Vele mensen herkennen zichzelf misschien in onderstaand artikel. Ze doen hun job doodgraag, hebben leuke afwisseling en fantastische collega’s. Er is enkel één grote MAAR, hun baas is verschrikkelijk! Wat doe je er nu aan? Tracht je je baas te veranderen, wat misschien een onmogelijke opdracht is, of ga je je er gewoon bij neerleggen en zijn gedrag negeren.
‘Slechte’ baas?
Een slechte baas kan je in twee categorieën indelen namelijk diegene die slecht is omwille van hoe hij zich gedraagt, een rotkarakter zeg maar. En de andere categorie diegene die zijn werk niet goed doen en de scherpe kantjes ervan af loopt. De baas met het rotkarakter is misschien het makkelijkste verdragen omdat je dit gedragen kan relativeren en toeschrijven aan zijn karakter. Je overleeft de dag met hem zolang hij zijn werk doet en probeert dat belachelijke gedrag van hem te negeren. De baas die zijn werk slecht uitvoert is wellicht moeilijker om te negeren omdat het kan zijn dat daardoor ook jouw werk in het gedrang komt. Wanneer dit het geval is moet je reageren, overgaan tot actie is dus de boodschap om verandering in zijn gedrag te krijgen.
Actie ondernemen
Het toverwoord in het werken met mensen is ‘communiceren’. Mensen hebben problemen met elkaar omdat ze er niet over praten. Tracht dit dus wel te doen. Alles is natuurlijk afhankelijk van het soort bedrijf waar je werkt, de grootte van het bedrijf en natuurlijk van de geldende hiërarchie binnen de organisatie. Respecteer deze altijd, dit is een voorwaarde om in dialoog met je meerdere te kunnen gaan. Je hoeft niet meteen op de barricade te gaan staan en veel lawaai te gaan maken.
Communiceren
De grootste oplossing om iets te veranderen is door erover te praten. Je kan altijd even polsen bij andere medewerkers of het mogelijk is om met jullie baas te praten. Je zal snel aan hun reacties merken of dit gedrag gepast is of niet. Bespreek ook eens met de collega’s of zij het gedrag van jullie baas ook zo ervaren. Ga ook eens bij jezelf na of zijn gedrag misschien beïnvloed kan worden door het jouwe. Maak een afspraak om de problemen te bespreken met je baas. Hou rekening met onderstaande regels zodanig dat er een open communicatie kan plaatsvinden tussen jou en je baas.
Tips voor een open communicatie
- Wees beleefd en hou je aan de hiërarchie.
- Gebruik altijd de ‘ik-boodschap’. Zo vermijd je om aanvallend over te komen. Zeg bijvoorbeeld ‘Ik heb het gevoel dat er de laatste tijd wat aan de hand is. Ik voel spanning en dat is niet gezond voor de werksfeer. Dit komt heel anders over dan zeggen ‘U loopt hele dagen gespannen rond wat invloed heeft op andere werknemers.
- Neem de tijd voor het gesprek.
- Praat rustig, neem pauzes.
- Laat ruimte aan de baas om antwoorden te geven.
Hulp
Wanneer er met de baas niet te praten valt, en zijn gedrag zo erg is dat de productiviteit van de andere werknemers en het gehele bedrijf eronder lijdt, dan kan het zijn dat je moet ingrijpen. Dit kan je doen door het probleem te melden aan de Raad van Bestuur of ieder bedrijf beschikt ook over een bedrijfspsycholoog.
Veel succes!
Kijk ook eens bij ons artikel ‘Wat zijn de beste banen voor introverte mensen‘.