tussen de goede en slechte bacteriën, en de goede bacteriën moeten natuurlijk in de grote meerderheid zijn. De darmwand bevat afweercellen die samenwerken met de goede darmbacteriën. Deze goede cellen zorgen voor een goede weerstand en beschermt dus zo tegen ziekten.

Praktisch?

Je hoeft natuurlijk niet dagelijks je ganse leven probiotica te slikken. Wat je kan doen is af en toe eens een kuur van veertien dagen nemen. Dit heeft zeker al een gunstige invloed op je algemene gezondheid. Na een kuur antibiotica is het ook zeer zinvol om probiotica te nemen. Ook na chemotherapie, een cortisonenkuur of een lange inname van pijnstillers helpt probiotica je lichaam weer in evenwicht te brengen.

De juiste probiotica

Er bestaan uiteraard verschillende merken probiotica. De meest bekende zijn ‘Herborist’ met het preparaat ‘Herba Muco Flora’. Dit is een natuurlijk product dat twee à drie uur in de maag kan blijven. Er zit ook insuline in, wat ervoor zorgt dat de natuurlijke bacteriën weer gaan aangroeien. Er zit ook glutamine in, dit is een aminozuur dat een energieboost geeft aan de slijmvliescellen, waardoor zich die weer gaan herstellen.

Tot slot

Probiotica is geen wondermiddeltje, maar het is wetenschappelijk bewezen dat het wel degelijke een positieve invloed heeft op onze algemene gezondheid, met onze darmflora op de eerste plaats.

Categorieën
Algemeen Lifestyle Maatschappij Zorg

Gepest op het werk

Dagelijks worden mensen slachtoffer van pesterijen op hun werk. Heel wat mensen worden getreiterd, vernederd en uitgescholden. Wanneer wordt plagen pesten, en wanneer loopt de emmer over? En nog beter, hoe stop je deze pesterijen?

Word ik gepest?

Veel mensen kampen met twijfels en vragen omtrent het pesten. Zijn het nu eerder flauwe grappen, of gaat het toch echt wel om pesterijen? Het is niet makkelijk om de ernst van een situatie in te schatten, al zeker niet voor werkgevers die buiten dit alles staan. Soms denken mensen dat de schuld bij zichzelf ligt, dat ze te asociaal en emotioneel zijn, en alles groter maken dan het in werkelijkheid is. Het is ook niet makkelijk om toe te geven dat je gepest wordt, dat je een slachtoffer bent.

Definitie pesten

De wet definieert pesten als volgt: ‘Meerdere gelijkaardige of uiteenlopende onrechtmatige feiten, die plaatshebben gedurende een bepaalde tijd en die tot doel of gevolg hebben dat de persoonlijkheid, waardigheid of de fysieke of psychische integriteit van een persoon wordt aangetast.’ Op de werkvloer wil dit dus zeggen wanneer iemand herhaaldelijk het doelwit is van kritiek, venijnige roddels, plagerijen, buitengesloten, mishandeld of uitgescholden wordt, kan dit als pesterijen worden aanzien.

Impact

Het maakt niet of het één iemand is, of een hele groep die dit iemand aandoet. Jouw welzijn op het werk wordt bedreigd en dat is al erg genoeg. De impact van pesten op het werk mag niet onderschat worden. Dit kan leiden tot totale isolatie, daling van zelfvertrouwen en eigenwaarde en leiden tot een depressie. Ook kunnen deze spanningen invloed hebben op het gezin.

Stappen ondernemen

Het is van groot belang dat er wordt opgetreden vooraleer iets compleet uit de hand gaat lopen. Vaak is het al te laat wanneer de bedrijfsleiding op de hoogte wordt gebracht.

