Vandaag de dag zijn er maar weinig zaken die hun reƫle waarde behouden. Door de crisisgaan de meeste waardevolle zakken in prijs afnemen. Goud niet, integendeel zelfs, de waarde van goud blijft zelfs stijgen. Goud is dus zeker een goede belegging, en hou je best opzij als appeltje voor de dorst.
Gouden voorwerpen
De meeste mensen hebben uiteraard geen kilo’s goud in huis, maar ieder heeft ergens wel een gouden ring of oorbellen liggen. Ook deze kleine stukken goud zijn geld waard. Gouden munten breng je het beste naar een goudexpert. Deze hebben vaak meer waarde dan het gewicht in goud.
Karaat
Karaat zegt iets meer over de zuiverheid van je goud. Hoe zuiverder je goud is, hoe meer karaat, en hoe duurder of hoe waardevoller het goud ook is. Bij veel gouden sieraden staat het karaat erin gegraveerd. Dit kan je zien door een vergrootglas te gebruiken. Wanneer dit niet zo is, kan je de waarde zelf testen. Hierover lees je meer in de volgende alinea. Bij twijfels kan je ook altijd langsgaan bij een professionele goudtester. Dit mag je altijd vrijblijvend doen.
Zelf karaat bepalen
Met een speciale goudkit kan je bepalen hoeveel karaat je goud bevat. Deze kit vind je in speciaalzaken, maar ook op het internet. Zo’n goudkit bestaat uit flesjes salpeterzuur van 10, 14, 18 en 22 k, en uit een steen. Deze steen is een novaculitsteen. Meestal krijg je er ook een weegschaal bij geleverd. Nu kan je het goud gaan testen. Wanneer je denkt dat een gouden voorwerp 14 k is, dan gebruik je het flesje salpeterzuur van 14 k. Begin met het gouden voorwerp tegen de steen te schuren. Het salpeterzuur van 14 k moet je op deze plaats achterlaten. Als het goud 14 k is dan zal er niks aan het voorwerp veranderen, en zal het zuur gewoon op het voorwerp blijven. Wanneer het 10 k is, zal het zuur bruin kleuren. Als het zuur helemaal verdwijnt, dan is het voorwerp geen echt goud.
Als je geen vermoeden hebt over het karaat dan moet je het een beetje anders gaan aanpakken. Begin nu met het salpeterzuur van 22 k. Doe hetzelfde als hierboven beschreven staat. Wordt het zuur bruin, dan wil dit zeggen dat je moet doorgaat met het zuur van 18 k. Ga zo verder tot je een zuur hebt dan onveranderd blijft, wat dus wil zeggen dat je het gewenste karaat gevonden hebt.
Goudprijs bepalen
Om de goudprijs te bepalen, moet je eerst en vooral het goud gaan wegen. Aan de hand van het aantal gram kan je de prijs bepalen. Via diverse websites kan je de goudprijs bepalen. Deze verschilt van dag tot dag en momenteel stijgt de goudprijs zelfs bijna dagelijks. Je houdt goud dus best zo lang mogelijk bij wanneer je het geld niet nodig hebt. Op termijn kan je er dus een aanzienlijk bedrag voor krijgen.