De ziekte van Lyme

Dit artikel is nog in ontwikkeling

Wat is de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme loop je normaal gesproken op door een teek die besmet is met de Borrelia Burgdorferi bacterie en vervolgens een mens besmet. De ziekte van lyme kan worden opgedeeld in drie fases die verschillende stadia van de ziekte weergeven.

Fase 1

De eerste fase van de ziekte van Lyme kan worden beschreven als een lokale huidinfectie. De eerste fase kan worden beschreven als een rode ringvormige huiduitslag na de beet van een teek. Deze kring treed meestal op zo’n drie weken nadat je gebeten bent. In de meeste gevallen is de kern van deze kring helder van kleur, maar deze kern kan ook zwart of blaarvormig zijn. Het kan ook zijn dat de kring gaat jeuken, maar dit hoeft niet het geval te zijn.

Fase 2

De tweede fase kenmerkt zich door aandoeningen aan het zenuwstelsel, de gewrichten en het hart. De volgende symptomen kunnen voorkomen:

  1. Griep;
  2. Uitval van hersenzenuw;
  3. Problemen met grote gewrichten;
  4. Stoornissen aan het hart;
  5. Hersenontsteking.

Fase 3

De derde fase van de ziekte van Lyme kenmerkt zich vanwege zijn chronische karakter, ook al is er geen duidelijke overgang tussen fase twee en drie. Naast de symptomen van fase twee kunnen zich de volgende symptomen voordoen:

  1. Transpireren;
  2. Hoofdpijn;
  3. Pijn in gewrichten, pezen en spieren;
  4. Chronische vermoeidheid.

Voor de behandeling van de ziekte van Lyme: zie artikel: Behandeling tekenbeet.

 

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Tekenbeet

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.