Persoonlijke aanpak

Een persoonlijk gesprek tussen de betrokken partijen lijkt de meest eenvoudige oplossing. Toch moet je hier heel veel voorzichtig mee zijn. Zo’n gesprekken kunnen al snel de verkeerde kant opgaan, en eindigen met beschuldigingen, ruzies en nog meer schuldgevoelens. Hierdoor kunnen pesterijen zelfs verergeren. Men kan altijd trachten om rond te tafel te gaan zitten met een bemiddelaar of arbeidspsycholoog die beide partijen hoort, en waardoor men tot een soort wapenstilstand komt. Het is van belang dat de beide partijen hun fouten erkennen, en samen weer aan een positieve relatie willen bouwen.

Interne procedures

Als praten niet helpt, en de situatie uit de hand dreigt te lopen, zijn er altijd nog een aantal wettelijke interne procedures voorzien. De arbeidspsycholoog kan stappen uitwerken om tot een informele oplossing te komen. Met informeel bedoelt men dat alles met de nodige discretie aanpakt, dus zonder dat de andere werknemers dit te weten komen. Men zorgt voor opvang van de slachtoffers, en ondersteunt hen, en helpt zoeken naar oplossingen. Er kan een klacht naar de werkgever gestuurd worden, en deze kan dan indien nodig acties ondernemen. Ontslag is wel degelijk een aanvaardbare sanctie voor pesterijen.

Tot slot

Als slachtoffer is het belangrijk te weten dat je hier niet alleen in staat. Probeer erover te praten, probeer iemand in te schakelen die jou kan helpen dit te doen stoppen. Je bent meer waard dan zo over je heen te laten lopen. Neem je leven in handen, en laat een ander dit niet doen voor jou. Hulp vragen is geen teken van opgeven, het betekent juist dat je sterk genoeg bent, sterk genoeg om wel door te gaan!

Categorieën
Liefde en Gezondheid Lifestyle Maatschappij Zorg

Chronische werkstress wegwerken

Meer en meer mensen kampen vandaag de dag met chronische werkstress. Iedereen heeft wel eens last van stress, bij een belangrijke deadline, of wanneer het thuis even moeilijker gaat bijvoorbeeld. Wanneer wordt (werk)stress ernstig, wanneer wordt het chronisch? En nog beter, hoe los je het op?

Wat is stress?

Stress is een biologische reactie van ons lichaam die ons waarschuwt voor gevaar. Dit fenomeen komt voort vanuit de prehistorie waar ons lichaam ons waarschuwde wanneer we moesten vechten of vluchten. Via prikkels in onze hersenen kwam er een biochemische reactie tot stand. Adrenaline en cortisol zijn stresshormonen die veranderingen in ons lichaam teweeg brengen. Hierdoor gaat de hartslag versnellen, de bloeddruk verhogen, de oogpupillen verwijden, enzovoort. Dat is de biologische reactie die stress in ons lichaam veroorzaakt. Stress is meestal een tijdelijk iets, mensen voelen de hormonen door hun lichaam gieren, maar later krijgt het lichaam de tijd om weer in balans te komen. Stress die blijft aanhouden, en dit evolueert in chronische stress is nefast voor onze gezondheid.

Soorten stress

Er zijn verschillende soorten stress te onderscheiden. Er is acute stress, posttraumatische stress, en chronische stress.

Acute stress

Acute stress doet zich voor in levensbedreigende situaties, op het moment zelf. Voorbeelden zijn bij een aanslag of een ongeval. Het zijn onverwachte gebeurtenissen waar mensen compleet door overdonderd worden. Bij acute stress kan men verschijnselen ervaren zoals angst, vermoeidheid, duizeligheid, slapeloosheid. Het duurt even om de gebeurtenissen te verwerken. Acute stress duurt niet zo heel lang, tot maximaal één maand kampt men nog met bepaalde symptomen. Wanneer de stress of de symptomen langer aanhouden spreekt men van posttraumatische stress of soms kan het wel evolueren tot chronische stress. In beide gevallen is professionele hulp noodzakelijk.

