Hoe maak ik zelf een geurtje?

Er bestaan talleuze geurtjes op de markt. Zowel mannen als vrouwen zwichten dagelijks voor lekker parfum. Het voelt goed om ’s morgens na het douchen of voor een avondje stappen je favoriete geurtje op te doen. Maar er is één nadeel, aan al deze lekkere geuren, vaak van één of andere bekend merk, hangt een prijskaartje vast. In de meeste gevallen een duur prijskaartje. Daarom zijn we op zoek gegaan hoe het goedkoper kan. Waarom maken we niet zelf ons eigen geurtje? En hoe begin je daar dan aan? Wel wij leggen het stap voor stap voor jou uit in onderstaand artikel.

Voordelen van je eigen geurtje

Er zijn zeker een aantal voordelen op te noemen aan het maken van je eigen parfum/geurtje. Het vraagt niet veel tijd, en bovendien is het erg makkelijk om te doen. Daarnaast is het ook erg uniek en origineel. Geen enkele collega zal datzelfde geurtje hebben als jij! En geef toe, hoe cool is het niet om te zeggen ik heb dat geurtje zelf gemaakt wanneer men vraagt waar je dat lekkere geurtje gekocht hebt.

Je eigen parfum maken

De voordelen voor het maken van je eigen geurtje zijn duidelijk. Laat ons nu maar eens bekijken hoe we daar nu aan moeten beginnen. Let’s go for it!

Benodigheden

VOOR NATUURLIJK PARFUM

 • Grote kom
 • Vaatdoek
 • 1 kopje verse bloesem
 • 2 kopjes water
 • Een flesje
 • Pannetje

VOOR GEWONE PARFUM

 • Maatbeker
 • Geurolie (een aantal soorten zodat je kan mengen tot welke geur je het beste vindt)
 • Doekje
 • Een flesje alcohol 70%
 • Een flesje

Aan de slag!

Nu we alle benodigheden hebben klaargenomen, kunnen we aan de slag om onze eigen geur te maken.

1. Verzamel bloesem: Voor de natuurlijke parfum heb je de verse bloesem nodig. Je kan hierin vrij kiezen uit bijvoorbeeld lavendel, seringen, rozen of andere bloemen. Plaats de een vaatdoek over een kom, daarop de bloesem en giet er water over. Denk dit alles af en laat dit mengel voor een nacht staan.

2. Destilleer het parfum: Als het mengsel een nacht heeft gestaan, kun je de parfum eruit halen. Dit doe je door het doek dicht te maken, en het vocht er voorzichtig uit te drukken. Giet dit water in een pannetje en laat het zachtjes sudderen. De hoeveelheid zal afnemen. Laat daarna het geurwater afkoelen en giet het daarna in een klein flesje. Deze natuurlijke parfum is ongeveer een maand houdbaar. Veel plezier met je eerste zelfgemaakte natuurlijke geurtje!

3. Geur maken met geurolie: Gebruik een doekje om de geurolieën met elkaar te combineren. Kijk welke geur je lekker vindt. Je kan het beste werken met druppeltjes olie en schrijf telkens op welke geur en hoeveel je van elke olie gebruikt. Vanille en lavendel scoren altijd goed! Laat de geuren ook even drogen, en kijk dan even of ze nog even lekker geuren.

4. Voeg alcohol toe: Nadat je de juiste geur hebt gevonden, kan je de alcohol gaan toevoegen om er een echt parfum van te maken. De verhouding voor parfum ligt op 20/80 dus dat wil zeggen dat je voor 20% geurolie, 80% alcohol nodig hebt. Om het even visueel voor te stellen, voor een flesje van 50 ml heb je ongeveer 10 ml geurolie nodig en 40 ml alcohol. Wil je een parfum die iets minder naar alcohol ruikt dan kan je kiezen voor de verhouding 10/90.

5. Laat de geuren goed intrekken: De allerlaatste stap is het laten intrekken van je zelfgemaakte geuren. Schud goed heen en weer zodat de alcohol en de geurolie goed met elkaar vermengd geraken. Giet het parfum in een flesje en laat het ten minste 12 uur op een koele en droge plaats staan zodanig dat de geuren goed kunnen intrekken.

Extra tips

 • Verzamel lege flesjes van parfum uit de winkel. Zo kan je deze gebruiken om je zelfgemaakte geurtjes in te bewaren.
 • Ga eens op zoek naar echte parfumolie. Dit schijnt nog beter te werken dan geurolie.
 • Verras je vrienden of familie eens met een zelfgemaakte setje. Origineel en lekker goedkoop op!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.