Hoe maak je een goede indruk tijdens je sollicitatie?

Gaan solliciteren, een erg spannend aangelegenheid altijd. Gepaard met veel stress wil iedereen natuurlijk een goede indruk maken. In dit artikel geven we je alvast een aantal tips zodanig dat een verpletterende indruk maakt op je volgende sollicitatie, GO GO GO!!

Kom op tijd op je sollicitatie

Een eerste belangrijke tip is ‘kom op tijd’. Je zal misschien wel denken natuurlijk kom je op tijd, maar er zijn heel wat mensen die te laat komen. Dit geeft geen goede indruk en doet je eventueel toekomstige baas al twijfelen aan je inzet en motivatie. Vijf minuten vroeger op de afspraak verschijnen is zeker geen overbodige luxe. Je moet waarschijnlijk nog even zoeken waar je moet zijn, je aanmelden, dan is het beter om daarvoor de tijd in te calculeren.

Verzorg je voorkomen

Zorg voor een verzorgd uiterlijk wanneer je op sollicitatiegesprek gaat. Ook dit is vanzelfsprekend, maar toch slagen mensen er nog steeds in om in een onaangepaste outfit op hun afspraak te verschijnen. Het spreekt voor zich dat je voor de sollicitatie van kapper niet in je maatpak hoeft te gaan, maar nette kleding is alvast een must. Ook op lichaamsgeur en tandverzorging worden mensen soms afgekeurd.

Weet voor welke job je solliciteert

Een goede voorbereiding is alvast een goede start gemaakt. Bezoek de website van het bedrijf zo zie je alvast de visie en missie van het bedrijf. Vraag jezelf ook op voorhand af of de functie waarvoor je solliciteert wel echt iets voor jou is, en of je het zou aankunnen. Door een goede kennis van het bedrijf toon je de interesse voor het bedrijf, en ziet men dat je echt gemotiveerd bent om bij hen te komen werken. Door een goede kennis kan je ook de juiste vragen stellen.

Voorbereiding op je sollicitatie

Zoals hierboven al beschreven werd is de kennis van het bedrijf en de jobinhoud een groot pluspunt. Daarnaast is het goed om te weten wie de interviewer is en welke functie hij of zij in het bedrijf heeft. Lees zeker ook de functiebeschrijving nog eens door alvorens je naar het gesprek gaat.

Wanneer je met vragen zit mag je die op het sollicitatiegesprek zeker stellen. Denk hier op voorhand al eens over na en probeer ze indien mogelijk al te formuleren. Voorbeelden kunnen zijn ‘Waarom is de job vrijgekomen, wat is de bedrijfscultuur, is er opleiding in het bedrijf voorzien?’.

Wees jezelf

Een gouden tip bij sollicitaties is ‘wees jezelf!’. Ga zeker niet liegen over je CV of eerdere werkervaringen. Zo’n zaken komen toch uit, en eens je de baan hebt wil je zeker niet het risico lopen om ze te verliezen. Je hoeft natuurlijk niks te vertellen wat je niet wil, en persoonlijke zaken horen al helemaal niet thuis gedurende een sollicitatiegesprek.

Toch kan het zijn dat de interviewer enkele persoonlijke zaken bevraagt. Dan kan je zelf beslissen of je hierop antwoord of niet. Indien je dit liever niet doen, kan je dit ook op een beleefde wijze meedelen.

Wanneer je op sollicitatiegesprek mag komen is dat alvast een goede start. Men heeft jouw CV en sollicitatiebrief ontvangen, en wil graag een persoonlijk gesprek met je voeren. Dit is helemaal in jouw voordeel want op dit gesprek kan je laten zien wat je in je mars hebt en hoe graag je deze job wil hebben. Probeer dus ook alle stress even te vergeten, en focus op je positieve eigenschappen. Geloof in jezelf, en straal zelfvertrouwen ook, dat zal de interviewer ook opmerken.

Veel succes bij je eerstvolgende sollicitatie, je kan het!

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Info Wiki

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.