Posttraumatische stress

Net als bij acute stress, is er bij een posttraumatische stressstoornis sprake van een acute ingrijpende levensgebeurtenis. Integendeel tot bij de acute stress, zijn de symptomen niet van voorbijgaande aard. Dit wil dus zeggen dat zelfs maanden na de gebeurtenis er nog steeds sprake is van stress. Elke kleine prikkel of herinnering aan het trauma blijft de persoon achtervolgen waardoor zelfs het dagdagelijkse functioneren zoals werk of het huishouden niet meer mogelijk zijn.

Chronische stress

Chronische stress eigenlijk datgene wat je moet proberen vermijden, omdat het veel moeilijker is om daaruit te geraken in vergelijking met bovenstaande soorten stress. Bij chronische stress is er sprake van aanhoudende, aanslepende chronische stress. Symptomen die hierbij horen zijn vermoeidheid, slapeloosheid, veel piekeren, depressiviteit, paniekreacties, beperking in het dagelijkse functioneren, angstverschijnselen, hoofdpijn, uitputting, nek- of rugpijn,… . In dit stadium moet er ingegrepen worden en is professionele hulp meer dan noodzakelijk.

Werkstress

Meer dan 10% van het ziekteverzuim heeft als oorzaak stress op het werk. Vrouwen zijn hier meer vatbaar voor. Dit kan te maken hebben met de moeilijke combinatie van werk en gezin, die bij de meeste vrouwen op hun schouders neerkomt. Irritaties, problemen met de kinderen, te weinig tijd voor ontspanning en familie, en al die zaken leiden samen met problemen op het werk tot een veel groter probleem.

Waarom?

Sommige mensen kunnen heel goed om met stress, beter nog, ze hebben stress nodig om beter te kunnen presteren. Waarom heeft de ene mens daar geen problemen mee, en gaat de ander er fysiek aan onderdoor? Dit heeft te maken met een aantal factoren die verantwoordelijk zijn voor het veroorzaken van stress.

1. Onzekerheid

Onzekerheid kan gaan over verschillende zaken namelijk onzekerheid over het behouden van de job, veranderingen in hun functie of uurrooster, dreigend ontslag of reorganisatie,… . Deze onzekerheid kan angstgevoelens, twijfels en depressiviteit uitlokken. Mensen die van nature onzeker zijn worden daar nog meer door getroffen omdat ze dan nog meer gaan eisen en twijfelen aan zichzelf.

2. Controleverlies

Doordat er meer en meer gepresteerd moet worden, en minder naar de menselijke kant wordt gekeken, kunnen mensen het gevoel hebben controle te verliezen over hun job en zichzelf. Alsof er iemand boven hen alles beslist.

3. Vermindering van autonomie

De mate waarin mensen beslissingen mogen nemen beïnvloedt ook het stressniveau. Mensen die bijvoorbeeld weinig inspraak of inbreng hebben op hun werk, vertonen vaak meer stress. Dit komt doordat alles boven hun hoofd beslist wordt, en ze het gevoel hebben dat er naar hen niet geluisterd wordt.

4. Zwakke sociale ondersteuning

Solidariteit komt minder en minder voor, en zeker in erg grote bedrijven. Vaak is het zo dat vandaag de dag werknemer elkaar door hun functie moeten controleren. Ook dit zorgt voor stress.

5. Weinig tijd om te herstellen

Wanneer men ziek valt, heerst er vaak weinig begrip, en verlangt men zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan. Ook is er onbegrip voor mensen die thuis blijven omwille van stressklachten.

Gouden tips

Omgaan met (chronische) stress is niet eenvoudig. Toch is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Veel gezondheidsklachten kunnen voorkomen worden als mensen hun stresssymptomen serieus zouden nemen.

