Hoe kan ik een testament opmaken

Een testament opmaken of laten opmaken is helemaal niet zo moeilijk. Een testament is een geschreven document dat u tijdens u leven opstelt, en waarin u aangeeft aan wie u uw goederen wenst over te laten na uw overlijden met andere woorden u duidt uw erfgenamen aan. Het is raadzaam om tijdens u leven stil bij te staan bij waar u wilt dat uw goederen belanden of wat er met andere zaken dient te gebeuren wanneer u overlijdt.

Waarom?

Een testament laten opmaken doe je om er zeker van te zijn dat je goederen na je dood bij de juiste mensen terecht komen. Voor wat geld betreft zijn er wettelijke regels in verband met het erven (het erfrecht). Om je geld hoef je je dus geen zorgen te maken. Wanneer je echtgenoot nog leeft, gaat het geld naar hem of haar, zo niet dan wordt het verdeeld onder de kinderen of andere wettelijke rechthebbenden. Een testament maak je meer op voor het verdelen van andere goederen zoals inboedel van een huis, muntstukken,…. . Een testament kan moeilijk genegeerd worden dus als je wil dat er na je dood bepaalde zaken verdeeld worden, kan je het best op deze manier regelen.

Soorten testament

Er zijn twee soorten testament waarvoor je kan kiezen, je hebt enerzijds het eigenhandig testament en anderzijds het notarieel testament. Er bestaat ook een internationaal testament. Dit wordt zelden gebruikt.

Het eigenhandig testament

Een eigenhandig testament is een testament dat met de hand door jou is geschreven. Er zijn een aantal voorwaarden voor een eigenhandig testament om geldig te zijn. Het testament moet eigenhandig geschreven zijn, gedagtekend en ondertekend zijn door de testamentopmaker. Waarop het geschreven wordt is niet belangrijk, maar het moet wel blijvend zijn.

Het notarieel testament

Het notarieel testament is een testament dat u dicteert aan uw notaris en twee getuigen of aan twee notarissen. U schrijft u wilsbeschikkingen dus zelf niet op, uw notaris doet dit. Dit wordt ook wel een authentiek testament genoemd omdat deze geldig is zolang deze niet van valsheid beticht wordt. Wat de notaris noteert kan niet worden betwist.

Het internationaal testament

Het internationaal testament is een testament dat nodig is wanneer er een internationaal bestanddeel is in verband met de erving. Dit kan zijn omtrent de erflater, de erfontvanger of de goederen. Dit testament moet opgemaakt worden door een notaris met getuige of twee notarissen samen. Het is schriftelijk, maar hoeft niet door de erflater handgeschreven zijn. De taal speelt geen enkele rol, elk testament is geldig wanneer het volgens de officiële regels is opgesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.