Je hebt vast al vaak het woord ‘biodiversiteit’ horen vallen. Wat betekent het nu eigenlijk. Wat biodiversiteit inhoudt en welke invloed dit heeft op je dagelijks leven leggen we in onderstaan artikel uit.
Wat is biodiversiteit?
Voor het begrip biodiversiteit bestaan er veel definities. In feite slaat biodiversiteit op biologische verscheidenheid van levende zaken. Deze levende zaken gaan over alle vormen van leven op onze planeet zoals mensen, dieren en planten, maar het kan ook gaan over verscheidenheid binnen één groep zoals bijvoorbeeld verschillende diersoorten binnen de groep dieren.
Biologische diversiteit wordt gebruikt om aan te duiden hoeveel verschillende levensvormen er zijn binnen een bepaald gebied. Dit wordt ook wel het ecosysteem genoemd. De term biodiversiteit hangt heel nauw samen met het begrip ‘klimaat’.
Leefomgeving
Je leefomgeving is de fysieke omgeving waarin je leeft. Je woon- en verblijfsomgeving dus de inrichting in en rond je woning.
Biodiversiteit beschermen
Meer en meer stemmen gaan op dat we onze leefomgeving meer moeten beschermen. Onze aarde gaat kapot klinkt het. En dat is ook zo. Alle vervuiling en invloeden van buitenaf verwoesten het biologische klimaat van onze aarde. We kunnen hier geen honderden jaar mee doorgaan en moeten denken aan de toekomst van onze aarde, ook al zijn we hier zelf dan vast niet meer.
Aan de slag!
Er zijn heel wat kleine aanpassingen die je zelf in je dagelijkse leven kan invoeren om de biodiversiteit in je omgeving te beschermen, en zo de aarde te helpen blijven doorademen. Iedereen kan een bijdrage leveren om het milieu te beschermen. Met onderstaande tips kan jij voortaan ook zelf aan de slag.
- Ecologische middelen gebruiken om (af) te wassen (eco), ongedierte te bestrijden, je tuin te onderhouden,… .
- Breng sommige spullen naar inzamelpunten in plaats van ze weg te gooien. Denk maar aan kurken, batterijen, oude elektrische toestellen.
- Geef oude kleding een tweede leven. Breng ze naar een kringwinkel, tweedehandswinkel of gooi ze in een kledingcontainer. Ben je handig met naald en draad, maak er dan jouw nieuwe outfit van.
- ‘Bespaar’: Ga voor spaarlampen, een waterbesparende doucheknop, oplaadbare batterijen,… .
- Kies voor groene stroom.
- Schakel alle elektrische toestellen uit wanneer je niet thuis bent of die je niet gebruikt wanneer je wel thuis bent.
- Gooi oud papier niet weg, maar gebruik het als kladblaadjes. Ideaal voor boodschappenlijstjes bijvoorbeeld.
- Kan je voedingsmiddelen vers bij de boer halen, doen! Deze producten zijn verser dan bij de supermarkt, hebben geen chemisch proces ondergaan en hebben geen verpakking.
- Sorteer je afval en zorg voor zo weinig mogelijk afval. Kies voor verse producten of grotere verpakkingen. Maak een composthoop voor je fruit en groenten. Met de mest kan je de planten en je bloemen doen groeien.
- Eet minder vlees. Wanneer we met zijn allen een dag per week vegetarisch eten beschermen we ons leefmilieu. En geef toe, er zijn genoeg lekkere alternatieven.
- Samen met je kinderen een middagje pret beleven: een vogelhuisje knutselen, insecten zoeken, een natuurwandeling maken, … .
Genoeg ideetjes dus nu is het aan JOU!!