Gouden tips beleggen in aandelen

Beleggen in aandelen is simpel. Alleen, op een goede manier beleggen is lastiger. Om de fijne kneepjes van het vak te leren, moet je simpelweg een aantal boeken over het beleggen in aandelen gelezen hebben. Maar dan ben je er nog niet, je snapt dan alleen de basis elementen. Wanneer je weet wat opties zijn en wat trackers, begrijp je de theorie maar de beurs is gebaseerd op emoties. Emoties zijn helaas niet goed te vatten in theorie. Eens in de zoveel tijd duikt er weer iemand op die de beurs goed weet te voorspellen. Dit is echter puur toeval. Aangezien er ontzetten veel mensen beleggen in aandelen is er altijd wel iemand die, ten minste voor een tijdje, de beurs weet te voorspellen. Zo’n iemand wordt gelijk een guru en mensen volgen al zijn aan- en verkopen. Op een gegeven moment komt echter het moment dat het systeem van deze persoon niet meer werkt.

Beleggen in aandelen tips

Om kort te zijn: de beurs valt niet te voorspellen, tenzij je inside informatie hebt. Aangezien je dit laatste vaak niet voor elkaar krijgt is het vaak verstandig om zoveel mogelijk risico’s te mijden. Het spreiden van je risico’s doe je door een gespreid portfolio aan te schaffen. Dit betekent bijvoorbeeld dat een deel van je geld naar aandelen gaat, een deel naar vastgoed, een deel naar obligaties en misschien zelfs een deel naar spaargeld.

Wees voorzichtig met je investeringen en ga vooral niet plotseling investeren. Zelf heb ik de neiging vaak genoeg gevoelt om plotseling in bepaalde aandelen te investeren. Je leest goede verhalen over een bedrijf. Voor je het weet zit je de hele avond verhalen te zoeken die bevestigen dat het bedrijf een goede investering is. Een gouden regel is om ten minste twee weken te wachten voor je belegt in een bepaald aandeel. Hierdoor krijg je tijd om rationeel na te denken over je beslissing. Een goede belegger in aandelen belegt voor de lange termijn, hier valt de meeste winst te behalen. Je hebt geen last van aan- en verkoopbedragen van je aandelen, die een aanzienlijk deel van je winst proberen op te eten.

Natuurlijk zijn er beleggers die voor het grote geld gaan op de korte termijn. Dit zijn echter professionele beleggers die veel geld en tijd steken in de ontwikkeling van hun kennis over de beurs. Wanneer je nieuw bent op de beurs is het niet aan te bevelen om wekelijks je aandelen te kopen en verkopen, ook al neig je hier misschien naar. Op lange termijn maakt een aandeel vaak winst, geduld is dus een schone zaak.

Wanneer het belangrijk is om te beleggen in aandelen op de lange termijn, is het belangrijk om alleen geld te investeren dat je niet zal missen. Wanneer je 10.000 euro investeert moet je daar gewoon 10 jaar niet naar hoeven omkijken, om pas op dat moment de winst op te strijken. Snel rijk worden op de beurs is maar voor zeer weinig mensen weggelegd, geluk speelt hierin een aanzienlijke rol.

Een laatste tip is nog om voor je investeringen in aandelen niet uit te gaan van de beurskoers. Sommige aandeelhouders proberen de koers van een aandeel te voorspellen door naar de grafiek van deze koers te kijken. Bijvoorbeeld, na een dip in het aandeel volgt altijd weer een opleving. Dit is echter absoluut niet te voorspellen, voor het zelfde geld zakt de koers in elkaar, of vliegt hij juist omhoog. Ga dus niet gokken met je beleggingen in aandelen.