Hoe haal ik een diploma als accountant

Met een diploma als accountant kan je aan de slag in het bedrijfsleven. Je kunt je als zelfstandigen vestigen en als onafhankelijke controleur en adviseur werken. De opleiding tot accountant kan je volgen op diverse hogescholen na een financieel-economische Hbo-opleiding. De opleiding bestaat uit een theoretisch en praktisch deel.

Inhoud theoretische opleiding AA-accountant

Het theoretische luik van de opleiding tot accountant bestaat uit vakken zoals administratieve organisatie, ondernemingsvormen, economie, verslaggeving,… . Deze theorie wordt gedurende de praktijkopleiding dan omgezet.

Inhoud praktijk opleiding AA-accountant

Een accountant heeft heel wat theoretische kennis. De minimaal drie jaar durende praktijkopleiding is bij wet verplicht. De stage gedurende de opleiding kan gedaan worden via een stagebureau. Om te beginnen aan de opleiding, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Je moet bijvoorbeeld in eerste instantie voor bepaalde vakken een basiskennis hebben. Dit is meestal zo door de gevolgde vooropleiding in eender welke financieel/economische richting. Op www.novaa.nl vind je meer uitgebreide informatie over de toelatingsvoorwaarden voor de opleiding.

Het beroep

Een goede accountant straalt van nature betrouwbaarheid en deskundigheid uit. Veel bedrijven hebben nood aan een onafhankelijke controleur en adviseur. Met het diploma van AA-accountant kan je aan de slag bij een accountantkantoor of beginnen als zelfstandig accountant. Bij MKB-ondernemingen ben je de gesprekspartner, vertrouwenspersoon en adviseur ten opzichte van de directie van een onderneming. De taken van de accountant kunnen over diverse zaken gaan. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het bedrijf een rekenfout heeft gemaakt, en dat jij als accountant die fout moet opsporen en eventueel herstellen of advies geven. Fraude, dubbel geboekte inkomsten, reorganisatie,… zijn ook taken waarmee je als accountant geconfronteerd.

Lesmateriaal en examens

Er wordt gewerkt met speciaal ontwikkeld lesmateriaal. De kosten van de boeken worden beraamd op ongeveer 600 euro. De opleiding wordt qua examens ingedeeld in modules en staat onder het toezicht van het CEA. Eerder behaalde diploma’s kunnen recht geven op vrijstellingen. Eerder behaalde diploma‚Äôs kunnen recht geven op vrijstellingen. Met een vrijstelling hoef je geen examen te doen voor de desbetreffende module, bespaar je studietijd en krijg je korting op het collegegeld. Vraag tijdig je vrijstelling aan, en informeer je tijdig om de vrijstellingen te verkrijgen.

Inschrijven

Via de website kan je je eenvoudig inschrijven voor de opleiding tot accountant. Op diverse hogescholen kan je informatie vinden. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van de LOI hogeschool in Utrecht. Op 28 mei is er infodag waar je nog meer informatie kan verkrijgen over de opleiding.

Veel succes met je nieuwe opleiding!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.