Hoe financier ik een onderneming?

Ondernemen vraagt veel tijd, denkwerk en de juiste mensen op de juiste plaats binnen het bedrijf. Een goede boekhouder is zeker geen overbodige luxe als je zelf niet zo goed met de boekhouding.

Financiering

Om een bedrijf draaiende te houden heb je voldoende financiële middelen nodig. Voldoende financiële middelen wil zeggen dat je geen schulden ten laste hebt van je bedrijf, en dat je winsten boekt. Met deze winsten kan je nieuwe investeringen doen, wat op termijn nog meer winst oplevert. Met deze winsten kan je nieuwe werknemers aannemen, wat dan ook weer een grotere productiviteit levert, en ook meer winst.

Eigen en vreemd vermogen

Familieleden, vrienden of kennissen willen je misschien wel geld lenen voor de opstart of verbetering van je bedrijf. Dit kunnen ze doen met een achtergestelde lening. Dit is een lening die je pas terugbetaald wanneer je als bedrijf eerst alle andere schuldeisers hebt betaald. Bij een BV kunnen deze mensen aandelen aankopen in je bedrijf. Wanneer het dan erg goed gaat met het bedrijf, kunnen zij hier ook een beetje winst uit opstrijken. Deze middelen, samen met je eigen financiële middelen vormen zo het eigen vermogen van je bedrijf. Naast het eigen vermogen van je bedrijf kan je ook beroep doen op een vreemd vermogen. Een vreemd vermogen is het geld dat je leent van de bank.

Leasen en huren

Leasen wil zeggen dat je bepaalde bedrijfsmiddelen gaat aankopen, maar zonder het bedrag in één keer te moeten betalen. Dit is vooral erg goed voor mensen die net een bedrijf opstarten en nog niet het gehele kapitaal ter beschikking hebben. Zo kunnen ze toch al starten met hun onderneming. Bijna alle duurzame productiemiddelen kun je leasen, voorbeelden zijn panden, auto’s, machines,… . Ook kan je productiemiddelen huren. Het nadeel is dat je dan moet nemen wat de verhuurder te bieden heeft.

Leverancierskrediet

In de meeste gevallen is het mogelijk om krediet te krijgen van je leveranciers. In de praktijk wil dit zeggen dat je de goederen die je aankoopt bij de leveranciers pas later betaald. Deze kan je dan betalen wanneer je eigen afnemers jou hebben betaald. Zo heb je ook geen groot beginkapitaal nodig om goederen aan te kopen.

Durfkapitaal

Het durfkapitaal is ontworpen voor starters van een eigen onderneming. Door middel van deze regeling is het voor particulieren aantrekkelijk om geld te lening aan startende ondernemingen. Voor starters is het aantrekkelijk omdat men zo zonder heel veel moeite toch een beginkapitaal bijeen krijgt om je onderneming op te gaan starten. Diegene die zijn geld investeert, krijgt extra fiscale voordelen wat mensen dan weer motiveert om te gaan investeren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.