Over hoe je zelfvertrouwen kunt krijgen

Heel wat mensen kampen met een gebrek aan zelfvertrouwen. Op school, op het werk, in de maatschappij, mensen krijgen steeds meer het gevoel dat ze meer moeten presteren. Ook van zichzelf verwachten ze heel veel en ze leggen daardoor de lat steeds hoger. Door deze hoge eisen beginnen mensen te twijfelen aan zichzelf. Ze krijgen faalangst en gaan steeds meer piekeren over zichzelf. Hoe ga je nu om met deze twijfels? Hoe pep je jouw zelfvertrouwen weer op?

Ik zie mij graag!

Een eerste stap naar meer zelfvertrouwen is ‘zie je zelf graag’. In deze jachtige samenleving vergeten mensen aandacht te besteden aan de belangrijkste persoon in hun leven, zichzelf natuurlijk. Hoe leer je jezelf graag te zien? Eerst en vooral, focus op je positieve eigenschappen. Ieder mens heeft er, vaak moet je er even over nadenken, maar ieder mens bezit er.

Sociaal contact en zelfvertrouwen

Mensen met een gebrek aan zelfvertrouwen mijden sociale contacten. Dit is net wat je niet moet doen wanneer je kampt met weinig zelfvertrouwen. Ga op zoek naar mensen waarbij je je goed voelt. Mensen die jou positieve energie geven. Deze energie zal ervoor zorgen dat jij je ook goed voelt om wie je bent als persoon. Negeer mensen die je een slecht gevoel bezorgen, zij zijn het echt niet waard om je tijd aan te verspillen en je slecht door te gaan voelen.

Probeer ook steeds contact te leggen met nieuwe mensen. Sociaal contact verbreed je kijk op de wereld. Je gaat steeds meer ontdekken, bijleren en genieten van het leven. Durf mensen aan te spreken. Op straat, in de sportschool, op je werk, wie weet kom je wel de beste vriend van je leven tegen.

Think positive!

Probeer altijd positief te denken. Laat je niet neerhalen door negatieve gedachten die door je hoofd malen, en al zeker niet door het oordeel van anderen. In elke gebeurtenis, hoe negatief ook, zit iets positiefs vervat. Soms is het niet altijd van in het begin duidelijk, maar uit alles kan je kracht halen. Zoek de positieve zaken in de mensen en dingen om je heen, en ook in jezelf. Geloof in jezelf, want JIJ bent de moeite waard.

Geef jezelf alle tijd en zelfvertrouwen

Een gebrek aan zelfvertrouwen of een negatief zelfbeeld heeft dieperliggende oorzaken. Pesten, een trauma, een negatieve gebeurtenis uit je verleden kunnen ervoor zorgen dat mensen in hun leven kampen met een gebrek aan zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen opbouwen doe je natuurlijk niet op 1-2-3. Mensen kampen er vaak al jaren mee, dus het heeft ook heel wat tijd nodig om dit weer op te bouwen en te herstellen. Geef jezelf alle tijd en doe het rustig aan. Vier overwinningen en sta af en toe eens stil bij alles wat je al bereikt hebt. Ook al gaat het soms trager dan je zelf zou willen, je komt er wel. Rome is ook niet op één dag gebouwd.

Geef niet op wanneer je eens een terugslag hebt, je leert uit tegenslagen, elke dag opnieuw!

Wanneer je vindt dat zelfvertrouwen en zelfrespect van vitaal belang is in je leven dan is de E-cursus blijvend zelfvertrouwen wellicht interessant.

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.