Hoe maak ik de juiste studiekeuze

Je hebt de middelbare school afgerond, en moet je gaan bepalen wat je met de rest van je leven zal gaan doen. Je gaat verder studeren. Voor sommigen ligt het al lang vast en weten ze perfect wat ze willen gaan studeren. Anderen hebben iets meer moeite om een bepaalde studie te kiezen.

Keuze maken

Een studiekeuze maken is een belangrijke en soms moeilijke beslissing. Wat ga je nu studeren? Waar liggen je interesses? Waar ben je goed in? Welke richting wil je uit gaan in de toekomst? Wat wil je later als beroep uitvoeren? Allemaal vragen waar je misschien nog maar een vaag antwoord op hebt. Door deze vragen voor jezelf te beantwoorden kun je vooruit helpen met de keuze in je studierichting.

Status

Sommige leerlingen kiezen voor een bepaalde studierichting omwille van een bepaalde status, of omdat vrienden voor die studierichting kiezen. Dit is geen goede motivatie. Een studie slaagt pas als je er zelf volledig achter staat. Bovendien moet je met die studie later aan het werk. Dus je kan maar beter een studiekeuze maken met oog op een baan die je later echt heel graag wil doen. Jammer genoeg speelt ook in de praktijk dat personen met een etnische achtergrond soms niet instromen in bepaalde studierichtingen omdat dit niet in lijn ligt met hun cultuur, ook al zouden ze dit zelf graag willen doen.

Toekomst

We hebben het hierboven al aangehaald dat het belangrijk is om een goede studiekeuze te maken, dit omdat het erg belangrijk is voor je toekomst. Het kan goed zijn om met mensen die dicht bij je staan erover te praten. Zij kennen je goede kanten misschien wel beter dan jij zelf. Toch ben jij het en jij alleen die uiteindelijk beslist wat je zal gaan studeren. Laat je niet beïnvloeden daar wat een ander zegt, maar ga voor wat jij graag wil doen.

Informatie

Zoek informatie op over de studierichting, maar ook over het beroep dat daaraan vasthangt. Zo kan je bijvoorbeeld erg geïnteresseerd zijn in dieren, maar daarom wil je misschien nog geen dierenarts worden.

Opendeurdagen

Ga zeker naar de opendeurdagen of info-avonden van verschillende scholen. Zeker wanneer je nog twijfels hebt kan dit je vooruit helpen. Je kan op deze momenten met docenten praten, cursussen inkijken, de school bekijken,… . Neem hier vooral tijd voor. Het is een keuze die je leven kan gaan bepalen, dus die moet je ook niet zomaar nemen.

Tot slot

Het is duidelijk dat een studierichting kiezen een belangrijke keuze is, maar weet ook dat het geen definitieve keuze moet zijn. Het kan zijn dat een studie te moeilijk is, of dat de studierichting je eigenlijk enorm tegenvalt, je kunt altijd nog veranderen, of later beslissen om nog wat anders te studeren. Vandaag de dag kan je levenslang leren dus bring it on! Veel succes ermee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.