9 Jaar voor de televisie en waarom televisie kijken voor zombies is

Gewoon daarom! Omdat televisie kijken saai is, omdat je er nauwelijks iets van leert, omdat er alleen onzin op is: omdat mensen die zelf geen leven hebben, kijken naar iets zodat ze toch iets hebben om over te praten. Geen idee hoe het zo gekomen is. Vroeger was het niet zo. Maar vroeger is geweest, beter praten we over het heden. Televisie kijk je wanneer je wilt ontsnappen aan de werkelijkheid, wanneer je liever toekijkt dan actie onderneemt. Wanneer je een mild gevoel van gelukzaligheid ontwikkeld, bij het lef of de ambitie die een ander heeft, zonder hiervoor zelf risico te lopen. Er is niks schandelijker dan op het werk of op school vertellen over iets dat je gezien hebt op televisie. Waarvoor je de ‘moeite’ hebt genomen om op de bank te zitten.

Excuses en je droom naleven

Vaak hoor je het excuus: ik heb lang gewerkt vandaag, dus daarom heb ik het recht om te ontspannen voor de televisie. Allemaal prima, maar besef dat je daar zelf voor kiest en gemiddeld meer dan 9 jaar van je leven voor de televisie zit (+- 3 uur per dag / 365 dagen per jaar / 75 jaar lang).

Bedenk eens wat je in al die tijd kunt doen. Je kinderen leren kennen, de meeste van je dromen waar maken, alle boeken lezen die je interessant vindt, met vrienden afspreken. Veel filosofen zijn ooit tot de conclusie gekomen dat liefde het belangrijkste is in een mensenleven. Al het andere is nauwelijks van belang. Er is ooit een documentaire/film gemaakt, de naam ben ik kwijt, over een man die zijn hele leven heeft gefilmd. Wanneer hij oud is besluit hij de films eens terug te kijken. Door de film heen zie je hem steeds meer films doorspoelen en weggooien. Hij wordt boos op zichzelf. Waarom heb ik zoveel tijd in een baan gestopt? Waarom heb ik zoveel tijd van mijn leven verspild? Totdat hij aankomt bij een stukje waarbij hij en zijn toenmalige vriendin ergens in een bootje dobberen en genieten van het leven. Hij herhaalt het stuk steeds weer en is blij dat zijn leven toch niet helemaal nutteloos is geweest.

De weg van de minste weerstand is meebewegen met de massa. Het is een cliché maar het gebeurt altijd en overal. Pas wanneer je luistert naar wat je zelf precies wilt kun je echt gelukkig worden. Dit betekend soms af te wijken van het gebaande pad. Vrienden en familie zullen je tegenspreken, zij weten toch immers wat het beste voor jou is, ze kennen jouw ziel toch? Misschien zijn ze bang voor hartverscheurende pijn wanneer ze iemand zijn dromen ziet realiseren en beseffen dat hun eigen dromen ergens ver weg gestopt zijn, omringd door smart.

Durf te dromen

Als kind was het leven makkelijk; vrij van verplichtingen. Met de jaren komen echter ook verplichtingen. Hoe je ook beweegt je stoot altijd wel iemand voor het hoofd en we worden voorzichtiger. Net zolang tot we meebewegen met de rest en onze individualiteit verliezen.

Het is tijd om los te breken uit je eigen bunker en je dromen na te jagen als een duivel. Het fijne van onze maatschappij is dat er altijd een vangnet klaar staat als er iets misgaat. Zelf heb ik geen grootse dromen, maar in een zekere zin juist wel omdat het moed vereist. Ik heb an sich weinig respect voor iemand met een goede baan en een mooi huis, maar juist veel respect voor de armoedzaaier die een gouden ziel en een briljanten karater heeft: die weet waar het leven voor staat.

Wat ik wil? Een passief inkomen opbouwen omdat ik dat leuk vindt (bijvoorbeeld d.m.v. dit artikel), veel met vrienden optrekken, reizen om nieuwe mensen te ontmoeten, een eigen blokhuis bouwen en het ontwikkelen van een geraffineerd en vriendelijk karakter. Dat is het, dat is wat ik wil!

Wanneer je zelf meer wilt dan je buren, de duurste auto en de nieuwste gadgets dan laat je je leven dicteren door anderen. Je moet voor bevestiging naar binnen kijken en niet naar buiten. Als je op zoek bent naar macht en status (wat een natuurlijk instinct is) moet je die uitbrengen via je karakter en persoonlijkheid. Materiele zaken zijn vergankelijk en zeggen niks over wie jij bent. Beoordeel een ander dus nooit om wat hij bezit, maar om wat hij is.

Een van de belangrijkste dingen om mee te beginnen is het besef dat geluk overal om je heen is. Als je kunt genieten van anderen, van een zonsopgang. Als niks je gelukkiger kan maken dan ’s morgens opstaan en een wandeling door het bos te maken, dan ben je goed bezig. Televisie vertroebelt ons zicht op realiteit. Materiele zaken verblinden ons met dingen die niet belangrijk zijn.

Het kost me grote moeite om te beschrijven wat ik bedoel aangezien het over gevoelens gaat. Het begint echter allemaal met je televisie verbannen (behalve voor onderstaande films :). Het lijkt alsof de televisie ons bind aan een bestaan als zombie, wanneer je hier vrij van bent kun je veel beter je keuzes bepalen. Om je op weg te helpen:

P.s. de 2e links in het rijtje hierboven leiden naar Bol.com waar ik affiliate bent. Als je daar dan een aankoop doet krijg ik een klein bedrag, maar het kost jou niks. Hierdoor help je mij op weg mijn doelen te verwezenlijken. Wanneer je dat niet wilt, klikt dan gewoon op de eerste link.