Hoe ga ik om met spanning?

Stress, zorgen, piekeren en spanning, het is niet meer weg te denken uit onze huidige samenleving. Onze maatschappij is steeds in verandering, in evolutie, en mensen willen bijblijven. Presteren en erbij horen is een must vandaag de dag! Mensen bij wie dit niet lukt, of te hogen eisen aan zichzelf stellen, krijgen te maken met spanning.

Wat is spanning?

Spanning of ook wel stress genoemd, wordt veroorzaakt door een prikkel gedurende een bepaalde situatie. Deze prikkels veroorzaken spanning wanneer ze in een hoog tempo gedurende een korte tijd op het lichaam worden afgevoerd. Deze spanning heeft een negatief effect op lichaam en geest.

Oorzaken

Er zijn diverse oorzaken waardoor iemand te kampen krijgt met spanning.

  • Gebeuren in de persoonlijke levenssfeer waardoor men tijdelijk beladen wordt met heel veel prikkels bijvoorbeeld: een echtscheiding, een trouw die moet voorbereid worden, een overlijden, ziekte, langdurige werkeloosheid, problemen met de opvoeding, deadlines op het werk, slechte schoolprestaties,… .
  • Ook psychisch kan je erg onder spanning staan. Mensen die depressief of erg eenzaam zijn, ervaren vaak veel spanning. Hieraan wordt vaak ook spanningshoofdpijn gelinkt.
  • Lichamelijke spanning. Langdurige ziekte of sportprestaties kunnen een vorm van lichamelijke spanning brengen.
  • Mensen die niet kunnen delegeren, nemen zelf altijd te veel hooi op hun vork. Ze willen altijd alles zelf doen, en voelen zich slecht omdat niet alles loopt zoals ze zouden willen.
  • Moeite om tijd aan zichzelf te besteden. Mensen met spanning voelen zich schuldig wanneer ze ‘zich gaan ontspannen’. Ze willen steeds bezig zijn, actief zijn, om hun situatie te doen keren. Soms is het beter om even gas terug te nemen, om er dan voor de volle 100% te kunnen gaan.

Symptomen

Onderstaande symptomen kunnen voorkomen bij iemand die onder spanning staat. De ene persoon kampt met meerdere symptomen dan de andere. Het is belangrijk om deze symptomen te (h)erkennen bij jezelf en ook bij anderen.

  • (Spannings)hoofdpijn
  • Prikkelbaarheid, wisselende gevoelens.
  • Machteloosheid
  • Fysieke pijn bv buikkrampen, vermoeide benen
  • Verkrampte pijnlijke nek, rug en schouders
  • Vaak piekeren
  • Slecht kunnen slapen
  • Aanhoudende vermoeidheid
  • Faalangst
  • Daling van de weerstand, dus vatbaarder voor ziekte
  • Daling of stijging van de eetlust
  • Geen zin meer hebben om iets te doen bijvoorbeeld ontspanning

Hoe aanpakken?

Spanning of stress aanpakken is niet altijd even eenvoudig. Eerst en vooral zou je om de spanning te kunnen weghalen of reduceren de stressfactor weg moeten kunnen nemen. Als de stressfactor op je werk of in je gezin ligt, kan je dit niet zomaar wegnemen, want het maakt natuurlijk deel uit van je leven. Wat je wel kan doen, is met deze stress op een gezonde manier leren omgaan dit wil zeggen op een manier waarop je geen schade toebrengt aan je lichaam. Een manier is om jezelf enkele regels op te leggen:

  1. Maak een realistische dag/weekplanning op. Dit kan zijn voor je gezin/huishouden, maar kan zeker ook gelden voor je werk. Zorg er vooral voor dat het een haalbaar plan is. Het heeft geen zin om je op te jutten omdat je simpelweg te veel taken voor jezelf hebt vooropgesteld. Je verwachtingen bijstellen is dus een eerste belangrijke tip om spanning aan te pakken.
  2. Na spanning komt ontspanning! Dat lees je goed, ontspannen hoort bij het leven. Mensen die regelmatig ontspannen, leven bovendien ook langer en zijn algemeen gelukkiger. Zorg dat je deze ontspanning alleen beleefd. Het is natuurlijk leuker om met zijn tweetjes naar de sauna te gaan, maar ‘me-time’ zoals dat zo mooi heet, is erg belangrijk. Enkele ideetjes zijn: bubbelbad, gaan joggen, lezen, alleen op restaurant gaan, een concert bijwonen, een filmavondje, gaan shoppen,… .
  3. Ga met je lichaam aan het werk. Sporten/bewegen verlicht letterlijk de stress die je lichaam vasthoudt. Je hoeft geen uren te gaan rennen in het park, kies een sport die je leuk vindt, en die je kan volhouden.
  4. Naast het lichamelijke werk, komt ook de geest eraan. Je geest leren ontspannen is een kunst, maar iedereen kan die kunst leren. Mindfullness, meditatie en yoga kunnen je hierbij helpen.

Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.