Hoe kan ik beleggen in een index fonds?

Wil je leren hoe ik een passief inkomen probeer te verdienen? En hoe beleggen daarbij kan helpen? Kijk dan eens op deze pagina:  Een Passief Inkomen Verdienen.

Beleggen in een index fonds is een slimme wijze van investeren. Dit omdat men niet streeft naar een hoger rendement, maar omdat men zich moet houden aan de vooropgestelde index. Daarom is investeren  in een indexfonds een goede zaak. Dit beschermt jou als belegger dat men als bedrijf niet overmoedig gaat zijn met investeringen om een hoger rendement te behalen.

Index fonds

Beleggen in een index fonds of ook wel indexbeleggen genoemd is eigenlijk een vorm van passief vermogensbeheer. Hierbij wordt het vermogen belegd volgens de samenstelling van een aandelenindex of een andere financiële index. Men streeft er niet naar om een hoger rendement te behalen dan de vooropgestelde index.

Vormen

Beleggen in een index fonds wordt steeds populairder. Door deze populariteit heeft men de vormen vereenvoudigd waardoor het voor meer en meer mensen toegankelijk wordt. Er zijn twee verschillende vormen van beleggen in een index fonds.

  1. Fysieke replicatie: Bij deze vorm van indexbeleggen worden de effecten uit de onderliggende index gekocht om na te bootsen. Dit doet men door ofwel ‘optimalisatie’ wat wil zeggen dat een indexfonds niet alle aandelen gaat kopen, maar er enkelen gaat selecteren. Een andere wijze van indexbeleggen is ‘volledige fysieke replicatie’ waarbij het indexfonds alle aandelen koopt.
  2. Synthetische replicatie: Hierbij kiest de beheerder van het fonds niet om effecten uit de box te kopen, maar hij kiest ervoor om een zogenaamde ‘swap’ aan te gaan. Dit wil zeggen dat de tegenpartij een vergoeding levert tegen het rendement van de index. Hierbij hoort wel een zeker credietrisico.

Actief vs passief vermogensbeheer

Beleggen in een indexfonds is een vorm van passief vermogensbeheer. Bij actief vermogensbeheer streeft men ernaar om de beste aandelen uit te kiezen om daarmee een zo hoog mogelijk rendement te behalen. Dit is gangbaar voor zowel particuliere beleggers als professionele vermogensbeheerders. Ook beleggingsfondsen houden eerder van het actief beleggen. Ze hebben hun eigen inbreng, en kunnen mikken op hogere winsten.

Hoe beleggen?

1. Zorg voor informatie

Wanneer je wil gaan beleggen en je bent nog niet zo thuis in de financiële wereld, doe dan eerst en vooral veel research. Zorg dat je de begrippen onder de knie hebt, en volg de actualiteit. Weet welke bedrijven aan de top staan, en welke bedrijven je als belegger beter aan de kant laat liggen.

2. Laat je bijstaan

Een bank of beleggingskantoor kan je met raad en daad bijstaan bij het beleggen. Ga naar een erkend en gespecialiseerd kantoor waarvan je weet dat ze goed weg kunnen met beleggingen.

3. Hou een appeltje achter de dorst

Investeer nooit al je geld in één bepaald bedrijf en zorg indien mogelijk voor beleggingen met beperkt risico.

4. Blijf volgen

Ook al beleg je al jaren, blijf je bewust van het feit dat men met jouw geld aan het spelen is. Bekijk de jaarrapporten die je krijgt, vraag naar risico’s, toekomstperspectief,… . Het is jouw geld, dus je hebt zeker het recht om dit bespreekbaar te stellen.

Succes ermee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.