Hoe kan ik effectiever werken?

Effectiever werken, dat wil iedereen wel voor tekenen. Zowel privé als op je werk kan je dit gebruiken. In dit artikel staan we even stil bij het begrip efficiëntie, en hoe je dit nu in de praktijk en dus in je dagelijkse leven kan gaan toepassen.

Heb je al eens gedacht aan het verkrijgen van een passief inkomen? Kijk dan eens hier:  Een Passief Inkomen Verdienen.

Begrip efficiëntie en effectiviteit

Er bestaat een subtiel verschil tussen de begrippen efficiëntie en effectiviteit. Al worden beide begrippen meestal wel door elkaar gebruikt. Toch zetten we de juiste betekenis nog even voor u neer.

Efficiëntie

Efficiëntie of doelmatigheid is de mate waarin je gebruikt maakt van middelen om je uiteindelijke doel te bereiken. Een proces wordt efficiënt wanneer je voor je einddoel weinig middelen nodig hebt, en ook weinig tijd met andere woorden de snelste wijze om je doel te bereiken, dat is efficiëntie. Efficiënt werken gaat altijd over op zo goedkoop mogelijke wijze een goed eindproduct realiseren met zo weinig mogelijk mankracht. Het gaat over het proces, de weg die men afgelegd heeft om tot het perfecte eindproduct te geraken.

Effectiviteit

Effectiviteit of doeltreffendheid gaat meer over de uitkomst/het einddoel van het proces dat gerealiseerd wordt. Hier gaat het over je doel bereiken. Het heeft in tegenstelling tot bij efficiëntie geen betrekking op het proces zelf, maar wel op het eindproduct zelf. In bedrijven en tijdens productieprocessen tracht men efficiëntie en effectiviteit met elkaar te combineren. Door deze twee te combineren kan men de productiviteit verhogen. Dit is niet altijd even eenvoudig omdat het soms tot een intern conflict kan komen tussen beide doelstellingen.

Hoe effectiever werker?

Hoe kunnen we nu effectiever werken? Dat is de hoofdvraag die we ons stellen in dit artikel. Dit wil dus eigenlijk zeggen hoe kunnen we werken zodanig dat we een zo zo goed mogelijk eindproduct bereiken. Een kwalitatief, sterk en winstgevend eindproduct, ongeacht hoe de weg ernaartoe verloopt.

Checklist

Wanneer je weinig zelfdiscipline hebt kun je door middel van een checklist je effectiviteit verhogen. Begin met alle taken die je nog moet doen op een lijstje en zet het meest dringende bovenaan op je lijst. Zo hoef je in ieder geval niet de hele dag bezig te zijn met wat je nog allemaal moet doen, en dat je zeker niets mag vergeten. Eens het op papier staat heb je een goed overzicht over de tijd die je hieraan zal moeten spenderen. Na elke taak die je uitgevoerd hebt, kan je dit doorstrepen.

Zet je kookwekker

Zet een time op elke taak die je moet uitvoeren en ga ervoor om binnen de tijd een bepaalde opdracht af te werken bijvoorbeeld een uur per taak. Zo ga je sneller doorwerken om je toch aan je vooropgestelde planning te houden.

Rijm en melodie

Wanneer je bezig bent met reclame of het uitwerken van plannen, denk dan in rijm of melodie. Campagnes slaan aan wanneer ze een herkenbare of gemakkelijke rijm of melodie bevatten.

Zorg voor een goede werkplek

Een goede werkplek motiveert je om goed te werken. Zorg ervoor dat je afgeleid kan raken en maak van je werkplek echt een plek om te werken dus geen TV of radio, foto’s, prullen op je bureau waardoor je afgeleid kan geraken,… .

Kijk ook eens bij ons artikel ‘Wat zijn de beste banen voor introverte mensen‘.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.