Hoe kies ik een goede universiteit?

Je hebt de middelbare school succesvol afgerond, en nu wordt het tijd om je vleugels uit te slaan en verder te gaan studeren. De keuze van een universiteit is niet altijd makkelijk. In dit artikel staan we even stil bij een aantal zaken die je keuze kunnen beïnvloeden, en wensen we je daarin ook veel succes toe.

Toelatingsvoorwaarden

Je kunt je niet zomaar in elke universiteit inschrijven als je dat wil. Sommige universiteiten hebben toelatingsvoorwaarden. Dit wil zeggen dat je als student aan een aantal voorwaarden moet voldoen alvorens je een kans maakt om je in te mogen schrijven. Er is één specifieke studie waarvoor je een examen moet doen en dat is geneeskunde. Deze selecteren op basis van je behaalde resultaten in het zesde middelbaar en op de resultaten die behaalde tijdens het selectie-examen. Deze examens zijn niet makkelijk, en men heeft elk studiejaar maar een beperkt aantal plaatsen. Wanneer je voor deze studie wil gaan, kan je best nog een andere optie in je achterhoofd houden.

Studierichting

Het allerbelangrijkste is dat je je eerst baseert op welke studie je wil gaan doen, en daarna kan je gaan zoeken welke universiteit deze studie aanbiedt. Het heeft geen zin om eerst een universiteit te gaan uitkiezen, en dan pas je studie. Om te kunnen slagen, moet je eerst en vooral iets héél erg graag willen, pas dan kan je alles uit jezelf halen om er ook daadwerkelijk voor te slagen.

Plaats

In vele grote steden vind je universiteiten. Wanneer je weet welke studierichting je wil gaan volgen is het een kwestie van een universiteit te kiezen. Hierbij kan je nagaan of je kiest voor een universiteit dicht bij je woonplaats, of voor eentje veel verder weg. Bij deze laatste moet je dan dus rekening houden bij het eventueel op kamers gaan. Of misschien kan dit net maken dat je voor een universiteit kiest die ver weg ligt. Op kamers gaan is natuurlijk een heel avontuur, en je krijgt enorm veel zelfstandigheid en verantwoordelijkheid.

Faciliteiten

De faciliteiten die een universiteit biedt is nog iets wat je in je keuze kan laten meespelen, al mag dit natuurlijk niet dé reden zijn van je keuze om naar een bepaalde universiteit te gaan. Sommige universiteiten bieden woonvormen, hobby’s, bepaalde verenigingen aan,… . Elke universiteit heeft zo zijn eigen bezigheden en doelen. Overal valt wel iets te beleven, en anders kan jij nog altijd je steentje bijdragen om datgene wat jij wil te realiseren op jouw universiteit.

Tot slot

Maak een doordachte keuze op basis van de studierichting die je wil gaan volgen. Ga niet je beste vriendinnetje na omdat je haar niet kan missen, want dan komt er van die studie niks terecht. Vrienden maak je toch, ook al kom je in een grootstad terecht waar je niemand ken. Focus je op je studie, en geniet vooral heel erg van je studentenjaren, want geloof me, dat zijn echt wel de beste jaren!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.