Hoe kom ik van littekens af?

Littekens kunnen voorkomen op alle plaatsen op je lichaam, en je zelfvertrouwen een flinke deuk geven. Er zijn tegenwoordig allerlei manier om littekenvorming tegen te gaan of te bestrijden. Afhankelijk van de grootte en oorzaak van het litteken is een ietwat andere behandeling nodig.

Hoe onstaat een litteken?

Bijna iedereen heeft wel één of meerdere littekens verzameld doorheen de jaren. Littekens worden veroorzaakt door brandwonden, snijwonden, valpartijen, ongevallen, operaties, acne maar kan ook door een bepaalde ziekte. Zodra de wond begint te genezen, kan er een litteken ontstaan. Niemand houdt van littekens, al zeker niet als ze erg opvallend zijn zoals bijvoorbeeld op de armen, benen of in het gelaat. Daarnaast kunnen littekens ook jeuken en pijn gaan doen. Dit komt echter alleen voor in het genezingsproces wanneer de huid zich nog aan het herstellen is.

Wanneer de opperhuid beschadigd wordt, geneest dit meestal vanzelf en ontstaat er ook geen litteken. Maar bij diepere beschadiging ontstaat de kans dat er een blijvend litteken ontstaan. Hoe langer de genezing van een wonde duurt, hoe meer kans op een blijvend litteken. Littekens bestaan uit collageen (bindweefsel).

Wondgat opvullen

Bij een diepere beschadiging van de huid bijvoorbeeld een erg diepe wonde moet het wondgat weer worden opgevuld. Om dit te kunnen doen, maakt je lichaam bindweefsel aan voor de vorming van een nieuwe huid. Hierdoor ontstaat er een verdikt, en soms rood litteken. Als er geen infectie optreedt, vermindert de roodhuid en vervaagt het litteken. Soms blijft er een litteken achter, soms ook niet. Dit hangt af van de soort wonde en het genezingsproces van de huid.

Meteen reageren

Een litteken door een diepe wonde zal nooit verdwijnen, maar het kan wel minder zichtbaar gemaakt worden. Daarom is het belangrijk meteen te reageren. Eerst moet de open wonde wel volledig genezen zijn. Bestaande littekens kunnen tot 2 jaar na het ontstaan ervan behandeld worden, daarna is dit niet meer mogelijk. Er zijn verschillende manieren om littekens te behandelen. Eerst en vooral moet je beginnen met een goede wondverzorging. Zo vermijd je infecties en grotere littekens.

Siliconentherapie

Siliconen kan je verkrijgen in gels of pleisters en dien je op het litteken aan te brengen. Dit kan je makkelijk zelf thuisdoen. Een voorwaarde is dat de wond genezen is, en eventuele hechtingen verwijderd zijn. Door de silicone zal het litteken ontzwellen, zachter worden en iets vervagen. Ook pijn, jeuk en roodheid verdwijnt.

Litteken vervager

De litteken vervager is een pleister die ervoor zorgt dat de temperatuur van de huid stijgt, waardoor het littekenweefsel zachter wordt, en er een betere doorbloeding van de huid ontstaat. Hierdoor wordt het bindweefsel herverdeeld en wordt een litteken minder zichtbaar.

Druk- en compressietherapie

Bij druk- en compressietherapie wordt er een bepaalde druk gezet op de plaats van het litteken. Deze druk wordt uitgeoefend door een spons, plastiek plaatje of door elastische drukkleding te dragen zoals bijvoorbeeld een drukverband bij ernstige brandwonden of na een operatie. Door deze druk wordt het litteken elastischer, vlakker en soepeler waardoor het minder zichtbaar wordt.

In het ziekenhuis

Littekens kunnen verwijderd worden door een plastisch chirurg in het ziekenhuis. Chirurgen gaan deze ingreep enkel uitvoeren wanneer ze weten dat er een verbetering zal optreden. Er kan ook beroep gedaan worden op injecties met cortisode die ook een gunstige invloed zouden hebben op het verdwijnen van littekens.

Lasertherapie

Met lasertherapie gaat men met straling een specifieke schade veroorzaken aan het littekenweefsel. Nadelig is dat wanneer men een tijd stopt met de behandeling, de littekens weer kunnen optreden.

Tot slot

Littekens wil niemand hebben, maar toch heeft iedereen er wel meerdere. De één al wat groter en meer dan de ander. Laat littekens geen impact hebben op je zelfbeeld of over hoe je eruit ziet. Je bent meer dan die littekens. Bovenstaande behandelingen kunnen een positief effect hebben op je littekens, maar de praktijk leert ons dat littekens door ernstige wonden nooit helemaal verdwijnen. Aanvaard jezelf en zie jezelf graag, net zoals anders jou graag zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.