Wat moet je na verwijdering van een teek doen?
Tekenbeten zijn pijnloos. Wanneer je regelmatig een tekenbeet hebt gehad kun je ze herkennen aan een unieke en kenmerkende lichte jeuk. Wanneer u eenmaal een tekenbeet hebt gehad ontstaat kort daarna vaak een kleine rode vlek die na een week of twee verdwijnt.
Dé kenmerkende eigenschap van een besmetting met de Borrelia bacterie is een rode kring om de plaats waar de tekenbeet heeft plaatsgevonden. Deze kring kan tot 3 maand na de tekenbeet ontstaan en openbaart zich vaak pas na drie weken. Wanneer u geen rode kring heeft is het nog steeds mogelijk dat u een besmetting heeft. Niet elke besmetting resulteert namelijk in een rode kring op de huid! Over het algemeen is het moeilijk om vast te stellen of je daadwerkelijk de ziekte van Lyme hebt opgelopen wanneer je door een Borrelia bacterie besmet bent. Wanneer je door een teek bent gebeten is het verstandig naar een huisartsenpost te gaan wanneer:
- Je binnen drie maanden last krijgt van een rode kring in de buurt van de gebeten huid (vaak wordt deze kring in de loop van de tijd groter);;
- Je een teek niet zelf kunt verwijderen;
- Er een teek waarschijnlijk langer dan 24 uur op uw huid heeft gezeten;
- Wanneer je je binnen drie maanden grieperig voelt met koorts, hoofdpijn, spierpijn en vermoeidheid;
- Wanneer je na een tekenbeet dubbel zie of een scheef gezicht krijgt;
- Wanneer je na een beet pijn, tintelingen of minder kracht in je been hebt;
- Wanneer je na een beet een of meer dikke en pijnlijke gewrichten rijgt, meestal aan armen of benen.
De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de Borrelia Burgdorferi bacterie. Deze infectie dient te worden behandelt met antibiotica. Een antibiotica kuur van 30 dagen zou alle Borrelia bacterie moeten doden en dus de ziekte van Lyme verhelpen. Helaas is een antibiotica kuur niet altijd voldoende om de ziekte definitief te verhelpen. In zo’n geval is het vaak zo dat de patiënt zich een tijdje goed voelt waarna de oorspronkelijke klachten toch weer terug keren. In dit geval spreekt men ook wel van een hardnekkige infectie.
Een probleem met tekenbeten is dat artsen vaak terughoudend reageren op klachten na een tekenbeet. Vaak wordt het bloed onderzocht en zolang er geen anti-stoffen tegen de Borrelia wordt gevonden wordt er geen actie ondernomen. De gebruikelijke testen die aantonen of je besmet bent of niet tonen dit meestal pas na twee maanden. Soms kunnen deze testen ook een vals-negatieve uitslag geven. Terwijl er overigens wel goede testen zijn, zoals de Elispot LTT Borrelia test, die al na 10 dagen uitsluitsel kan geven.
Het ‘probleem’ met de Borrelia bacterie is namelijk dat ze lang in het lichaam verborgen kan blijven. Terwijl veel andere bacteriën zich constant delen in het lichaam, en het lichaam dus ook constant antistoffen aanmaakt, kan de Borrelia bacterie in een soort slaaptoestand verkeren. Deze slaaptoestand komt voornamelijk voor wanneer er te kort of op een verkeerde manier antibiotica wordt toegediend. Deze slaaptoestand kan jarenlang duren voordat de bacterie weer ‘ontwaakt’ en zich gaat delen in het lichaam.
Een manier om toch te ontdekken of een teek besmet was (dit hoeft overigens niet te betekenen dat je zelf ook besmet bent) is door hem te laten onderzoeken met de Teek-Care Tekentest.
2 reacties