Dit artikel gaat over hoe je het moet aanpakken wanneer je een schuld ten opzichte van iemand of een bedrijf wil innen. Dit wil dus zeggen dat iemand jouw geld moet betalen. Geld terugkrijgen van iemand of een bedrijf is niet altijd zo makkelijk, soms moet je enkele stappen ondernemen.
Schuld in kaart brengen
Eerst en vooral is het belangrijk om de te ontvangen schuld in kaart te brengen. Bekijk, bereken dus goed wat iemand jouw schuldig is. Gaat het om meerdere saldo’s, maak dan een duidelijk overzicht zodat ook de andere partij hier een duidelijk zicht op krijgt.
Persoon/bedrijf contacteren
Wanneer je de totaalsom van de schuld in kaart hebt gebracht, is de volgende stap de persoon of het bedrijf te contacteren. Als het gaat om een persoon uit je omgeving kan je deze gewoon aanspreken, of nog formeler via een brief doen. Gaat het om een andere particulier of een bedrijf, dan kan je een aangetekend schrijven sturen. Laat je gerust bijstaan door iemand wanneer je niet goed weet hoe aan zo’n aangetekende brief te beginnen. Maak in je brief duidelijk over welke som geld het gaat, waarom je deze van hen terug wil innen en tegen welke datum je een antwoord verwacht.
Via een advocaat
Gaat het om een aanzienlijke som geld, en weigert de particulier of het bedrijf alle medewerking dan moet je overgaan tot gerechtelijke stappen. Ook dit kan je al eens vermelden in je brief. Je hoeft niet meteen te gaan dreigen, maar je kan wel vermelden dat bij het uitblijven van reactie zal overgegaan worden tot een gerechtelijke procedure. Bij he uitblijven van reactie kan je dus beroep doen om een advocaat. Op het internet vind je gegevens van advocaten uit je buurt. Je hoeft daarom niet meteen een procedure te gaan inzetten. Een advocaat kan al beginnen om een beetje druk uit te oefenen, hopelijk gaat het bedrijf dan snel over tot uitbetaling van de schuld.
Soort schuld
Er bestaan verschillende soorten schuld die je tegoed kan hebben van een particulier of een bedrijf. Het kan zijn dat een verzekering je moet uitbetalen denk maar in het geval van een ongeval, brand, waterschade,… . Een verzekering doet soms erg moeilijk en zal proberen allerlei achterdeurtjes te proberen om toch maar niet te moeten overgaan tot uitbetaling. Als je recht in je schoenen staat, moet je er vooral mee doorgaan. Laat je niet afschepen, waar je recht op hebt, moet je gewoon krijgen. Het kan ook gaan over bijvoorbeeld een lening die je gegeven hebt aan een privépersoon. In dit geval is het belangrijk van een goede communicatie te behouden. Probeer ook zo veel mogelijk op papier te zetten, zo vermijd je moeilijkheden nadien. Ook dit kan je schriftelijk laten vastleggen door een advocaat.
SUCCES!