Aandelen en investeren de ultieme tips voor starters

Een investering wordt breed gedefinieerd als het halen van een bepaald doel dat over de lange termijn gesteld wordt. Een manier om te investeren heet beleggen. Het product waar in belegd wordt is vrij eenvoudig verhandelbaar, dit zijn bijvoorbeeld aandelen. Wanneer men wil investeren in aandelen zijn een aantal zaken van groot belang om je winst mogelijkheid niet meteen te verkwanselen. In dit artikel staan een aantal tops opgesomd om je hierbij te helpen gebaseerd op een aantal boeken over investeren.

 

De koers is niet of nauwelijks te voorspellen

Tenzij je inside informatie hebt over het bedrijf waarin je investeert, kun je niet voorspellen hoe een koers zich gaat ontwikkelen. Er zijn theorieën die het verloop van een koers analyseren om te bepalen hoe de koers zich ontwikkeld. Dit is echter grote onzin. Aandelen staan voor het bedrijf wat er achter zit en bedrijven houden zich niet aan wiskundige regels. Natuurlijk kunnen er bepaalde trends zijn. Een bedrijf dat regenjassen verkoopt presteert bijvoorbeeld beter in een regenachtig jaar. Maar deze informatie kun je ontlenen aan het karakter van het bedrijf en niet uit simpel de grafiek. Wanneer je simpel en alleen naar een koersverloop kijkt kun je dus niet bepalen hoe die zich gaat ontwikkelen. Laat je dus vooral niet leiden door je gevoel en door statistieken alleen.

Beperk kleine aankopen en ga voor de grote

Wanneer je veel kleine aankopen doet brengt dit veel transactiekosten met zich mee. Soms zijn deze kosten zeer groot en is het haast onmogelijk om dit ooit weer terug te verdienen. Beter is het om in een keer een grote aankoop te doen. Percentueel gezien vallen de transactiekosten dan mee.

Kopen en vasthouden

Investeerders in aandelen zijn soms dag en nacht met hun aandelen bezig. Prima voor grote bedrijven, maar tijdrovend en onnodig voor kleine particulieren. Wanneer je als particulier een klein bedrag investeert is het constant switchen tussen aandelen een kostbare aangelegenheid. Wederom komen de transactiekosten om de hoek kijken. Beter is het om een keer een aandelen portefeuille te kiezen en daar jaren mee verder te gaan. Op de lange termijn zijn je aandelen dan vaak winstgevend, maar let er wel op dat je goed spreidt.

Spreid je aandelen

Om je risico te verkleinen (maar tevens ook je kans op een hoge winstuitkering) is het verstandig om je portefeuille te spreiden. Koop niet alleen aandelen, maar ook obligaties of vastgoed. Spreiding over verschillende economische eenheden (bijvoorbeeld China, VS en Europa) kan ook verstandig zijn. Vaak worden bepaalde portefeuilles aangeboden waarin je kunt investeren, bijvoorbeeld door de Rabobank. Hierbij bepaal je zelf hoeveel risico je wilt lopen.

Actief versus passief verhandelen

Zoals eerder vermeld is het verstandig om je aandelen voor een langere tijd vast te zetten. Maar wanneer je bijvoorbeeld een portefeuille aanschaft wordt er binnen deze portefeuille wel actief gehandeld. Rabobank heeft mensen in dienst die dagelijks de stand van zaken bekijken en er voor zorgt dat je portefeuille op een goede koers blijft. Probleem is echter wel dat deze mensen ook betaald moeten worden en dat gaat natuurlijk weer af van jouw winst.

Investeren in Trackers

Je kunt overwegen om te investeren in trackers. Deze worden aangeboden door een bedrijf die er voor zorgt dat je aandelen een bepaalde koers volgen, bijvoorbeeld de AEX. Doordat de AEX redelijk stabiel is heb je een redelijke zekerheid dat je door de jaren heen een winstpercentage op strijkt. Wanneer je trackers koopt wordt er in principe door het bedrijf niet meer gehandeld in aandelen, de kosten hiervoor zijn dus ook klein.

Investeer geld dat je kunt missen

Investeer geld in aandelen dat je over hebt. Dit betekend dat je emotioneel afstand kunt nemen van je geld. Wanneer je het geld zou verliezen zou je er geen lagere levensstandaard op na moeten houden. Emoties zijn vaak een slechte raadgever bij aandelen. Wanneer een koers omlaag duikelt worden sommige mensen emotioneel geraakt en verkopen ze in een opwelling al hun aandelen. Grotere bedrijven kopen ze vervolgens op en een paar dagen later stabiliseert de koers zich weer. Angst is een slechte raadgever.

Leer over aandelen en investeren

Pas wanneer je ‘de beurs’ helemaal begrijpt kun je het spelletje echt goed meespelen. Lees boeken zoals A Random Walk Down Wall Street. Bovenstaande tips zijn beknopte samenvattingen van een aantal belangrijke zaken, maar pas wanneer je de context goed begrijpt worden deze tips echt relevant.