Financieel onafhankelijk word je op deze manier

Iedereen wil niet liever dan op eigen benen staan. Zelf kunnen instaan voor je uitgaven, iets opzij kunnen leggen om te sparen, maar ook crisissen de baas kunnen. Financieel onafhankelijk worden is niet altijd even eenvoudig. Vaak is het hard werken, goed uitkijken wat je doet en vooral het slim aanpakken.

Uit huis gaan en financieel onafhankelijk worden

Weg van onder moeders vleugels betekent niet alleen dat je voortaan zelf moet gaan koken, plassen en wassen, maar het betekent ook dat je zelf moet gaan instaan voor je kosten. Jonge mensen vergeten soms hoeveel kosten alleen of samen wonen met zich meebrengt.

Plannen en financiële onafhankelijkheid

Wanneer je op financieel vlak onafhankelijk wil worden, is het nu van je ouders, of van je partner, dan is het belangrijk om eerst eens goed na te denken en een planning op te maken.

Maak een huishoudboek waarin je alle inkomsten en uitgaven netjes opschrijft. Zo krijg je een goed overzicht van je maandelijkse vaste inkomsten en uitgaven. Op deze manier zie je ook hoeveel je wekelijks kan besteden aan voeding, en hoeveel je maandelijks over hebt voor extra’s zoals bijvoorbeeld kleding, uitgaan, een restaurantbezoek, een hobby, enzovoort.

Uitgaven verkleinen

Eigenlijk is het niet zo moeilijk om je uitgaven te verkleinen. Bekijk je uitgavenpatroon is, schrijf alles op en doorstreep wat je gekocht hebt dat je eigenlijk niet echt nodig hebt. Je zal ervan versteld staan hoeveel onnodige zaken je hebt gekocht. Dat geld kan je beter opzij zetten op je spaarboekje, daar brengt het toch nog een beetje interest op.

Ga voor de ultieme kortingen! Doorzoek reclameboekjes en het internet. Vaak zie je gratis bonnen voor voedingsmiddelen. Dit is mooi meegenomen en voeding kan je toch altijd gebruiken. Wanneer je iets aankoopt vergelijk dan alle mogelijke aanbieders. Informeer ook even of je nog een bepaalde korting kan krijgen.

Werken en financieel onafhankelijk worden

Een maandelijks vast inkomen is de beste start om financieel op eigen benen te gaan staan. Vind je het moeilijk om aan de slag te gaan, ga dan eens langs bij de VDAB, die helpen je zeker op weg. Ook de uitzendkantoren blijven bezoeken, en het internet dagelijks doorzoeken kan je helpen bij de zoektocht naar een baan.

Je kan ook altijd een manier zoeken om een extra centje bij te verdienen zoals bijvoorbeeld werken in horeca of in een winkel in het weekend of babysitten. Heb je een bepaald talent zoals bijvoorbeeld muziek, tracht dan op feesten of evenementen op te treden om zo iets extra bij te verdienen.

Sparen

Ook al zit je krap bij kas en heb je op het einde van de maand nauwelijks iets over, tracht altijd iets op je spaarrekening te zetten. Zo heb je in noodgevallen toch iets achter de hand. Je hoeft dit ook niet altijd aan je partner te vertellen. Soms is het goed om een beetje financiële zekerheid voor jezelf te hebben.

Verkopen

Kijk eens rond in je huis of op zolder. Hoeveel spullen staan daar niet die je eigenlijk niet gebruikt. Waarom zou je ze niet proberen verkopen en zo wat extra geld in het laatje brengen. Je kan een standje op een rommelmarkt proberen, maar het internet werkt net zo goed. Ebay, tweedehands.net en kapaza zijn uitstekende websites hiervoor.

Ook de verkoop van tweedehands kledij is ontzettend populair geworden. Je kan met jezelf bijvoorbeeld de afspraak maken om van het verkochte geld nieuwe kledij te kopen want jezelf verwennen mag af en toe ook wanneer je zoveel inspanning doet. Een win-winsituatie toch!

Investeren

Wanneer je behoorlijk wat spaargeld hebt kan je beslissen om te gaan investeren. MAAR let goed op. Laat je goed adviseren door een erkend verzekeringskantoor en neem geen risico’s.

Zo zie je maar, met een beetje plannen en wat extra moeite kan je wel degelijk je inkomen vergroten en financieel op eigen benen gaan staan. Vergeet nooit waarom je dit doet, de toekomst zal het je lonen.

Wil je nog wat tips? Ze staan hier.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.