 • Luister naar je lichaam. Durf ‘nee’ zeggen.
 • Durf aan te geven wanneer er een probleem is.
 • Praat erover.
 • Grijp niet te snel naar medicatie.
 • Zorg voor ontspanning: een boek lezen, muziek beluisteren, sauna, sporten,… .
 • Zorg voor sociaal contact.
 • Durf hulp zoeken, je hoeft je niet te schamen, je staat niet alleen!
Categorieën
Liefde en Gezondheid Lifestyle Maatschappij Zorg

Afkicken van suiker

Misschien herken je een aantal van volgende symptomen wel zoals aanslepende vermoeidheid, laag energiegehalte, overgewicht, hoge bloeddruk, veel buikvet,… . Dit zijn allemaal kwaaltjes die te maken kunnen hebben met het opnemen van teveel suikers. Gelukkig kan je er iets aan doen, om af te kicken van suiker moet je een aantal veranderingen doorvoeren in je leefpatroon. Succes ermee, ga voor een gezonder en energieker lever!

Symptomen

Om een goed beeld te geven van alle mogelijke kwaaltjes die bij een suikerverslaving kunnen voorkomen, zetten we ze even op een rij.

 1. Overgewicht (vooral buikvet rond het middel)
 2. Hoge bloeddruk
 3. Lage HDL-waarde of goede cholesterol
 4. Hoge waarden van de bloedglucose
 5. Vermoeidheid
 6. Depressieve gevoelens
 7. Snacken naar zoet
 8. Humeurig

Types suiker

Er zijn verschillende types suiker namelijk glucose, fructose en galactose.

Glucose

Glucose is de meest belangrijke bron van het lichaam voor energie. Glucose vind je terug in zetmeelrijke voedselproducten zoals bijvoorbeeld granen en groenten. Glucose kan je zien als een gezonde suiker.

Fructose

Fructose vind je terug in fruit, stroop, rietsuiker en in honing. Fructose zorgt ervoor dat de calorieën die we opnemen in ons lichaam worden opgeslagen. Te veel fructose is ongezond, deze kan leiden tot een hoge bloeddruk en ook tot diabetes type 2. De inname van fructose dien je dus te beperken tot ongeveer zo’n 35 gram per dag. Als je weet dat er in één stuk cake al 37 gram fructose zit, besef je wel snel dat de meeste mensen dagelijks over de aanbevolen hoeveelheid gaan.

Galactose

Galactose is ook een vrij gezond type suiker. Deze vind je onder andere terug in zuivelproducten.

Fructose minderen

Meteen alle suikers schrappen is erg moeilijk, en mensen die suikerverslaafd zijn kunnen vaak niet zomaar stoppen. Hun lichaam gaat immers reageren op het plotse stoppen. Dit noemen we een ‘cold turkey’. Eigenlijk is het beter om meteen te stoppen, maar is het niet haalbaar dan is het beter om eerst te minderen. Schrap alle tafelsuiker, snoep, koeken, bewerkte voeding, vleeswaren, jam, patisserie, desserten, ontbijtgranen, muesli. Ook bananen, kiwi’s bevatten fructose. Kies eerder voor minder gezoet fruit zoals bessen. Ook gekookte groenten, mager vlees zoals kip of kalkoen, noten en niet al te vette kaas kunnen zeker. Houd dit een twee-tal weken vol.

Alle suikerrijke dranken schrappen

Frisdranken zitten boordevol slechte suikers. Schrap dus al die suikervrije dranken meteen. Het levert je lichaam toch niks op. Vergeet ook de fruitsappen, appelsappen en andere verpakte dranken niet.

Water & thee

De suikerrijke dranken vervang je door water of thee. Thee drinken moet je leren. Je lust het misschien niet meteen, maar er zijn vandaag de dag zoveel lekkere en vooral gezonde smaken te vinden. Er is er vast wel eentje die je lekker vindt. Voldoende drinken is van groot belang. Wanneer je te weinig dringt, ga je dehydrateren en dat versterkt de drang naar zoet.

Ontbijt

Zorg voor een goed ontbijt bestaande uit proteïnen of ook wel eiwitten genoemd. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuiker zich gaat stabiliseren. Goede voorbeelden zijn magere yoghurt of magere melk (met bijvoorbeeld muesli), havermoutpap, gekookt eitje.

