Hoe leer ik snel een vreemde taal?

Een vreemde taal leren, zelfs op latere leeftijd, is mogelijk. Beschikken over een goed taalgevoel is een groot voordeel, maar het is vooral belangrijk om te durven spreken en veel te oefenen.

Het internet

Via het internet kan je vandaag de dag talloze lessen of zelfs volledige cursussen volgen. Er zijn websites die lessen aanbieden compleet met huistaken, toetsen en een coach bij wie je terecht kan met vragen. Dit is zeker een goede optie om een vreemde taal te leren, omdat je een antwoord krijgt op je vragen. Ook moet je op bepaalde data’s taken/toetsen inleveren waardoor je ergens wel een controle hebt, en je er wel mee bezig moet zijn. Ook deze lessen leveren vaak een attest of certificaat af en dat is zeker mooi meegenomen.

Luisteren

Om een taal goed te leren, en later ook te kunnen spreken, moet je goed luisteren. Wanneer je Frans of Engels gaat studeren, is het makkelijk om op TV naar programma’s te kijken, of de radio op te zetten. Andere talen zijn wat moeilijker terug te vinden. Op http://www.50talen.com/┬ákun je audiobestanden van 50 vreemde talen downloaden. Ideaal dus om op je MP3 te zetten en te beluisteren tijdens het poetsen, koken of sporten.

Taalbad

Heel veel organisaties bieden een taalbad aan. Dit wil zeggen dat je voor een korte periode bijvoorbeeld twee weken in groep samen een vreemde taal gaat aanleren. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat draait alles om de vreemde taal. In het begin moet je je waarschijnlijk erg aanpassen, maar op korte tijd leer je wel erg veel bij. Dit kan goed zijn voor zakenmensen die snel naar een ander land moeten vertrekken, en de basis van de taal moeten leren. Het enige nadeel aan deze taalbaden is de prijs, het is vrij kostelijk, maar langs de andere kant krijg je er heel wat voor in de plaats. Naast het aanleren van de taal, leer je mensen kennen met dezelfde interesses, en krijg je ook inzicht in de cultuur en achtergrond van de taal die je bestudeert.

Reizen

Een andere misschien leukere manier om een vreemde taal te leren is door naar het land te reizen. Wanneer je voor een langere tijd in een land doorbrengt, en de bevolking spreekt geen Nederlands, Frans of Engels, dan moet je wel trachten te communiceren in de vreemde taal. Al doende leer je dus dit is zeker de ideale leerschool.

Schrijfmaatje

Zoek een schrijfmaatje. Dit kan je vinden op het internet, of iemand die je ontmoet in het land waarvan je de taal leert, of in je kennissenkring. Door te schrijven leer je, en die persoon kan je wijzen op je fouten. Bovendien zie je ook telkens de spelling van de andere persoon, en bouw je een band met iemand op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.