Durf te leven en vrouwen versieren

Mensen zijn dom, of beter gezegd, mensen zijn ontzettende kuddedieren. Wie kent er niet het omstanders effect, waarbij een groep mensen iemand laat verdrinken zonder actie te ondernemen.

Robert Cialdini beschreef in zijn boek ‘Influence’ een minder bekend voorbeeld. In die situatie was er een brand uitgebroken in een restaurant. Het vreemde was dat, ondanks de rookontwikkeling, niemand van de gasten naar buiten ging.

Een van de gasten verklaarde later dat hij niet weg ging omdat hij zijn rekening nog niet had betaald. Andere gasten dachten hetzelfde en vonden het ongepast om als eerste weg te gaan en de sociale norm te doorbreken.

Evolutie en vrouwen versieren

Vanuit een evolutionair oogpunt is dit omstanders effect uiteraard uitstekend te begrijpen. Wanneer je stam werd aangevallen bleef je natuurlijk niet staan wanneer de rest van je stam op de vlucht sloeg.

Het kan echter geen kwaad om je bewust te zijn van kuddegedrag in je omgeving. Muziek die iedereen ineens leuk vindt of een bepaald soort kledingstuk dat populair is zijn goede voorbeelden.

Nu wil ik niet beweren dat je af moet wijken van de norm. Integendeel, om binnen een groep of cultuur gewaardeerd te worden is het verstandig om binnen bepaalde grenzen te blijven. 90 %  Van de mensen blijft netjes binnen de gebaande paden. 10 % Durft echter regelmatig iets te doen wat normaal niet gedaan wordt. Door bijvoorbeeld iedere vrouw tijdens het stappen aan te spreken.

Door tegenspraak te tonen wanneer iedereen het met iets eens is. Door met vrienden de uitdaging aan te gaan om met zoveel mogelijk vrouwen een date te hebben in een maand. Om bij deze 10 % te horen moet je je bewust zijn van het feit dat je mag afwijken van de norm. Je wordt niet meer opgepeuzeld door een vijandige stam. Wanneer het fout gaat heb je iets om over te lachen en een goed verhaal om te vertellen. En denk aan de volgende tegeltjes-wijsheid:

“It’s better to be talked about, then not being talked about.”

Ga terug naar: Introductie vrouwen versieren

 

 

1 reactie

Reacties zijn gesloten.