Geld verdienen via affiliatie of ppc?

Beginnende internet marketeers komen onherroepelijk bij de vraag: moet ik geld verdienen via affiliatie of ppc (pay per click)? Hieronder de staan de voor- en nadelen van beide methodes.

Geld verdienen via affiliatie

Bij affiliatie marketing verdien je geld door spullen van iemand anders te verkopen. Dit kan bijvoorbeeld via TradeTracker.

Voordelen affiliatie marketing:

 • Hoge opbrengst per verkocht product

Je krijgt vaak een bepaalde commissie per verkocht product. Dit kan in de vorm van een percentage (globaal tussen de 3 en 10 procent van de verkoopprijs) of een vast bedrag.

 • Reviews van producten mogelijk

Voordeel van affiliatie is dat je van veel webshops producten kunt reviewen, om vervolgens een erg relevante link te plaatsen.

Nadelen affiliatie marketing:

 • Lastig om de goede producten te vinden

Wanneer je al een website met relevante inhoud hebt, is het soms lastig de goede producten te vinden.

 • Soms een lage doorklik ratio

Afhankelijk van de manier van schrijven, of de lay-out van de website. Over het algemeen: wanneer je een probleem beschrijft en vervolgens een oplossing biedt heb je meer kans op een verkoop.

 • Veel affiliatie links op één pagina is slecht voor je positie in Google

Meer dan één affiliatie link op een webpagina heeft vermoedelijk een negatief effect op je positie in Google. Over het algemeen moet je de bezoeker waardevolle informatie geven waar je vervolgens een affiliatie bij kunt plaatsen. Hoe meer affiliatie links hoe hoger de kwantiteit en kwaliteit van je webpagina dient te zijn.

 • Veranderende links

Het gebeurt nog wel eens dat een bedrijf failliet gaat of zijn interne linkstructuur verandert. Wanneer je veel speciale links hebt aangemaakt moet je dit dus veranderen.

Geld verdienen via ppc

Een voorbeeld van ppc zijn de advertenties van Google. De laatste jaren zijn er meer kapers op de kust die een gelijkwaardig programma proberen op te zetten, tot dusver zonder succes.

Voordelen ppc :

 • Geen omkijken naar

Wanneer je de ppc advertenties hebt toegevoegd aan je website heb je er geen omkijken meer naar. De advertenties worden vanzelf aangepast aan onder andere de inhoud van je website.

 • Redelijk stabiele inkomsten

Ppc advertenties hebben vaak een bepaald doorklik percentage. Bij een stabiele bezoekersstroom zijn de inkomsten per maand redelijk te voorspellen.

Nadelen ppc:

 • Advertentie blindheid

Ppc advertenties zijn zo algemeen dat sommige mensen over ze heen kijken.  Een goede positionering en lay-out van de advertenties is dus van groot belang. Kijk maar eens op deze website over het belang van kleur in de advertenties.

 • Relevantie advertenties

Soms worden minder relevante advertenties geplaatst op je webpagina’s.

Conclusie verdienen via ppc of affiliatie

Uiteraard is er geen vast antwoord te geven. Wel hanteer ik zelf de volgende vuistregels:

 • Kies voor ppc óf affiliatie

Zelf doe ik het niet in deze post (de link naar TradeTracker is een affiliatie link). Wanneer je echter een hele website hebt gericht op de verkoop van een bepaald product is het verstandig de ppc weg te laten. Ppc doet toch een beetje inbreuk aan je betrouwenswaardigheid (is dit een woord trouwens ;).

 • Website variatie

Heb je een website (of deel van een website) met één onderwerp waar mensen een probleem willen oplossen kies dan voor ppc.

 • Heb je een diverse website probeer dan beide opties

Op sommige pagina’s wil je misschien ppc en op andere misschien affiliatie (zoals op deze website). Wanneer je wordpress gebruikt is de Ad Injection plugin handig. Via widgets kun je aangeven in welke categorieën en welke posts bepaalde advertenties moeten komen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.