Uren naar het plafond liggen staren en maar niet in slaap kunnen komen, slapen maar elk uur weer wakker worden of wakker worden met het gevoel niet geslapen te hebben. Slaapproblemen zijn ziektes van deze tijd. Ieder mens kampt op een bepaald moment in zijn leven wel eens mee, sommigen hebben een chronisch slaapprobleem. Wat kan je nu zelf doen om beter in slaap te komen? Wij zetten het even voor je op een rijtje.
Schakel storende factoren uit
Ben je heel gevoelig aan licht of geluid, zorg dan dat deze niet aanwezig zijn op jouw slaapkamer. Geluid kan je oplossen door het dragen van oordoppen. In de apotheek of in een drogist vind je er speciaal om te dragen tijdens de nacht. Licht dat van de straat komt kan je oplossen met verduisteringsgordijnen of een rolluik.
Ontspan je om in slaap te vallen
Het is van groot belang om het moment waarop je in je bed gaat liggen volledig ontspannen te zijn. Wanneer je nog vol energie of stress zit zal dit niet bevorderend zijn voor je nachtrust. Heb je nog het gevoel dat je iets moet doen voor je gaat slapen, doe dit dan ook. Anders zit je er toch maar over te piekeren. Sommige mensen lezen een beetje in bed om het einde van de dag af te sluiten, anderen beluisteren wat muziek of overlopen hun dag met hun partner. Ook dit kan ervoor zorgen dat je ’s nachts niet meer ligt te piekeren over je dag omdat je er al over geventileerd hebt.
Slaapkamer
Tracht je slaapkamer enkel te gebruiken waarvoor ze is namelijk slapen. Sommige mensen maken van hun slaapkamer tegelijk ook hun bureau of woonkamer. Wanneer je je slaapkamer binnengaat moet je ook het idee hebben ‘ik ga slapen’. Terwijl velen eerst nog TV kijken of hun dossier voor de volgende dag afwerken.
Maak de slaapkamer ook een toevluchtsoord, een gezellige plaats om de dag mee af te sluiten.
Ademhalingsoefeningen om makkelijker te slapen
Het uitvoeren van ademhalingsoefeningen ontspant je hele lichaam. Het maakt je klaar voor de nacht, in alle rust en stilte. Geef niet te snel op wanneer de oefeningen niet meteen lukken, oefening baart kunst en het vergt ook heel wat concentratie.
Oefeningen om in slaap te vallen
-
Ga ontspannen op je bed liggen en adem enkele keren heel diep in en uit. Probeer hierbij langzaam uit te blazen. Blijft dit herhalen en ga nu bij elke keer dat je uitademt een lichaamsdeel ontspannen. Je begint bij je tenen en je eindigt bij je heeft. Het laatste deel is je gezicht. Ben je klaar, blijf dan nog enkele minuten liggen en adem diep in en uit. Ben je afgeleid, start dan helemaal opnieuw.
-
Bij deze oefening mag je enkel denken aan de lucht die in en uit je neus gaat. Dit is een heel simpele ontspanningsoefening, maar je moet erg geconcentreerd op je ademhaling blijven letten.
Cafeïne en slapen
Vermijd dranken waar cafeïne in zit net voor het slapen gaan zoals koffie, cola en groene thee. Enkele uren voor het naar bed gaan kan het net wel. Cafeïne geeft je snel energie en maakt je snel weer moe wanneer het uitgewerkt is. Een drietal uur voor het naar bed gaan iets met cafeïne drinken is dus ideaal.
Kamille en slapen
Kamille is een natuurlijk kruid dat vaak gekweekt wordt om thee van te maken. Kamille heeft als voornaamste eigenschap dat het kalmerend en rustgevend is. Een kopje voor het slapengaan zou effectief helpen om in te slapen. Ook bij keelpijn en menstruatiepijn wordt dit aangeraden.
Tot slot
Kamp je al heel wat jaren met slaapproblemen, heb je bovenstaande zaken al uitgeprobeerd, maar werkt er niks dan is het raadzaam om je arts te raadplegen. Misschien is er wel een dieper liggende oorzaak aanwezig voor je slaapprobleem. Slaapmedicatie, hypnose of therapie kan een oplossing zijn voor je probleem.
Bedankt