Hoe geef ik mijn auto een korte onderhoudsbeurt

Af en toe heeft je auto een korte onderhoudsbeurt nodig om optimaal en veilig gebruikt te kunnen worden. Naast de autogarage wat vaak heel veel geld kost, kan je een aantal kleine klussen zelf ook uitvoeren. Wij zetten de makkelijke klusjes even voor jou op een rij. Hiermee bespaar je dan weer wat geld uit waar je vast wel wat beters mee kan dien. Bovendien kan je weer met een gerust hart veilig het verkeer in.

Wanneer?

Wanneer je auto een korte onderhoudsbeurt nodig heeft, hangt af van verschillende factoren. De levensduur en het gebruik van de auto bepaald mee hoe snel je een klein onderhoud moet doen. Toch is het verstandig om zo’n drietal keer per jaar even een aantal zaken te controleren. Deze bespreken we hieronder.

Onderhouden

Een regelmatig onderhoud is belangrijk. Schenk aandacht aan vreemde geluiden en voorkom zo hoge kosten of nog belangrijker, voorkom ongelukken. Ben je zelf niet zo handig in dit onderhoud van je auto, laat dit dan doen door iemand die dit wel is. Je vader, vriend, broer of buurman wil je vast wel even uit de nood helpen.

Reparatie autoruit

Heb je een sterretje in de ruit, wacht daar dan niet te lang mee want voor je het weet kan je de hele autoruit gaan vervangen. Een sterretje kan elk moment in een barst veranderen wanneer je bijvoorbeeld in een put of over een drempel rijdt. Een sterretje kan je bovendien gratis laten verwijderen, waarom zou je daar dan mee wachten.

Olie peilen 

Afhankelijk van hoe vaak je met de auto rijdt moet je het oliepeil nakijken. 1 keer per maand is normaal gezien voldoende. Zorg dat je auto op een vlak wegdek staat wanneer je het oliepeil gaat controleren. Als je met de auto hebt gereden wacht dan 10 minuten alvorens je gaat meten. Het ideale olie peil is tussen de maximale en minimale aangegeven hoeveelheid. Deze waardes worden aangeven via kleine inkepingen in de peilstok.

Kleine mankementen

Merk je op dat de remmen niet meer zo goed werken, dat de motor regelmatig stilvalt (zonder je eigen fout natuurlijk), één van de lichten die niet meer werkt, laat je auto dan meteen nakijken. Beter je auto eventjes missen en laten herstellen, dan een ongeluk veroorzaken met onomkeerbare gevolgen. Voorkomen is de boodschap!

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Techniek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.