Boost je metabolisme

Zorg voor voldoende beweging, en je moet het al niet te ver gaan zoeken. Dagelijkse 30 minuten wandelen, lopen of fietsen helpt je al een pak vooruit. Ook krijg je daardoor voldoende vitamine D binnen en vooral geniet ervan.

Suikervervangers

Er zijn gezonde suikervervangers op de markt die je kan gebruiken om bijvoorbeeld te bakken, in de yoghurt of thee te doen. Voorbeelden zijn stevia, tagatose, agavenectar en canderel.

SUCCES met je nieuwe leven!!

 

 

Categorieën
Lifestyle Maatschappij

Hoe kan ik een testament opmaken

Een testament opmaken of laten opmaken is helemaal niet zo moeilijk. Een testament is een geschreven document dat u tijdens u leven opstelt, en waarin u aangeeft aan wie u uw goederen wenst over te laten na uw overlijden met andere woorden u duidt uw erfgenamen aan. Het is raadzaam om tijdens u leven stil bij te staan bij waar u wilt dat uw goederen belanden of wat er met andere zaken dient te gebeuren wanneer u overlijdt.

Waarom?

Een testament laten opmaken doe je om er zeker van te zijn dat je goederen na je dood bij de juiste mensen terecht komen. Voor wat geld betreft zijn er wettelijke regels in verband met het erven (het erfrecht). Om je geld hoef je je dus geen zorgen te maken. Wanneer je echtgenoot nog leeft, gaat het geld naar hem of haar, zo niet dan wordt het verdeeld onder de kinderen of andere wettelijke rechthebbenden. Een testament maak je meer op voor het verdelen van andere goederen zoals inboedel van een huis, muntstukken,…. . Een testament kan moeilijk genegeerd worden dus als je wil dat er na je dood bepaalde zaken verdeeld worden, kan je het best op deze manier regelen.

Soorten testament

Er zijn twee soorten testament waarvoor je kan kiezen, je hebt enerzijds het eigenhandig testament en anderzijds het notarieel testament. Er bestaat ook een internationaal testament. Dit wordt zelden gebruikt.

Het eigenhandig testament

Een eigenhandig testament is een testament dat met de hand door jou is geschreven. Er zijn een aantal voorwaarden voor een eigenhandig testament om geldig te zijn. Het testament moet eigenhandig geschreven zijn, gedagtekend en ondertekend zijn door de testamentopmaker. Waarop het geschreven wordt is niet belangrijk, maar het moet wel blijvend zijn.

Het notarieel testament

Het notarieel testament is een testament dat u dicteert aan uw notaris en twee getuigen of aan twee notarissen. U schrijft u wilsbeschikkingen dus zelf niet op, uw notaris doet dit. Dit wordt ook wel een authentiek testament genoemd omdat deze geldig is zolang deze niet van valsheid beticht wordt. Wat de notaris noteert kan niet worden betwist.

Het internationaal testament

Het internationaal testament is een testament dat nodig is wanneer er een internationaal bestanddeel is in verband met de erving. Dit kan zijn omtrent de erflater, de erfontvanger of de goederen. Dit testament moet opgemaakt worden door een notaris met getuige of twee notarissen samen. Het is schriftelijk, maar hoeft niet door de erflater handgeschreven zijn. De taal speelt geen enkele rol, elk testament is geldig wanneer het volgens de officiële regels is opgesteld.

Categorieën
Algemeen Financieel en Economie Lifestyle

Hoe kan ik besparen op mijn bruiloft?

Het is dan eindelijk zover, je hoort de bruidsklokken al luiden, je gaat trouwen! Een fantastische gebeurtenis, maar tegelijkertijd zit je stiekem al te rekenen hoeveel je dit gaat kosten en of je wel alles zal kunnen verwezenlijken waar je al zoveel jaren van droomt. Hoe kan je nu toch een prachtig huwelijk beleven, en tegelijk wat aan de kostprijs van afdoen. Wij zetten enkele tips voor jou op een rijtje, en alvast van harte gefeliciteerd.

