Misschien herken je een aantal van volgende symptomen wel zoals aanslepende vermoeidheid, laag energiegehalte, overgewicht, hoge bloeddruk, veel buikvet,… . Dit zijn allemaal kwaaltjes die te maken kunnen hebben met het opnemen van teveel suikers. Gelukkig kan je er iets aan doen, om af te kicken van suiker moet je een aantal veranderingen doorvoeren in je leefpatroon. Succes ermee, ga voor een gezonder en energieker lever!
Symptomen
Om een goed beeld te geven van alle mogelijke kwaaltjes die bij een suikerverslaving kunnen voorkomen, zetten we ze even op een rij.
- Overgewicht (vooral buikvet rond het middel)
- Hoge bloeddruk
- Lage HDL-waarde of goede cholesterol
- Hoge waarden van de bloedglucose
- Vermoeidheid
- Depressieve gevoelens
- Snacken naar zoet
- Humeurig
Types suiker
Er zijn verschillende types suiker namelijk glucose, fructose en galactose.
Glucose
Glucose is de meest belangrijke bron van het lichaam voor energie. Glucose vind je terug in zetmeelrijke voedselproducten zoals bijvoorbeeld granen en groenten. Glucose kan je zien als een gezonde suiker.
Fructose
Fructose vind je terug in fruit, stroop, rietsuiker en in honing. Fructose zorgt ervoor dat de calorieën die we opnemen in ons lichaam worden opgeslagen. Te veel fructose is ongezond, deze kan leiden tot een hoge bloeddruk en ook tot diabetes type 2. De inname van fructose dien je dus te beperken tot ongeveer zo’n 35 gram per dag. Als je weet dat er in één stuk cake al 37 gram fructose zit, besef je wel snel dat de meeste mensen dagelijks over de aanbevolen hoeveelheid gaan.
Galactose
Galactose is ook een vrij gezond type suiker. Deze vind je onder andere terug in zuivelproducten.
Fructose minderen
Meteen alle suikers schrappen is erg moeilijk, en mensen die suikerverslaafd zijn kunnen vaak niet zomaar stoppen. Hun lichaam gaat immers reageren op het plotse stoppen. Dit noemen we een ‘cold turkey’. Eigenlijk is het beter om meteen te stoppen, maar is het niet haalbaar dan is het beter om eerst te minderen. Schrap alle tafelsuiker, snoep, koeken, bewerkte voeding, vleeswaren, jam, patisserie, desserten, ontbijtgranen, muesli. Ook bananen, kiwi’s bevatten fructose. Kies eerder voor minder gezoet fruit zoals bessen. Ook gekookte groenten, mager vlees zoals kip of kalkoen, noten en niet al te vette kaas kunnen zeker. Houd dit een twee-tal weken vol.
Alle suikerrijke dranken schrappen
Frisdranken zitten boordevol slechte suikers. Schrap dus al die suikervrije dranken meteen. Het levert je lichaam toch niks op. Vergeet ook de fruitsappen, appelsappen en andere verpakte dranken niet.
Water & thee
De suikerrijke dranken vervang je door water of thee. Thee drinken moet je leren. Je lust het misschien niet meteen, maar er zijn vandaag de dag zoveel lekkere en vooral gezonde smaken te vinden. Er is er vast wel eentje die je lekker vindt. Voldoende drinken is van groot belang. Wanneer je te weinig dringt, ga je dehydrateren en dat versterkt de drang naar zoet.
Ontbijt
Zorg voor een goed ontbijt bestaande uit proteïnen of ook wel eiwitten genoemd. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuiker zich gaat stabiliseren. Goede voorbeelden zijn magere yoghurt of magere melk (met bijvoorbeeld muesli), havermoutpap, gekookt eitje.
Boost je metabolisme
Zorg voor voldoende beweging, en je moet het al niet te ver gaan zoeken. Dagelijkse 30 minuten wandelen, lopen of fietsen helpt je al een pak vooruit. Ook krijg je daardoor voldoende vitamine D binnen en vooral geniet ervan.
Suikervervangers
Er zijn gezonde suikervervangers op de markt die je kan gebruiken om bijvoorbeeld te bakken, in de yoghurt of thee te doen. Voorbeelden zijn stevia, tagatose, agavenectar en canderel.
SUCCES met je nieuwe leven!!