—
Wil je leren hoe ik een passief inkomen probeer te verdienen? En hoe deze website, info-wiki.org, daar mee geholpen heeft? Kijk dan eens op deze pagina: Een Passief Inkomen Verdienen.
—
Meer en meer mensen kampen vandaag de dag met chronische werkstress. Iedereen heeft wel eens last van stress, bij een belangrijke deadline, of wanneer het thuis even moeilijker gaat bijvoorbeeld. Wanneer wordt (werk)stress ernstig, wanneer wordt het chronisch? En nog beter, hoe los je het op?
Wat is stress?
Stress is een biologische reactie van ons lichaam die ons waarschuwt voor gevaar. Dit fenomeen komt voort vanuit de prehistorie waar ons lichaam ons waarschuwde wanneer we moesten vechten of vluchten. Via prikkels in onze hersenen kwam er een biochemische reactie tot stand. Adrenaline en cortisol zijn stresshormonen die veranderingen in ons lichaam teweeg brengen. Hierdoor gaat de hartslag versnellen, de bloeddruk verhogen, de oogpupillen verwijden, enzovoort. Dat is de biologische reactie die stress in ons lichaam veroorzaakt. Stress is meestal een tijdelijk iets, mensen voelen de hormonen door hun lichaam gieren, maar later krijgt het lichaam de tijd om weer in balans te komen. Stress die blijft aanhouden, en dit evolueert in chronische stress is nefast voor onze gezondheid.
Soorten stress
Er zijn verschillende soorten stress te onderscheiden. Er is acute stress, posttraumatische stress, en chronische stress.
Acute stress
Acute stress doet zich voor in levensbedreigende situaties, op het moment zelf. Voorbeelden zijn bij een aanslag of een ongeval. Het zijn onverwachte gebeurtenissen waar mensen compleet door overdonderd worden. Bij acute stress kan men verschijnselen ervaren zoals angst, vermoeidheid, duizeligheid, slapeloosheid. Het duurt even om de gebeurtenissen te verwerken. Acute stress duurt niet zo heel lang, tot maximaal één maand kampt men nog met bepaalde symptomen. Wanneer de stress of de symptomen langer aanhouden spreekt men van posttraumatische stress of soms kan het wel evolueren tot chronische stress. In beide gevallen is professionele hulp noodzakelijk.
Posttraumatische stress
Net als bij acute stress, is er bij een posttraumatische stressstoornis sprake van een acute ingrijpende levensgebeurtenis. Integendeel tot bij de acute stress, zijn de symptomen niet van voorbijgaande aard. Dit wil dus zeggen dat zelfs maanden na de gebeurtenis er nog steeds sprake is van stress. Elke kleine prikkel of herinnering aan het trauma blijft de persoon achtervolgen waardoor zelfs het dagdagelijkse functioneren zoals werk of het huishouden niet meer mogelijk zijn.
Chronische stress
Chronische stress eigenlijk datgene wat je moet proberen vermijden, omdat het veel moeilijker is om daaruit te geraken in vergelijking met bovenstaande soorten stress. Bij chronische stress is er sprake van aanhoudende, aanslepende chronische stress. Symptomen die hierbij horen zijn vermoeidheid, slapeloosheid, veel piekeren, depressiviteit, paniekreacties, beperking in het dagelijkse functioneren, angstverschijnselen, hoofdpijn, uitputting, nek- of rugpijn,… . In dit stadium moet er ingegrepen worden en is professionele hulp meer dan noodzakelijk.
Werkstress
Meer dan 10% van het ziekteverzuim heeft als oorzaak stress op het werk. Vrouwen zijn hier meer vatbaar voor. Dit kan te maken hebben met de moeilijke combinatie van werk en gezin, die bij de meeste vrouwen op hun schouders neerkomt. Irritaties, problemen met de kinderen, te weinig tijd voor ontspanning en familie, en al die zaken leiden samen met problemen op het werk tot een veel groter probleem.
Waarom?
Sommige mensen kunnen heel goed om met stress, beter nog, ze hebben stress nodig om beter te kunnen presteren. Waarom heeft de ene mens daar geen problemen mee, en gaat de ander er fysiek aan onderdoor? Dit heeft te maken met een aantal factoren die verantwoordelijk zijn voor het veroorzaken van stress.
1. Onzekerheid
Onzekerheid kan gaan over verschillende zaken namelijk onzekerheid over het behouden van de job, veranderingen in hun functie of uurrooster, dreigend ontslag of reorganisatie,… . Deze onzekerheid kan angstgevoelens, twijfels en depressiviteit uitlokken. Mensen die van nature onzeker zijn worden daar nog meer door getroffen omdat ze dan nog meer gaan eisen en twijfelen aan zichzelf.
2. Controleverlies
Doordat er meer en meer gepresteerd moet worden, en minder naar de menselijke kant wordt gekeken, kunnen mensen het gevoel hebben controle te verliezen over hun job en zichzelf. Alsof er iemand boven hen alles beslist.
3. Vermindering van autonomie
De mate waarin mensen beslissingen mogen nemen beïnvloedt ook het stressniveau. Mensen die bijvoorbeeld weinig inspraak of inbreng hebben op hun werk, vertonen vaak meer stress. Dit komt doordat alles boven hun hoofd beslist wordt, en ze het gevoel hebben dat er naar hen niet geluisterd wordt.
4. Zwakke sociale ondersteuning
Solidariteit komt minder en minder voor, en zeker in erg grote bedrijven. Vaak is het zo dat vandaag de dag werknemer elkaar door hun functie moeten controleren. Ook dit zorgt voor stress.
5. Weinig tijd om te herstellen
Wanneer men ziek valt, heerst er vaak weinig begrip, en verlangt men zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan. Ook is er onbegrip voor mensen die thuis blijven omwille van stressklachten.
Gouden tips
Omgaan met (chronische) stress is niet eenvoudig. Toch is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Veel gezondheidsklachten kunnen voorkomen worden als mensen hun stresssymptomen serieus zouden nemen.
- Luister naar je lichaam. Durf ‘nee’ zeggen.
- Durf aan te geven wanneer er een probleem is.
- Praat erover.
- Grijp niet te snel naar medicatie.
- Zorg voor ontspanning: een boek lezen, muziek beluisteren, sauna, sporten,… .
- Zorg voor sociaal contact.
- Durf hulp zoeken, je hoeft je niet te schamen, je staat niet alleen!