Hoe bestrijd ik acne?

Acne, te herkennen aan puistjes in het gelaat komen vaak voor bij jongeren of jongvolwassenen. Iedereen schaamt zich erom en ook al hoort het bij de puberteit, men haat het. In dit artikel staan we even stil bij wat acne nu eigenlijk is en hoe het te behandelen.

Wat is acne?

Acne is een huidaandoening die zich kenmerkt door puistjes. Acne, acne vulgaris voluit komt het meest voor op het gezicht, de hals, de schouders, rug en borst. Acne wordt veroorzaakt door een overmatige productie van talg. Deze overproductie heeft te maken met de puberteit (stimulatie androgenen, mannelijke hormonen, die ook vrouwen bezitten), en heb je zelf niet in de hand. Deze talgproductie kan zorgen voor zwarte mee-eters. De puistjes zijn vaak het ergste tussen het 16de en 19de levensjaar. Bij meisjes start de puberteit vroeger, dus acne zien we vaker bij hen vanaf de leeftijd van 11 jaar, terwijl dit bij jongens vaak enkele jaren later is. Bij jongens zie je vaak een veel heftigere vorm dan bij meisjes door die mannelijke hormonen die de puistjes veroorzaken.

Oorzaken

Zoals je we al zeiden in bovenstaande paragraaf heeft acne te maken met de mannelijke hormonen, androgenen, die zich ontwikkelen in de puberteit. Daarnaast  speelt ook erfelijkheid een rol.

Na de puberteit

Bij de meeste mensen gaat de acne weg na de puberteit. Dus vanaf je 19de kan je beterschap zien. Dit is echt niet bij iedereen zo. Er zijn ook heel wat volwassenen die kampen met acne en zich daar ook enorm voor schamen. Of die plots bij een zwangerschap weer acne krijgen, maar die na de zwangerschap ook weer verdwijnt.

Behandeling

Er zijn tal van behandelingen voor acne, de ene al effectiever dan de ander. En wat voor de ene werkt, helpt daarom niet voor de ander. De behandeling van acne is een traag proces, want acne zijn ontstekingen van de huid die behandeld moeten worden. Onze huid is een delicaat deel en het duurt daarom ook erg lang vooraleer de huid weer hersteld is. Bij een zware vorm van acne kunnen littekens achterblijven of ook wanneer mensen veelvuldig mee-eters hebben zitten uitknijpen, wat dus zeker geen goed idee is.

Bij middelmatige of zware acne kan het nodig zijn je door een dermatoloog te laten behandelen. Sowieso is het beter deze te raadplegen aangezien onze huid toch delicaat is. In de behandeling voor acne kan je verschillende kanten op. Wij zetten de meest gebruikte behandelingen op een rijtje.

Lokale middelen

Als eerste stap in de behandeling tegen acne worden lokale middelen (PH-neutrale tonics en gels) gebruikt, en eventueel gecombineerd met:

  • Benzoylperoxide: Dit is een middel dat de onsteking tegen gaat, en ook helpt bij mee-eters.
  • Antibiotica (zalf of lotion): Clydamincine of erytromycine.
  • Retoïniden: Vitamine A preparaten zoals bijvoorbeeld adapaleen.

Fotodynamische therapie

Dit is een moderne vorm van therapie. Hierbij wordt de acne eerst lichtgevoelig gemaakt en daarna met een speciale lamp behandeld. Deze behandeling wordt als zeer werkzaam ervaren. Deze therapie wordt vaak verward met de onderstaande lichttherapie.

Lichttherapie

Met een blauw licht wordt de acne bestraald. Er zijn weinig spectaculaire verhalen over lichttherapie bekend en er zou langdurige therapie nodig zijn. Een veel gehoorde klacht is dat de acne eerst veel erger wordt, en pas daarna beter wordt.

Antibiotica

Traditionele middelen om acne te behandeling zijn antiobiotica uit de tetracylinegroep zoals bijvoorbeeld doxyciline. Deze antibiotica zijn ontstekingremmend en zijn antibacterieel.

Extra tips

Naast een medische behandeling tegen acne heb je ook belang aan een gezonde voeding en voldoende gebruik van water. Vermijd ook zonlicht en gebruik een hoge beschermingsfactor.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.