Budget

Eerst en vooral is een goede planning belangrijk. Stel voorop wat je budget op, en kijk van daaruit wat je daar allemaal mee kan doen. Ga niet over je budget. Hoe aantrekkelijk het ook is om het beste van het beste te kopen, je wil nadien niet met een hoop rekeningen blijven zitten die je niet kan betalen. Dat zou pas een domper op de feestvreugde zijn, en geef toe een huwelijk beginnen met schulden is nu ook niet bepaald romantisch.

Delen in de kosten

Misschien weet je zelf van je eigen ouders, of de ouders van je echtgenoot/echtgenote dat zij een deel aan de kant hebben staan voor het huwelijk van hun kind. Wanneer je hiervan weet hebt, is het alvast mooi meegenomen.

Welke dag?

De dag waarop je trouwt is ook voor de prijs van belang. Vrijdag is een populaire dag om te trouwen, maar op woensdag en donderdag zijn de locaties veel goedkoper. Het is natuurlijk moeilijk om je gasten uit te nodigen dan want iedereen werkt, maar misschien kan je kiezen voor een intieme receptie en later nog een grotere.

Lunchtijd

Wanneer je trouwt rond de middag, kan je kiezen voor een brunch/lunch in plaats van een groot avondfeest. Tijdens de middag gaan gasten ook niet zoveel drinken en bespaar je dus veel geld op drank. Je kan dan ’s avonds altijd nog een etentje organiseren met de naaste familie, wat je dan ook heel wat geld op een groot diner en de zaal bespaard.

Seizoensgebonden bloemen

Kies voor bloemen in je bruidsboeket waarvan het het seizoen is. Die zijn dan veel goedkoper. Heel goedkoop zijn bloemen met een lange steel. Je kiest er zo twee of drie uit en laat deze samenbinden met een mooi lint. Voor enkele euro’s heb je zo een prachtig boeketje waar je anders heel wat euro’s voor betaald.

Bruidstaart vs cupcakes

Een bruidstaart mag niet ontbreken op een huwelijk, maar deze kan je zeker vervangen door de populaire cupcakes. Je kan er zelfs een heus buffet maken met allerlei verschillende smaken en vormen. Succes gegarandeerd!

Huwelijksreis

Geen geld meer over voor de huwelijksreis? Vraag dan aan de gasten geld of reischeques om naar zonnigere oorden te vertrekken. Probleem meteen opgelost, en voor gasten is een cadeautip ook meteen makkelijk.

Vervoer

Het trouwvervoer kost tegenwoordig ook gigantisch veel geld. Beter nog is te kiezen voor je eigen vervoer. Misschien heb je wel familie of vrienden die een mooi of origineel voertuig hebben?

Trouwjurk

Ook een trouwjurk is een zware kost. Iedere dame wil natuurlijk schitteren op haar grote dag. Alleen jammer dat die jurk daarna jaren in de kast zal hangen. Op tweedehandswebsites vind je mensen die hun jurk voor minder dan de helft aanbieden. En zo’n jurk is eigenlijk ook nog nieuw. Begin op tijd met je zoektocht, en je vindt vast wel wat je zoekt. Ook kunnen zowel trouwjurken als kostuums gehuurd worden, voor jou en je suite.

 

Veel succes, plezier en geniet op je grote dag!!

 

Categorieën
Algemeen Financieel en Economie Lifestyle Maatschappij

Hoe kan ik 1000 euro per jaar besparen?

Alles wordt steeds duurder en duurder, en meer en meer mensen dreigen in armoede terecht te komen of ze moeten het door omstandigheden gewoon opeens met veel minder geld moeten stellen. Daarom is besparen meer dan ooit een must. Met enkele eenvoudige tips en aanpassingen kun je als gezin op 1 jaar wel minstens 1000 euro besparen.

1000 euro?

