Hoe ga ik om met een tegenslag?

Vroeg of laat wordt iedereen in zijn leven geconfronteerd met tegenslagen. Op het moment dat je met een tegenslag geconfronteerd wordt, lijkt het alsof alle grond vanonder je voeten wegzakt en je geen oplossing ziet. Aan tegenslagen kan je niks veranderen, er gebeuren allerlei zaken in het leven. Wel kan je de manier waarop je ermee omgaat wel veranderen. Hoe je precies om kan gaan met tegenslagen lichten we in onderstaand artikel toe.

Iedereen

Ieder mens wordt in zijn leven geconfronteerd door kleine en/of grote tegenslagen. De ene al wat meer dan de andere, maar er is geen ontkomen aan. Er zullen tegenslagen op ieders pad komen die je onmogelijk uit de weg kan gaan, en die een heel grote impact op je verdere leven kunnen hebben. Jong of oud, arm of rijk, blank of zwart, iedereen kan een ongeluk krijgen, zijn baan verliezen, scheidingen doorstaan, een dierbare verliezen, een ziekte krijgen,… . Tegenslagen horen bij het leven, je ondergaat ze, en vooral je leert er op een positieve manier mee om te gaan.

Impact beperken

Je kunt geen tegenslagen voorkomen, het is belangrijk om dat goed te beseffen. Schuldgevoelens helpen je niks vooruit in een crisissituatie. Wat je wel kan doen is tegenslagen gaan beperken. Hoe doe je dit nu? Wel dat is heel eenvoudig. Bereid je psychologisch voor op tegenslagen. Je moet beseffen en af en toe eens stilstaan bij het feit dat dingen kunnen gebeuren in het leven, heel slechte dingen. Mensen gaan dood, worden ziek, ieder bedrijf kan mensen moeten ontslaan,… . Door in je hoofd te weten hoe je met rampsituaties moet omgaan, kan je beter mee omgaan als het je zelf overkomt.

Aan de slag!

Het is van belang om psychisch sterker te worden, om zo wanneer je een tegenslag overkomt je er beter mee kan omgaan op het moment zelf. Hoe beter je dit kan, hoe sneller je over een tegenslag heen zal komen. Niet alleen jijzelf, maar ook de andere leden van je gezin hebben hier baat bij. Ieder bedenkt voor zichzelf manieren die werken. Het is van belang dat je je richt op het positieve in je leven. Wat is er voor jou wel nog de moeite waard, wat maakt het dat jij kan opstaan in de morgen. Zo blijft er na een negatieve gebeurtenis, wel nog een hoop positiefs over.

(Ver)werken

Na een tegenslag moet je na verloop van tijd je leven weer op de rails krijgen. Je moet jezelf de tijd geven om dit te boven te komen, om te rouwen, maar na een tijdje moet je jezelf en je leven weer in handen nemen. Dat vraagt actie en heel veel steun van je omgeving. Een negatieve tegenslag verwerken moet je op je eigen manier doen. Sommige mensen gaan terug werken (en werken heel hard), sporten, roepen, zingen, huilen, schrijven, op wereldreis, vrijwilliger worden,… . Ga weer op zoek naar jezelf en zoek dingen die de moeite waard zijn. Ga weer genieten van het leven, en sta jezelf ook moeilijke momenten toe.

Tot slot

Wanneer je met een vreselijk iets geconfronteerd wordt, is het belangrijk om jezelf tijd te geven, heel veel tijd. Tijd om te rouwen, tijd om een nieuwe plekje in deze wereld te vinden, tijd om nieuwe zaken te ontdekken, en dan vooral de tijd om weer te gaan leven. Sommige tegenslagen kunnen je leven ingrijpend veranderen. Het is niet altijd makkelijk om hierin een evenwicht te vinden. Geraak je hier alleen niet uit, schaam je dan niet om professionele hulp in te schakelen. Jij bent de moeite waard, vergeet dat nooit! Heel veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.