Hoe maak ik een tapijt schoon?

Een vlek op je prachtige tapijt in de woonkamer, of is je tapijt na al die jaren aan een gronde reinigingsbeurt toe. Weggooien of is het tapijt nog te redden? In de artikel geven we je enkele nuttige tips om je tapijt te reinigen. Wil je haren van hond of kat weghalen, kijk dan hier. Wees altijd voorzichtig met wat je uitprobeert want niet elk materiaal reageert goed op een product.

Tapijt reinigen

Een tapijt reinig is een hele klus, maar vroeg of laat moet iedere eigenaar eraan geloven. Een tapijt krijgt immers heel wat te verduren: schoenen, huisdieren, stof, vlekken, het verzamelen van haar,… . Om je tapijt mooi te houden moet je het dus reinigen, dat kan je op verschillende manieren aanpakken. Je tapijt stofzuigen kan je elke week doen, maar vlekken krijg je met een stofzuiger niet weg. Daarvoor moet je iets beter in de strijd gooien.

De stofzuiger

Stofzuig je tapijt minstens één keer per week. Regelmatig stofzuigen voorkomt de opbouw van ruwe vezels, die door de wrijving het tapijt anders zouden kunnen gaan beschadigen. Om een vieze geur tijdens het stofzuigen te voorkomen, kunt u zuiveringszout in de stofzuigerbak opzuigen. Dit is te verkrijgen onder de naam ‘baking soda’.

Vlekken

Het belangrijkste bij vlekken is, ruim ze meteen op. Hoe langer vlekken de tijd krijgen om in te werken op het tapijt, hoe moeilijker het wordt ze te verwijderen.

  1. Dep en schraap eerst zo veel mogelijk van de vlek weg alvorens een schoonmaakmiddel te gebruiken.
  2. Test het schoonmaakmiddel eerst op een klein stukje.
  3. Werk van buiten naar binnen en wrijf de vlek niet nog dieper in het tapijt.
  4. Gebruik een schone handdoek om de vlek nadien weer droog te wrijven en vermijd dat er haartjes van de handdoek in de vlek achterblijven.

Soorten vlekken

Verschillende soorten vlekken vragen voor een andere aanpak. We zetten de meest voorkomende vlekken voor u op een rij, met een daarbij horende oplossing.

  • Bloed en chocolade: Dep eerst en vooral zoveel mogelijk bloed op. Meng 1 theelepel zeep en 1 theelepel azijn met 1 liter warm water. Breng dit aan op de vlek en laat het drogen. Gebruik daarna een stofzuiger om de vlek te verwijderen.
  • Kaarsvet of kauwgom:Houdt een ijsblokje tegen het kaarsvet of de kauwgom. Deze zal verharden waardoor je het makkelijk kan verwijderen.
  • Rode wijn: Leng de vlek aan met witte wijn, en spoel met koud water. Strooi zout over de vlek, en zuig ze vervolgens op met de stofzuiger.
  • Verf: Glassex. Opspuiten en daarna opvegen met een droge doek.

 

Veel succes ermee, en veel plezier met je nieuwe mooi glanzende tapijt!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.