Bedenk eens wat jij met 1000 euro allemaal kan doen. Een reisje boeken, investeren in een bromfiets of een nieuwe auto, een nieuwe garderobe voor je hele gezin, een flatscreen TV, en nog zo veel meer. Ik ben er zeker van dan ieder van jullie wel iets leuks kan bedenken om met dat geld te doen. Wat als ik je zeg dat dit geld gewoon ter jullie beschikking is volgend jaar. Dankzij enkele aanpassingen en tips kan je die 1000 euro bijeen sparen. Lees snel verder en starten maar!

Breng je kosten in kaart

Eerst en vooral moet je weten hoe je er financieel voor staat. Belangrijk is dus om te weten hoeveel geld er maandelijks binnenkomt en weer buitengaat. Beter nog is te weten aan waaraan je je geld uitgeeft. Maak een schrift en houd hierin je vaste kosten bij zoals huur, leningen, voeding, benzine, vaste kosten voor gas, elektriciteit, medicijnen, schoolkosten, enzovoort. Nu je dit allemaal in kaart gebracht hebt, zie je duidelijk waar al je geld naartoe gaat. Nu moet je gaat uitzoeken op welke vaste kosten je eerst en vooral kan gaan besparen.

Besparen op vaste kosten

Wanneer je op vaste kosten kan besparen levert dit meteen een maandelijks extraatje op. Dit is iets wat je dan voor altijd kan aanhouden en dus voortaan wat meer aan leuke dingen kan uitgeven of gewoon sparen, dat is nog een betere optie.

Voorbeelden om te besparen op je vaste kosten

 1. Bekijk je telefoon- en internetabonnement grondig: Wanneer je een abonnement aangaat, geven ze je daar vaak gratis opties aan, die je nadien toch moet betalen en vaak gebruik je die extra opties niet eens. Schrappen die handel dus en besparen!
 2. Verzekeringen: Maak een afspraak met de bank en bekijk je polissen. Welke dure polissen zijn overbodig? Schrap deze dan. Als je niet op reis gaat bijvoorbeeld, heb je echt geen reisverzekering nodig. Die kan je later nog altijd aansluiten als je wel reisplannen hebt.
 3. Zorg wel altijd voor een degelijke brand-, en zorgverzekering. Kies een zorgverzekering op maat. Als jonge gezonde student bijvoorbeeld heb je voldoende aan een basispakket.
 4. Onnodige lasten schrappen: Misschien zijn er zaken waarvoor je betaalt, maar die je niet echt nodig hebt of amper gebruikt. Denk maar aan het lidgeld voor je bibliotheek bijvoorbeeld. Het is stom om ervoor te betalen als je er nooit heengaat, een abonnement op een tijdschrift dat je eigenlijk ook online kan lezen, enzovoort.

Extra tips

Naast het besparen op je vaste kosten zijn er nog een aantal zaken die je op jaarbasis enkele euro’s of zeg maar heel wat euro’s kunnen opleveren.

 1.  Carpoolen of het openbaar vervoer: Gedaan met elke dag met de auto naar je werk rijden. Ga voor carpoolen en spreek met collega’s of mensen die in de omgeving wonen om samen te rijden. Zo bespaar je naast tijd, ook de druk op ons milieu en bovendien heb je sociaal contact. Ook het openbaar vervoer is een prima alternatief. Op de bus/trein/tram heb je bovendien de tijd om al wat voorbereidend werk te doen, te lezen of wat bij te slapen.
 2. Kortingsbonnen en promoties: Speur het internet af en hou de reclameblaadjes voor promoties in de gaten. Regelmatig zal je kortingsbonnen of bonnen voor gratis producten vinden.
 3. Niet-merkproducten: Kies voor producten zonder merk. De producten zijn even goed en vaak de helft goedkoper.
 4. Leg een groentetuintje aan: Groenten en fruit zijn erg duur. Door deze zelf te telen heb je er naast verse goedkope groenten, ook een hoop plezier aan.

SUCCES ERMEE!