Sommigen doen heel makkelijk over solderen, je doet gewoon eerst dit en dan de volgende stap, maar als je niet weer waarover men het heeft sta je mooi voor op. Voor eens en altijd gedaan met sukkelen en het uiteindelijk dan moeten uit handen geven. Nu kan je zelf aan de slag, en voor je het weet soldeer jij je eerste kunstwerkje of soldeer je elektriciteitsdraadjes aan elkaar.
Wat is solderen?
Was is solderen nu eigenlijk? Dat is een interessante vraag om mee te starten. Solderen is het samenbrengen/verbinden van metaal door gebruik te maken van een legering dat een lager smeltpunt heeft dan het metaal waarmee je dat gaat verbinden. Solderen is niet hetzelfde als iets aan elkaar lassen. Lassen zorgt ervoor dat het metaal zelf ook smelt, dat is bij solderen niet het geval.
Basis solderen- Zacht solderen
Veel mensen gebruiken solderen als techniek in hun hobby bijvoorbeeld voor het maken van kleine beeldjes, kunstwerkjes of zelfs juwelen (ja ook vrouwen kunnen solderen!). Deze vorm van solderen wordt zacht solderen genoemd. Dit omdat de temperatuur onder de 450 graden Celcius ligt. Vaak wordt hier tin gebruikt.
Elektronica
Wanneer je elektronica wil gaan solderen heb je om te beginnen een soldeerbout nodig. Deze heb je nodig om weerstanden te hechten of om koperdraadjes te koppelen. Maar ook deze soldeerbout kan je gebruiken om de kunstwerkjes en juwelen te maken. Ook modelspoorbouwers zijn enorm vertrouwd met het solderen en het gebruik van een soldeerbout. Om te beginnen heb je een soldeerbout nodig, maar er bestaan ook elektronische soldeerbouten, soldeerstations en veel meer.
Hoe ga je nu tewerk?
1. De onderdelen die je wil solderen moeten zuiver zijn. Schuur de onderdelen op voorhand wat af met schuurpapier zodanig dat ze ruw zijn.
2. Gebruik het juiste soort soldeersel voor het juiste materiaal, en gebruik ook soldeertin met harskern. Dan hoef je geen apart vloeimiddel te gebruiken. Je hebt vloeimiddel nodig om eventuele oxidatie op te lossen zodat het soldeersel zich met het metaal kan verbinden.
3. Zorg dat je soldeerbout de juiste kacht levert voor het uit te voeren werk.
- Solderen van stoomkabels, weerstanden en stekkers: 25 Watt
- Solderen van dikke koper en staaldraad: minimum 75 Watt.
4. Hitte is essentieel voor het slagen voor datgene dat je wil solderen. Indien het mogelijk is hou dan de te solderen materialen heet door de soldeerbout er een tijdje tegen te houden. Dit is niet mogelijk bij het solderen van kabels aan elektrische componenten. Solderen duurt eigenlijk maar enkele minuten. Het soldeersel moet onmiddellijk en makkelijk uitvloeien, en meteen hechten op het metaal.
5. Let er zeker op dat de onderdelen die gesoldeerd moeten worden tijdens het solderen onbeweegelijk blijven. Wanneer je alleen aan het werk bent is dit soms erg moeilijk, maar dit kan je oplossen door de delen vast te tapen met ducktape. Gebruik niet meer soldeersel dan je nodig hebt. Wanneer het gesoldeerd is, zit het ook echt vast!
6. De laatste stap is de gesoldeerde onderdelen te laten afkoelen. Wanneer ze afgekoeld zijn, kan je met een vijl enige onzuiverheden wegwerken. Dit kan je ook doen met een staal- of koperborsteltje gemonteerd op Dremel of Proxxon. Hiermee kan je het geheel ook wat polijsten. Eventueel vrijgekomen soldeersel kan je verwijderen met een doekje en Aceton.
Er bestaan voldoende workshops en cursussen om de basis en meer gevorderde zaken te leren omtrent het solderen. Surf even rond op het net en je komt vast terecht bij scholen die avondcursussen geven.
Heel veel succes!