Hoe krijg ik wittere tanden?

Een tandpasta-smile zoals je ziet in de reclames op TV van tandpastamerken, dat willen we allemaal toch. In realiteit is het echter wat anders. Niemand heeft perfecte witte tanden. Dat is een ideaalbeeld waarvan we moeten afstappen. Toch zijn er wel een aantal zaken waardoor je de tanden kan sparen en eventueel witter doen worden.

Let op wat je drinkt

Misschien zijn je tanden helemaal niet zo geel als je wel denkt. Het kan zijn dat er zich een soort van aanslag op je tanden heeft gevormd, waardoor het lijkt alsof je tanden geel zijn. Deze aanslag op je glazuur van je tanden kan veroorzaakt worden door het drinken van koffie, thee en wijn. Ook roken zorgt voor gele vlekken op de tanden. Wanneer deze dranken of roken de oorzaak zijn van jouw gele tanden hoef je niet meteen je gebit laten bleken door je tandarts. In dit geval kan je kiezen om je tanden te poetsen met een speciale tandpasta. Schaf jezelf een anti-aanslagtandpasta aan die als doel heeft aanslag te verwijderen. Na een tijdje zal je duidelijk een verschil opmerken.

Zorg voor een goede mondhygiëne

Je tanden goed en regelmatig poetsen is natuurlijk essentieel als je een mooi gebit wil behouden. ’s Morgens en ’s avonds zijn de belangrijkste poetsmomenten. Gebruik een speciale whitening tandpasta. Naast twee maal daags poetsen is het ook belangrijk om regelmatig te flossen. Hierdoor kan je moeilijk bereikbare plekjes ook bevrijden van bacteriën.

Whitener

Bij de drogist kan je een speciale whitener vinden. Deze moet je aanbrengen voor je gaat slapen. Na een aantal weken of maanden zullen de tanden enkele tinten lichter kleuren. Gebruik dit enkel wanneer je tanden licht verkleurd zijn. Voor zware gele tanden helpt deze behandeling niet, en ga je beter meteen  naar je tandarts.

Tanden bleken met een bitje

Vooraleer je je tanden laat bleken door de tandarts is er nog een optie die je kan proberen. Je kan de tijden zelf bleken thuis met een bitje. Je tandarts maakt een afdruk van je gebit en giet hiervan vervolgens een kunststoffen mal van je tanden. Dit gebitje moet je dan thuis vullen met de bijgeleverde peroxidegel. Deze behandeling moet je een paar nachten na elkaar uitvoeren. Daarna heb je prachtig witte tanden. Let er wel op dat deze behandeling in veel gevallen niet door de zorgverzekering wordt vergoed. Dus laat je dus op voorhand goed informeren door je tandarts over de kosten.

Laten bleken door de tandarts

Als allerlaatste stap kan je ervoor kiezen om je tanden te laten bleken door de tandarts. Deze zal je tanden bleken met een gel op basis van peroxide in combinatie met licht of warmte.

Hou je gebit wit

Alle bovenstaande behandelingen zijn geen blijvende oplossingen. Het is van groot belang om een goede mondhygiëne te behouden en je tanden wit te houden. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Een bleekprocedure kan je om de 6 à 10 jaar behouden, maar erg goed is het niet voor je gebit dus je stelt het best zo lang mogelijk uit, en tracht je gebit zo goed mogelijk te onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.