Dagelijks worden mensen slachtoffer van pesterijen op hun werk. Heel wat mensen worden getreiterd, vernederd en uitgescholden. Wanneer wordt plagen pesten, en wanneer loopt de emmer over? En nog beter, hoe stop je deze pesterijen?
Word ik gepest?
Veel mensen kampen met twijfels en vragen omtrent het pesten. Zijn het nu eerder flauwe grappen, of gaat het toch echt wel om pesterijen? Het is niet makkelijk om de ernst van een situatie in te schatten, al zeker niet voor werkgevers die buiten dit alles staan. Soms denken mensen dat de schuld bij zichzelf ligt, dat ze te asociaal en emotioneel zijn, en alles groter maken dan het in werkelijkheid is. Het is ook niet makkelijk om toe te geven dat je gepest wordt, dat je een slachtoffer bent.
Definitie pesten
De wet definieert pesten als volgt: ‘Meerdere gelijkaardige of uiteenlopende onrechtmatige feiten, die plaatshebben gedurende een bepaalde tijd en die tot doel of gevolg hebben dat de persoonlijkheid, waardigheid of de fysieke of psychische integriteit van een persoon wordt aangetast.’ Op de werkvloer wil dit dus zeggen wanneer iemand herhaaldelijk het doelwit is van kritiek, venijnige roddels, plagerijen, buitengesloten, mishandeld of uitgescholden wordt, kan dit als pesterijen worden aanzien.
Impact
Het maakt niet of het één iemand is, of een hele groep die dit iemand aandoet. Jouw welzijn op het werk wordt bedreigd en dat is al erg genoeg. De impact van pesten op het werk mag niet onderschat worden. Dit kan leiden tot totale isolatie, daling van zelfvertrouwen en eigenwaarde en leiden tot een depressie. Ook kunnen deze spanningen invloed hebben op het gezin.
Stappen ondernemen
Het is van groot belang dat er wordt opgetreden vooraleer iets compleet uit de hand gaat lopen. Vaak is het al te laat wanneer de bedrijfsleiding op de hoogte wordt gebracht.
Persoonlijke aanpak
Een persoonlijk gesprek tussen de betrokken partijen lijkt de meest eenvoudige oplossing. Toch moet je hier heel veel voorzichtig mee zijn. Zo’n gesprekken kunnen al snel de verkeerde kant opgaan, en eindigen met beschuldigingen, ruzies en nog meer schuldgevoelens. Hierdoor kunnen pesterijen zelfs verergeren. Men kan altijd trachten om rond te tafel te gaan zitten met een bemiddelaar of arbeidspsycholoog die beide partijen hoort, en waardoor men tot een soort wapenstilstand komt. Het is van belang dat de beide partijen hun fouten erkennen, en samen weer aan een positieve relatie willen bouwen.
Interne procedures
Als praten niet helpt, en de situatie uit de hand dreigt te lopen, zijn er altijd nog een aantal wettelijke interne procedures voorzien. De arbeidspsycholoog kan stappen uitwerken om tot een informele oplossing te komen. Met informeel bedoelt men dat alles met de nodige discretie aanpakt, dus zonder dat de andere werknemers dit te weten komen. Men zorgt voor opvang van de slachtoffers, en ondersteunt hen, en helpt zoeken naar oplossingen. Er kan een klacht naar de werkgever gestuurd worden, en deze kan dan indien nodig acties ondernemen. Ontslag is wel degelijk een aanvaardbare sanctie voor pesterijen.
Tot slot
Als slachtoffer is het belangrijk te weten dat je hier niet alleen in staat. Probeer erover te praten, probeer iemand in te schakelen die jou kan helpen dit te doen stoppen. Je bent meer waard dan zo over je heen te laten lopen. Neem je leven in handen, en laat een ander dit niet doen voor jou. Hulp vragen is geen teken van opgeven, het betekent juist dat je sterk genoeg bent, sterk genoeg om wel door te gaan!
Kijk ook eens bij ons artikel ‘Wat zijn de beste banen voor introverte mensen‘.