Hoe ga ik om met zakelijke schulden?

Schulden zijn vandaag de dag voor meer en meer mensen een probleem. Een bedrijf of zaak draaiende houden is in tijden van crisis vrij moeilijk. Veel bedrijven raken in financiële moeilijkheden en de schulden blijven zich opstapelen.

Zakelijke schulden

Zakelijke schulden zijn openstaande facturen die je als bedrijf of onderneming moet betalen. Dit kan zijn tegenover leveranciers, werknemers, andere bedrijven of banken bijvoorbeeld een lening die je bent aangegaan. Soms gaan bedrijven een lening aan, maar ook deze moet uiteindelijk worden terugbetaald aan de bank, vaak met hoge interesten. Financiële problemen worden niet opgelost door een lening aan te gaan, want uiteindelijk moet je het geld wel terugbetalen.

Overzicht

Het is eerst en vooral van belang dat je een overzicht krijgt van alle schulden die je zaak of bedrijft heeft. Hou daarbij ook rekening met openstaande facturen, leningen, schulden bij werknemers van niet-betaalde lonen, enzovoort. Wanneer je een totaalbeeld van de schulden hebt, weet je in ieder geval waar je als bedrijf voor staat.

Hulp inroepen

Wacht niet tot het te laat is. Heb je een eigen zaak, en weet je niet meer hoe het aan te pakken, schakel dan een boekhouder in. Deze kan je gepast advies geven, en erger voorkomen. Misschien kan deze ervoor zorgen dat je uitstel van betaling krijgt bij financiële instellingen.

Besparen!

Besparen klinkt voor veel mensen als inkrimpen, dat is misschien wel zo, maar het kan wel de redding voor je bedrijf zijn. Misschien kan je besparen op grote uitgavenposten. De grootste uitgavenpost is het personeel. Kan het werk tijdelijk met minder personeel gedaan worden? Ook kan een nieuwe investering het bedrijf uit de problemen helpen. Maar om investeerders te lokken moet je natuurlijk een goed plan hebben. Wil je een nieuw product op de markt brengen en hoop je daardoor veel winst te behalen, dan moet je wel verstandig en professioneel te werk gaan. Misschien kan je door een risico te nemen, je bedrijf weer opwaarderen. Soms moet je risico’s nemen in het leven, en soms gaat het ook erg mis daarna. Dan weet je pas als je het geprobeerd hebt. Om je bedrijf te redden, moet je misschien de stap toch maar wagen.

Faillissement

Wanneer je een faillissement opgelegd krijgt, is het te laat en kan je het bedrijf niet meer redden. Bij een faillissement wordt er beslag gelegd op het vermogen. Het bedrijf, de zaakvoerder dus verliest het zeggenschap over het bedrijf en het vermogen van het bedrijf. Zowel een bedrijf op zich, als een natuurlijk persoon dus de eigenaar, kan failliet verklaard worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.