Veel mensen in de financiële wereld willen graag carrière maken. Er zijn tal van mogelijkheden om door te groeien en een betere functie, en uiteraard een beter loon te verdienen.
Carrière
Een carrière moet ook bij jou en je levensstijl passen. Hogere functies brengen ook meer verantwoordelijkheid, werkdruk en tijd met zich mee. Dit soort functies is vaak moeilijk te combineren met een gezin, en ook de verantwoordelijkheid die het met zich meebrengt is niet voor iedereen gegeven.
Banen
In de financiële sector vind je verschillende banen. De meeste banen vergen heel wat verantwoordelijkheid, discipline, maar daar tegenover staat wel een hoge status en een aantrekkelijk salaris.
Welke?
Welke banen zijn er nu precies allemaal in de financiële wereld. Wij zetten er alvast enkele belangrijke hier neer.
1. Actuaris
Als actuaris werk je meestal voor een verzekeringsmaatschappij, een bank, een pensioenfonds of voor de overheid. Bij deze baan sta je hoofdzakelijk in voor het statistisch berekenen van de waarschijnlijkheid van bepaalde risico’s van zaken bij bijvoorbeeld ongelukken, overlijden, ziektes of het verlies van spullen. Voor deze functie is het belangrijk dat je wiskundig en economisch erg sterk bent.
2. Financieel planner
Een financieel planner of adviseur geeft de klant een duidelijk overzicht over zijn financiële situatie. Ook geeft deze advies over hoe de situatie kan verbeterd worden. Dit advies kan gaan over het kopen van een huis, leningen, pensioenen, erfenissen, enzovoort. Naar financieel planners is er veel vraag op de arbeidsmarkt.
3. Belastinginspecteur
Als belastinginspecteur zorg je ervoor dat iedereen die verplicht is belasting te betalen dit ook doet. Je werkt voor de overheid en voor belastingbureaus. Ook hier is economisch en wiskundig inzicht noodzakelijk.
4. Notaris
Een notaris stelt akten op waarin de wet hem die bevoegdheid toekent. Om als notaris aan de slag te gaan moet je het diploma notarieel recht behalen. Een bachelorstudie die 4 jaar duurt.
5. Accountant
Een accountant controleert de jaarrekeningen, maakt deze ook op, en doet andere financiële administratie. Belangrijk is dat je foutloos en erg nauwkeurig kan werken. Je kan aan de slag bij particulieren, maar ook grote bedrijven hebben vaak accountants nodig.
Hoe opklimmen?
Werk je al in een bedrijf in de financiële sector dan zit je alvast op de goede plaats. Belangrijk is om te laten weten dat je een hogere functie ambieert. Ga ook het gesprek aan met je leidinggevenden. Als zij weten dat je interesse hebt voor een hogere functie, zullen ze je zeker in de gaten houden. Ga in op openstaande vacatures, ook eventueel bij andere bedrijven. Je doet ervaring op in het solliciteren voor dergelijke functies en je weet nooit dat iemand potentieel in je zit.
Bijscholing
Voor hogere functies heb je vaak ook hogere diploma’s nodig. Ga eens na of er een bepaald diploma nodig is voor de functie die jij graag zou uitoefenen. Via avondschool of thuisstudie is er heel wat mogelijk. Ga eens op zoek op het net of ga langs bij enkele scholen die dergelijke cursussen aanbieden. Misschien organiseert je bedrijf zelf ook wel dergelijke cursussen of willen ze deze zelf financieren. Altijd het proberen waard!