Hoe geef ik iemand advies?

Mensen kloppen bij je aan voor advies, en je wil ze graag helpen, maar goed advies geven is niet altijd even makkelijk. Persoonlijke emoties en voorkeuren spelen algauw een rol mee in jouw oordeel. Hoe kan je nu op een correcte manier advies geven, zonder dat jouw persoonlijke voorkeur of emoties gaan meespelen en jouw advies opvat als kritiek.

Soort advies

Je hebt verschillende soorten adviezen. Wanneer het gaat over financieel of een zakelijk advies kan je misschien sneller een oordeel vormen. Dit omdat je feiten en cijfers hebt om je op te baseren. Persoonlijk en emotioneel geladen advies is dan alweer een pak moeilijker. Want wat voor jou redelijk is, is dit niet voor een ander. Wees daarom altijd voorzichtig met het formuleren van advies.

Objectief

Belangrijk is om vooraf duidelijk te stellen dat het advies dat jij geeft, persoonsgebonden is. Het is iets wat jij als persoon op dat moment eventueel zou doen. Maar dan nog is het geen garantie, want je weet niet hoe je zelf zou reageren in dezelfde situatie, je kan enkel maar bedenken hoe het voor jou zo lopen.

Zakelijk advies kan je misschien iets makkelijker aanpakken. Wanneer iemand jou raad vraagt over een aankoop van een huis, aanschaffen van een lening, kan je natuurlijk gaan kijken of het financieel haalbaar is aan de hand van cijfers. Maar dan nog blijft het de keuze van de persoon die het advies vraagt. Voor jou kan het misschien haalbaar lijken of zijn om een lening van 800 euro af te betalen per maand, maar daarom is dit voor een ander niet zo. Ook wanneer iemand twijfelt om van job te veranderen kan je moeilijk advies geven. Jij zit namelijk niet dagelijks op de stoel van die persoon dus je ervaart niet wat de ander ervaart. Je kan enkel adviseren om goed na te denken, het gevoel te volgen en een keuze te maken.

Keuzes maken

Sommige mensen die om raad of advies komen vragen, hebben eigenlijk in hun hoofd al een keuze gemaakt. Dat voel je aan de manier waarop ze praten en hoe ze iets uitleggen. Soms hebben ze gewoon iemand nodig die zegt ‘hé dat is goed’. Die bevestiging kan je geven, maar doe dit ook oprecht en enkel als je er volledig achterstaat. Soms maken mensen ook verkeerde keuzes, maar dat is hun keuze, en ieder mens heeft het recht om te kiezen. Zeg nadien als het fout loopt dan ook niet ‘zie je wel!’. We leren uit alles wat we doen, en nog het meest uit de fouten die we maken.

Steunen

Tot slot is het van groot belang om de persoon die jou om advies komt vragen altijd te blijven steunen. Ook al strookt de uiteindelijke keuze niet met het advies dat jij gegeven hebt. Ieder doet met zijn leven wat hij of zij wil, en maakt keuzes. Advies is belangrijk om pro en contra’s tegen elkaar af te wegen, om zo de knoop makkelijker te kunnen doorhakken.

Veel succes bij jou keuze of jou volgend advies!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.