Hoe kan ik piloot worden

Kleine jongens en meisjes zijn vaak heel erg gefascineerd door vliegtuigen, ze dromen er dan ook van om piloot te worden. Sommigen maken deze droom waar en vliegen beroepshalve de hele wereld rond. Wil jij dit ook doen? Is dit ook jouw kinderdroom?

Droom

Voor velen is het altijd al een droom geweest om piloot te worden. Door omstandigheden komt het er dikwijls niet van. Een andere studie, een ander beroep, een andere leefomgeving en mensen verliezen hun droom uit het oog. Toch komt het op een gegeven moment weer opduiken, en het is nooit te laat om je droom na te jagen, of zeg maar beter te gaan navliegen.

Opleidingen

Er zijn verschillende opleidingen tot piloot mogelijk. Deze opleidingen gaan van privaat piloot tot lijnpiloot. Ook wanneer je dit louter als hobby wil doen, wat trouwens de meeste mensen doen, is het perfect mogelijk om een opleiding voor te volgen.

Privaat piloot

De opleiding tot privaat piloot is bedoelt voor mensen die als hobby willen vliegen als piloot. De opleiding bestaat uit een theoretisch deel (met examen), maar vooral uit een praktische opleiding. Binnen de 6 maanden na de start van je praktische opleiding is een medisch onderzoek verplicht. Dit dien je te ondergaan bij het Ministerie van Volksgezondheid. Voor de meeste mensen is dit onderzoek geen probleem. Een bril dragen is geen belemmering. Voor de praktische opleidingen vliegen leerlingen vliegtuigen van het type Cessna 150 en 152. Uiteraard vlieg je altijd onder begeleiding van een instructeur die ten alle tijden kan ingrijpen. Na je training volgt een examen. De meeste mensen slagen er na een 70 à 80 lesuren in om hun examen goed af te leggen.

Lijnpiloot

De opleiding tot lijnpiloot gaat duur in dagonderwijs, maar soms ook in avondschool. Met een diploma als lijnpiloot kan je dus betaald werk vinden als piloot en kan je mensen naar hun bestemming vliegen. Dit vereist wel heel wat meer leertijd dan de opleiding tot privaat piloot. Je moet met veel grotere, en meer ingewikkelde vliegtuigen leren vliegen. Neem hiervoor dus voldoende lestijd, en leg je examen pas af als je er echt helemaal klaar voor bent. Je instructeur staat altijd ter beschikking zowel tijdens je vluchten, als voor of na de lessen. Veel succes en vlieg ze!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.