Hoe maak ik een ondernemingsplan

Een eigen zaak opstarten is niet niks, er komt een heleboel bij kijken. Eerst en vooral moet je een ondernemingsplan opstellen. Belangrijk is dat je dit zo juist mogelijk doet, zo kom je nadien niet in slechte papieren te zitten. In dit artikel staan we even stil bij wat zo’n ondernemingsplan inhoudt, en wat je er allemaal voor moet doen. Heel veel succes alvast!

Wat is een ondernemingsplan?

In een ondernemingsplan wordt door de werkgever ingeschat of er een grote markt is voor een bepaald product, hoe deze markt benaderd moet worden, en of er voldoende financiële middelen ter beschikking zijn om het project te kunnen financieren en dan uiteindelijk ook te realiseren in de praktijk. Uit het ondernemingsplan zal blijken of het project al dan niet haalbaar is, en op welke wijze men het moet gaan realiseren. Een ondernemingsplan is een must bij elke opstart van een bedrijf, of de lancering van een nieuw product.

Waarom?

Een ondernemingsplan is belangrijk omdat je op deze wijze inzicht krijgt of je wel degelijk voldoende middelen hem om iets (nieuws) te realiseren. Ook is een ondernemingsplan naar derden toe van groot belang. Zo krijgen huidige en toekomstige investeerders zicht op de werking en doeleinden van een project/bedrijf. Dit zorgt voor een open communicatie en een betere samenwerking.

Onderdelen ondernemingsplan

Een ondernemingsplan bestaat uit verschillende onderdelen namelijk: een projectomschrijving, een marktanalyse, een marketingplan, en tot slot een financieel plan. Elk van deze onderdelen is even belangrijk, en moet zo goed mogelijk worden uitgewerkt om tot een juiste conclusie te kunnen komen.

Projectomschrijving

In de projectomschrijving wordt beschreven welk project men wil gaan realiseren, het product dus. Men legt hierbij uit de verschillende voordelen en functies uit, en bedenkt waarom dit project op de markt zou moeten gebracht worden.

Marktanalyse

Bij de marktanalyse gaat men zoals het woord al zegt, de markt analyseren. Dit kan gebeuren door het afnemen van een grootschalige enquête bijvoorbeeld. Men gaat bekijken hoe de markt er vandaag de dag uitziet. Een voorbeeld hiervan is dat je vandaag de dag ziet dat er ook veel jonge mensen alleen gaan wonen, terwijl dit vroeger niet zozeer aan de orde was. Daarop spelen bedrijven in en gaan producten ook aantrekkelijk maken voor deze groep mensen. Ook het verouderen van onze samenleving is iets wat in deze marktanalyse zit.

Marketingplan

In een marketingplan wordt beschreven hoe men het nieuwe product gaat aanbrengen op de markt zodanig dat het door de markt als positief ervaren wordt. Men gaat dus een strategie bedenken om reclame te maken in deze fase. Ook het ontwerpen van verpakkingen, promoties in winkels, naam voor een product,… hoort hierbij.

Financieel plan

In het financieel plan wordt bekijken welke middelen men heeft voor het gehele project, dus ook voor de reclame en promotie. Ook eventuele winsten worden hier uitgerekend.

Tot slot

Een ondernemingsplan maken is niet makkelijk. Start je een zaak op, dan doe je er goed aan om hiervoor raad te vragen aan bijvoorbeeld een boekhouder. Onderschat nooit hoeveel financiële middelen je nodig hebt om een zaak of een nieuw product te lanceren, ook met onverwachte kosten die er tijdens het proces bijkomen moet je rekening houden. Veel succes!!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.