Bescherming tegen teken

Dit artikel is nog in ontwikkeling

Wanneer u in de natuur bent wezen wandelen of in de tuin bezig bent geweest is het verstandig om uzelf goed te controleren bij thuiskomst. Controle dient vooral plaats te vinden onder de knieholtes en oksels, maar teken kunnen zich overal vastbijten. Het is ook mogelijk dat teken op kleding zijn ‘blijven hangen’ of ergens op je sokken verstopt zijn.

Hoe voorkom je dat je teken krijgt?

Wanneer je een goede controle doet zijn teken prima te ontdekken. Voor de zekerheid kunt u echter ook preventieve maatregelen nemen om de kans op een teek te verkleinen:

  1. Draag een lange broek;
  2. Stop je broekspijpen in je sokken zodat teken niet via uw benen naar boven kunnen klimmen;
  3. Draag schoenen die goed zijn afgesloten;
  4. Draag een shirt, trui of jas met lange mouwen;
  5. Neem een douche om eventueel loszittende teken af te spoelen;
  6. Blijf op verharde paden en vermijd contact met struiken of hoog gras.
  7. Draag een hoofddeksel;
  8. Let speciaal op kinderen. Kinderen lopen (of meestal rennen) vaker door struiken of bos heen en kunnen dus eerder teken oplopen.
  9. Schud uw kleren, schoenen en rugtas goed uit na een dag in de natuur of uw eigen tuin om eventuele teken te verwijderen.
  10. Was al uw kleren eventueel op minimaal 60 graden om eventuele achtergebleven teken te doden. Zelf heb ik, of iemand in mijn omgeving, nooit ervaren dat teken in kleding ‘blijven hangen’. Het lijkt er op dat teken op de huid gaan zitten of ze het simpelweg niet lukt om op kleding te blijven zitten. Natuurlijk is het wel mogelijk dat teken verstrikt raken met name in sokken of schoenen en soms in broekzakken. Deze zaken dienen dus het grondigst gecontroleerd te worden.

+ Filmpje youtube van Agis Teekenfilm / www.tickkey.com?

Al deze maatregelen zorgen er misschien voor dat je er minder van kunt genieten om in het bos te lopen. Of onnodig angstig wordt voor het krijgen van een teek. Dit is onnodig, wanneer je een goede controle uitvoert nadat je in het bos bent geweest hoef je je om teken niet bepaald druk te maken. Vaak worden verhalen over teken in bepaalde media overdreven. In deze artikelen staat ook alleen informatie over het geval dát er iets gebeurt. Voor hetzelfde geld kun je honderden keren door het bos loop zonder ooit een teek op te lopen. Maar een gewaarschuwd mens telt nog steeds voor twee.

Welke producten zijn er op de markt om je tegen teken te beschermen?

Veel boswachters, houtzagers of andere mensen die lang in de natuur zijn dragen tekenwerende kleding. Deze kunt u zelf maken door tekenwerende spray op uw kleding te spuiten. Dit kan echter ook door tekenwerende kleding te kopen, bijvoorbeeld….Deze kleding zorgt voor een permanente teekafwering en is geimpregneerd met een teekafwerend middel. Zelf heb ik ook van deze teekafwerende kleding. Sinds het dragen van deze kleding heb ik geen teek meer gehad, ook al ben ik minstens twee dagen per week in het bos te vinden.

Wanneer je eenmaal een teek hebt kun je deze het beste verwijderen met een tekenpincet of tekentang. Zelf verwijder ik de teken altijd met mijn nagels. Dit gaat prima en heeft precies dezelfde werking als een tekentang. Je moet echter wel weten wat je doet, wanneer je nog nooit een teek hebt verwijdert is zo’n tang zeker nuttig.

U kunt de kans op tekenbeten verkleinen door hoog gras en struiken te vermijden en in de natuur op wandelpaden te blijven. Goed sluitende kleding (met lange mouwen en broekspijpen in de sokken) kan enige bescherming geven. Kleine kinderen kunnen een pet dragen om het hoofd tegen teken te beschermen.

Gaat u op pad in een omgeving waar veel teken vóórkomen, dan kunt u zich extra tegen tekenbeten beschermen door uw huid in te smeren met een insectenwerend middel waar DEET in zit. Dit is te koop bij drogisten en apotheken. Voor volwassenen mag er maximaal 50% DEET in het middel zitten, voor kinderen maximaal 20%. Lees de aanwijzingen op de verpakking. Sommige mensen krijgen huidproblemen van DEET.

 Voor zover ons bekend is er in Nederland maar één tekenwerend middeltje verkrijgbaar: de Care Plus Natural Tick Deo. Dit kun je via internet bij Tropenzorg bestellen: www.careplus.nl. Goede alternatieven zijn insectenwerende middeltjes met de stof Deet erin (30-50%, kleine kinderen wat minder). Naar verluidt werkt ook Autan, aangebracht op de broekspijpen, goed. Verder is proefondervindelijk bij soldaten vastgesteld dat het eten van knoflook teken op afstand houdt.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Tekenbeet

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.